Βγήκαν "μαχαίρια" στο ΚΙΝΑΛ: Το πάει μέχρι τέλους ο Παπανδρέου, για fake news μιλά ο Ανδρουλάκης

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει στα "πράσινα στρατόπεδα", ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο που θα βγάλει ηγέτη για το ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε σαφή διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο ο αντίπαλός του δείχνει πως θα το πάει ως το τέλος, καθώς δεν παραιτείται της κούρσας παρά τις όποιες φήμες και το ότι κινδυνεύει με νέα ήττα.

Ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε το "σκληρό ροκ" το βράδυ της Δευτέρας, όταν κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη πως είναι "παλαιοκομματικός" και πως μετείχε στο κέντρο εξουσίας της κυβέρνησης Σαμαρά στο πλευρό του κ. Βενιζέλου. Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως δεν έχει καθαρές θέσεις και πως είναι υπέρ της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ, την ώρα που προσπάθησε να αναδείξει τις δικές του πολιτικές θέσεις ιδίως για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το πρωί της Τρίτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με νόημα ως προς τον "παλαιοκομματισμό", πως η νίκη του θέλει να είναι "ειρηνική", ενώ πρόσθεσε πως δεν τον αφορούν "οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τους φίλους μας".

"Η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων", είπε ακόμη, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Παπανδρέου ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συμμετάσχει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, με διορισμούς με πελατειακά κριτήρια.

"Στο σύστημα 4-2-1 (με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το βέτο είπε πως επί της ουσίας συμφωνούσαν με τον κ. Παπανδρέου, καθώς όπως ανέφερε "αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου".

Αναφορικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε "κουτσή", ενώ τόνισε ότι δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης.

"Είναι πρωτοφανές αλλιώς να λένε τη χώρα, αλλιώς το λαό της. Εάν έρθουν όμως, αυτά τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία από τη μία πλευρά, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε".

Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Παπανδρέου είχε κατηγορήσει τον Ν. Ανδρουλάκη ότι δεν έχει πάρει θέση για ζητήματα όπως των Πρεσπών.

Τα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση στο 99,40%:

832/841 Εκλογικά Τμήματα

Έγκυρα: 264.496 (99,30%)

Άκυρα/Λευκά: 1.867 (0,70%)

1. Ανδρουλάκης: 36,75% (97.198)

2. Παπανδρέου: 27,96% (73.950)

3. Λοβέρδος: 26,07% (68.955)

Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας με την ενσωμάτωση στο 100% των εκλογικών τμημάτων θα επικοινωνηθεί από την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ). Η αργοπορία έχει να κάνει με 70 κάλπες που έχουν μεταφερθεί για καταμέτρηση στην ΕΔΕΚΑΠ, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο θα παίξει το πού θα κινηθούν οι 68.955 που ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τις πιθανότητες ανατροπής να δείχνουν πάντως, εξαιρετικά λιγοστές. Μέχρι πρότινος, ο κ. Ανδρουλάκης δεν είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως δήλωσε. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει, καθώς ο κ. Λοβέρδος σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, το πρωί της Τρίτης απάντησε ωστόσο, πως δεν έχει μιλήσει ακόμη μαζί του, ενώ αναμένεται και δήλωση Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον μέχρι πρότινος συνυποψήφιό του, καθώς ακούγονται "φωνές" ότι θα δηλώσει δημόσια την στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, εκείνος απάντησε πως δεν έχουν έρθει σε επαφή.

"Δεν πρόκειται να μπω σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ με αυτό τον τρόπο και θα μιλήσουμε δημοσίως. Χάρηκα πολύ γιατί κάναμε πολιτικό αγώνα. Είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη όλων των συνυποψηφίων μου".

Το μεσημέρι της Τρίτης ωστόσο, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη με τους συνυποψηφίους του, Παύλο Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Γερουλάνο, ενώ αναμένεται και η επικοινωνία με τον κ. Λοβέρδο τις επόμενες ώρες.

Εν συνεχεία, μέχρι αύριο, Τετάρτη, περιμένουμε δημόσια δήλωση και από τον Παύλο Χρηστίδη σχετικά με το ποιον από τους δύο θα στηρίξει ανοιχτά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε στις 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα, ότι η στήριξη προς την υποψηφιότητά του είναι γενικευμένη.

Να αναφέρουμε τέλος πως το ΚΙΔΗΣΟ συνεχίζει να υπάρχει όντας συνισταμένη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που δείχνει πως ίσως υπάρξουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις την "επόμενη μέρα", αν συνεχίσει φυσικά να υφίσταται το ΚΙΝΑΛ το ίδιο.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ