Προφυλακίστηκε επικεφαλής ρωσικού ανεξάρτητου παρατηρητηρίου εκλογών

Ένας από τους επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που ειδικεύεται ως παρατηρητήριο εκλογών, προφυλακίστηκε σήμερα από ρωσικό δικαστήριο, κατηγορούμενος ότι εμπλέκεται σε δραστηριότητες «ανεπιθύμητης οργάνωσης», με την ΜΚΟ να υποστηρίζει ότι οι ρωσικές αρχές επιχειρούν να την εμποδίσουν στον έλεγχο των επερχόμενων περιφερειακών και προεδρικών εκλογών.

Ο Γκριγκόρι Μελκονιάντς, ο συμπρόεδρος της ΜΚΟ Γκολός (Φωνή) για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, συνελήφθη χθες, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δεκάδες σπίτια μελών της οργάνωσης.

Η ρωσική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Μελκονιάντς για δεσμούς με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων Παρατηρητηρίων Εκλογών, το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν κηρύξει «ανεπιθύμητη» οργάνωση.

Το δικαστήριο Μπασμάνι στη Μόσχα τον έκρινε προφυλακιστέο έως τουλάχιστον τις 17 Οκτωβρίου, εν αναμονή της δίκης του. Ο δικηγόρος του ανέφερε ότι ο πελάτης του βρίσκεται αντιμέτωπος με έξι χρόνια κάθειρξη.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο, ο Μελκονιάντς φαίνεται ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της προφυλάκισής του. Στη συνέχεια τον οδηγούν έξω από την αίθουσα και φαίνεται να φορά χειροπέδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης