ΝΒΑ: Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Ντένβερ Νάγκετς

 

Την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας τους πανηγυρίζουν οι Ντένβερ Νάγκετς, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) επιβλήθηκαν εντός έδρας με 94-89 των Μαϊάμι Χιτ, κάνοντας το 4-1 στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της τεράστιας επιτυχίας των «Σβώλων» ήταν φυσικά ο Νίκολα Γιόκιτς, που πάτησε στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ 23 χρόνια μετά από την φωτογραφία στην οποία φορούσε μπλούζα της ομάδας με την οποία πλέον μεγαλουργεί.

Ο Σέρβος αστέρας έκλεισε το ματς με 28 πόντους, 16 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 42 λεπτά. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της σεζόν και δίπλα του οι Πόρτερ (16 πόντοι, 13 ριμπάουντ), Μάρεϊ (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ) τον βοήθησαν να τα καταφέρει. Να βάλει το Ντένβερ στον χάρτη των κορυφαίων, να του δώσει την ευκαιρία να γιορτάσει κάτι που μπορεί και να μην ξαναζήσει ποτέ.

Ο Μπρους Μπράουν (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ) δεν έβαλε τα σουτ, ήταν όμως εκεί στα κρίσιμα, με μεγάλους πόντους όπως και ο Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ που έκλεψε την πιο κρίσιμη μπάλα και σκόραρε τις βολές για το 92-89. Οι Νάγκετς πήραν τον τίτλο, τον άξιζαν 101% και οι Χιτ έμειναν με μία γλυκόπικρη γεύση για τη δική τους χρονιά, τη χρονιά των υπερβάσεων.

Ο αγώνας

Αν και το ξεκίνημα των Χιτ ήταν καλό, οι Νάγκετς απάντησαν με σερί 12-0 για το 12-5 στο έκτο λεπτό, καθώς το Μαϊάμι μέτρησε δώδεκα σερί άστοχα σουτ. Και όμως, στο -8 οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με ένα καταπληκτικό 2-14, για να πάρουν προβάδισμα τεσσάρων πόντων χάρη σε δύο σερί γκολ-φάουλ του καταπληκτικού Αντεμπάγιο. Το 22-24 της περιόδου είχε τον Γιόκιτς στο ένα και τον Αντεμπάγιο στα 11 σουτ, την ώρα που οι δύο ομάδες μετρούσαν μαζί 2/14 τρίποντα.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης οι Χιτ έχτισαν για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα, πριν οι Νάγκετς απαντήσουν με ένα δικό τους μικρό ξέσπασμα για το 35-39 στα μέσα της περιόδου. Δεν κατάφεραν, πάντως, κάτι περισσότερο και στο ημίχρονο το 44-51 μάλλον τους κολάκευε, καθώς με 1/15 τρίποντα δεν μπορούσαν να είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους. Κι ας ήταν τα περισσότερα από αυτά τα σουτ υπό καλές προϋποθέσεις.

Όσο κι αν πίεζε ο Γιόκιτς, όσο κι αν το κοινό προσπαθούσε να παίξει σωστά τον ρόλο του, οι Χιτ άντεχαν. Κι άντεχαν και στο τρίτο δωδεκάλεπτο, ειδικά όταν με ένα μικρό 0-4 κράτησαν το προβάδισμα (64-60) όταν όλα έδειχναν να λειτουργούν εναντίον τους. Ο Πόρτερ ήταν αυτός που έδωσε το κάτι παραπάνω στους γηπεδούχους, αυτός έγραψε το 69-66 σε απίθανη αποθέωση, όμως και πάλι το Μαϊάμι είχε τις απαντήσεις, αυτή τη φορά με τον Κάιλ Λάουρι για το 70-71 της περιόδου.

Το δεύτερο τρίποντο του Μάρεϊ (75-71) δεν ήταν ούτε αυτό αρκετό για να γονατίσει τους Χιτ. Ο Καναδός έβαλε και σουτάκι από μέση απόσταση για το 81-76 στα 6:42, με το Μαϊάμι να ψάχνει ένα μεγάλο σουτ, να μην το βρίσκει, αλλά να βλέπει και τους γηπεδούχους να δυσκολεύονται να πάνε το παιχνίδι στις τρεις κατοχές. Το έκανε ο Γιόκιτς για το 83-76 στα 4:42, ο Κάλντγουελ-Πόουπ απάντησε με τρίποντο στο τρίποντο του Μπάτλερ, που όμως έβαλε και δεύτερο σερί για το 86-82 πριν κερδίσει φάουλ για τρεις βολές και τις βάλει όλες για το 86-85.

Τι ακολούθησε; Άστοχο σουτ του Πόρτερ, δίποντο του Μπάτλερ για το 86-87 και καλάθι του Γιόκιτς για το 88-87. Ο Μπάτλερ έβαλε βολές για το 88-89 μετά από επιθετικό ριμπάουντ των Χιτ σε δικό του άστοχο τρίποντο και δίποντο του Μπρους Μπράουν για το 90-89 μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ. Ο Στρους αστόχησε σε τρίποντο από την αριστερή γωνία, δύο άστοχα σουτ των Νάγκετς, λάθος του Μπάτλερ και βολές του Κάλντγουελ-Πόουπ που έκλεψε τη μπάλα. Τις έβαλε για το 92-89 στα 24.7", με τον Σπόλστρα να καλεί αμέσως timeout.

Η μπάλα πήγε στον Μπάτλερ, αυτός βρήκε σίδερο σε σουτ για τρεις, ο Μπρους Μπράουν κέρδισε το φάουλ, έβαλε τις βολές και οι Νάγκετς πήραν το πρωτάθλημα μέσα σε απίστευτη αποθέωση από το κοινό τους.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-24, 44-51, 70-71, 94-89

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ