Νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά – Όλα όσα εξετάζονται

Ανησυχία επικρατεί για την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τα σενάρια για νέα μέτρα, ακόμη και πριν από το τέλος του 2021, να φουντώνουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να φοβούνται νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Πάντως, το Σάββατο καταγράφηκε μια τάση αποκλιμάκωσης στις ΜΕΘ, ενώ η θετικότητα βρίσκεται στο 1,52%.

Το δεύτερο “πακέτο” των νέων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πριν από το νέο έτος, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Αύριο. Δευτέρα, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας.  Στη συνέχεια, οι ειδικοί θα εισηγηθούν ποια νέα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν και αν είναι αναγκαίο να ληφθούν νωρίτερα, πριν από τις 3 Ιανουαρίου δηλαδή.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε ήπιες παρεμβάσεις και μέτρα στη διασκέδαση, σημειώνοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του ωραρίου έως τα μεσάνυχτα, ενώ θα εξεταστεί η λειτουργία τους μόνο για καθήμενους ή η μείωση της πληρότητας, παρότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.

Επίσης, εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% στα γήπεδα ή ακόμη και η καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Μαγιορκίνης: Δεν σκεφτόμαστε ενδιάμεσα μέτρα

Πάντως, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε στη ΕΡΤ.

Σε σχέση με τα σχολεία απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η  τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Για ενδεχόμενα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» σημείωσε.