Αντικαταστάσεις και «απαγωγές»

του Παντελή Μπουκάλα

 

Εξαιρετικά διδακτικό το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Ενα μάθημα Ιστορίας που μας θέλει όλους στο θρανίο. Και μόνο το προτελευταίο αγώνισμα του προγράμματος αν έτυχε να δει κανείς, τον τελικό της σκυταλοδρομίας ανδρών 4×100, θα συνειδητοποίησε ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Κάτι άλλαξε ήδη. Ανεπίστροφα. Από τις οχτώ ομάδες του τελικού, μόνο δύο είχαν αμιγώς λευκή συγκρότηση. Οι υπόλοιπες είχαν έναν, δύο, τρεις, ακόμα και τέσσερις μαύρους δρομείς στη σύνθεσή τους.

Αν ο θεατής μας ήταν κήρυκας της «Θεωρίας της Αντικατάστασης» ή οπαδός του Αμερικανού ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Στιβ Μπάνον, που προ τριετίας θρονιάστηκε στην Ιταλία για να συμπήξει πανευρωπαϊκό φαιό μέτωπο με σαλβινοειδή, λεπενοειδή, ορμπανοειδή κ.ο.κ.· αν δηλαδή πίστευε, όπως κάμποσα ημεδαπά «μπανιερά», ότι οι λευκοί χριστιανοί της Ευρώπης αντικαθίστανται με γοργούς ρυθμούς από μελαψούς ή κατάμαυρους μουσουλμάνους, θα καταθλιβόταν και θα πανικοβαλλόταν.

«Ιδού», θα έλεγε σε τόνο ουρλιαχτού όσα οι πιο λογιοφέρνοντες τα λένε με γραβατωμένο στυλ. «Αρχισε ήδη να καρπίζει το σατανικό σχέδιο των ύπουλων κέντρων, ισλαμιστικών, σιωνιστικών, “νεοεποχίτικων” κτλ. Να πλημμυρίσει δηλαδή η γηραιά ήπειρος από μυριάδες ψευτοπρόσφυγες και ψευτομετανάστες, που έρχονται να μας πάρουν τα σπίτια μας, να μαγαρίσουν τα ιερά μας, να μας αντικαταστήσουν, εγκαταλείποντας δίχως αιτία κι αφορμή την πλούσια και ασφαλή πατρίδα του ο καθένας. Αλλος τη Συρία ή την Παλαιστίνη κι άλλος το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία… Η Ευρώπη, η περήφανη κατάλευκη Ευρώπη, απάγεται για δεύτερη φορά. Και τώρα όχι από τον Δία αλλά από τον Αλλάχ. Σώσον, Κύριε…»

Αν όμως ο θεατής των αγώνων –κυρίως του στίβου, πλην όχι αποκλειστικά– διατηρούσε στοιχειωδώς την ψυχραιμία του, θα σκεφτόταν ότι τίποτε το σατανικό δεν υπάρχει όταν η Ιστορία βάζει μπροστά τις μηχανές της. Η Ιστορία της Ευρώπης έχει σημαδευτεί από πολύ περισσότερα γεγονότα απ’ όσα θέλουμε να θυμόμαστε όταν ευλογάμε τα γένια μας με ευφημισμούς του τύπου «ευρωπαϊκά ιδεώδη» και «ευρωπαϊκές αξίες», ή με γενικολογίες του είδους «ευρωπαϊκός πολιτισμός». Ναι, δημοκρατία. Και ναι, Διαφωτισμός. Αλλά και αποικιοκρατία, υπό τα ψευδώνυμα «ανακαλύψεις», «εκχριστιανισμός», «εκπολιτισμός». Αν η επιδερμίδα των Ευρωπαίων δεν είναι πια αποκλειστικά λευκή, ευθύνεται και το παρελθόν της ηπείρου τους. Αλλά θα συνεχίσουμε αύριο.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης