Θόδωρος Κανελλόπουλος: Πόσα είναι τα νοικοκυριά στην Πάτρα που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος; "Σπόντες" στο Δήμο για υπερβολές

 

Σε δήλωσή αναφέρεται:

Παρακολουθώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημοσιεύματα σχετικά με τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες οικογένειες, τη Νομοθετική Παρέμβαση της Κυβέρνησης, αλλά και τις ενέργειες των Δήμων.

Ως ενεργός πολίτης και ιδεολογικά Φιλελεύθερος, αλλά και λόγω της συνδικαλιστικής μου διαχρονικής δράσης στον όμιλο ΔΕΗ, παρατηρώ ότι πολλές φορές η σκοπιμότητα Σκοτώνει την ουσία.

Έτσι και σήμερα, όπως πάντα έχω μάθει να πράττω, θα καταθέσω τις ενστάσεις μου, τόσο στην απόφαση της Κυβέρνησης με την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 6302/29.12.2021) για το Εφάπαξ Ειδικό Βοήθημα για την Επανασύνδεση του Ηλεκτρικού Ρεύματος, όσο και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η παραπάνω ΚΥΑ στο άρθρο 1 προβλέπει, ότι οικιακές παροχές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι στις 31.12.2021 και έχουν αποσυνδεθεί ή θα αποσυνδεθούν από το ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι στις 15.2.2022, μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους, διαγράφοντας και μέρος του χρέους τους.

Συγκεκριμένα για τους Ευάλωτους καταναλωτές και με οφειλή 6.000€ σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, το Κράτος τους το πληρώνει εφάπαξ και πέραν αυτού του ποσού αναλογικά, από τα εννέα εκατομμύρια ευρώ 9.000.000€ της χρηματοδότησης.

Πόσα είναι όμως τα Ευάλωτα Νοικοκυριά π.χ. στο Δήμο Πατρεών που έχουν κομμένη παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος και μπορούν να ενταχθούν στη παραπάνω διαγραφεί του χρέους;

Ακούμε και διαβάζουμε σε ανακοινώσεις για εκατοντάδες. Είναι αλήθεια όμως;

Επειδή το Ψέμα και η Υπερβολή πολλές φορές ακυρώνει την ουσία, αλλά και την ουσιαστική προσπάθεια να στηρίξουμε πραγματικά αυτούς που έχουν ανάγκη, σήμερα οφείλω να προκαλέσω για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Διαβάζω σε επίσημες ανακοινώσεις περί τις 1.000 οικογένειες στο Δήμο Πατρεών με κομμένο το ρεύμα. Είναι αλήθεια ή Ψέματα;

Οι οικογένειες αυτές είναι Ευάλωτες ή όχι;

Εάν είναι ευάλωτες και δικαιούχοι να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο για το Ηλεκτρικό Ρεύμα, τι έχουν πράξει οι αρμόδιοι φορείς συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου να είχαν ενταχθεί;

Γιατί δεν αναφέρονται τα οικονομικά στοιχεία των δικαιούχων που απαιτούνται, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις; Θέλουμε πραγματικά να τους βοηθήσουμε ή να τους αφήσουμε όμηρους στο χρέος προς τις Ηλεκτρικές εταιρείες;  

Για την πληρέστερη ενημέρωση τα εισοδηματικά όρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ορίζονται ως εξής:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ.
Δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ.
Τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ
Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ.
Τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθενται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 31.500 ευρώ.

Ελπίζω και μετά την Δημόσια απάντηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου κα. Σαμούρης, για τον Αληθινό αριθμό των αιτήσεων και δικαιούχων που έχουν αποσταλεί στο ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση, να διαπιστώσουμε όλοι το πραγματικό μέγεθος της Ενεργειακής Φτώχειας στο Δήμο.

Προκαλώ Δημόσια για έναν διάλογο αποκαλυπτικό.

 

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ,

πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου,

Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης