Διαβήτης τύπου 2: Αυτά είναι τα 9 πρώιμα συμπτώματα

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνουν πολύ υψηλά. Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων αυτής της χρόνιας πάθησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να λάβει θεραπεία νωρίτερα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια κατά τα αρχικά στάδια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν αυτή την πάθηση.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά οι γιατροί δεν θεωρούν ότι έχουν ακόμη διαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη συχνά αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια, εάν δεν λάβουν θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.


Διαβήτης τύπου 2: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα
Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Συχνή ούρηση
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, οι νεφροί προσπαθούν να αφαιρέσουν την περίσσεια ζάχαρης φιλτράροντάς την από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να χρειάζεται ο ασθενής να ουρεί πιο συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

2. Αυξημένη δίψα
Η συχνή ούρηση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάσει επιπλέον νερό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να οδηγήσει τον ασθενή να αισθάνεται περισσότερο διψασμένος από το συνηθισμένο.

3. Μόνιμη αίσθηση πείνας
Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή ενέργεια από το φαγητό που τρώνε.

Το πεπτικό σύστημα διασπά την τροφή σε ένα απλό σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Σε άτομα με διαβήτη, δεν περνάει στην κυκλοφορία του αίματος αρκετή ποσότητα γλυκόζης προς τα κύτταρα του σώματος.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα έχουν φάει.

4. Αίσθημα κόπωσης
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα ενεργειακά επίπεδα ενός ατόμου και να το κάνει να αισθάνεται πολύ κουρασμένο. Αυτή η κόπωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ζάχαρης, που μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

5. Θολή όραση
Η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Αυτή η θολή όραση μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.

Εάν ένα άτομο με διαβήτη αμελήσει τη θεραπεία, η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και μπορεί τελικά να επέλθει μόνιμη απώλεια όρασης.

6. Αργή επούλωση κοψιμάτων και πληγών
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Αυτό μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μικρά κοψίματα και πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν. Η αργή επούλωση πληγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

7. Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, ή πόνος στα χέρια, ή τα πόδια
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν τα νεύρα του σώματος. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ή αίσθημα μυρμηγκιάσματος, ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, εάν ο ασθενής δεν λάβει θεραπεία.

8. “Μπαλώματα” σκούρου δέρματος
Σημεία όπου το δέρμα είναι πιο σκούρο σχηματίζονται στις πτυχές του λαιμού, της μασχάλης, ή της βουβωνικής χώρας. Αυτά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αυτά τα “μπαλώματα” μπορεί να είναι πολύ απαλά.

Αυτή η πάθηση του δέρματος είναι γνωστή ως μέλαινα ακάνθωση.

9. Κνησμός και μολύνσεις ζύμης
Το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα και στα ούρα παρέχει τροφή για τη ζύμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι μολύνσεις ζύμης τείνουν να εμφανίζονται σε ζεστές, υγρές περιοχές του δέρματος, όπως το στόμα, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και οι μασχάλες.

Οι πληγείσες περιοχές συνήθως προκαλούν φαγούρα, αλλά ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει κάψιμο, ερυθρότητα και πόνο.

Διαβήτης τύπου 2: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο να λάβει διάγνωση και θεραπεία νωρίτερα. Η λήψη κατάλληλης θεραπείας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Χωρίς θεραπεία, τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως:

καρδιακή νόσος
εγκεφαλικό
νευρική βλάβη, ή νευροπάθεια
προβλήματα στα πόδια
νεφρική νόσος, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να χρειαστεί αιμοκάθαρση
ασθένεια των ματιών, ή απώλεια όρασης
σεξουαλικά προβλήματα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες
Ο διαβήτης τύπου 2 χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερωσμωτικό υπεργλυκαιμικό μη-κετωσικό σύνδρομο (hyperosmolar hyperglycemic nonketotic syndrome, HHNS), το οποίο προκαλεί σοβαρή και επίμονη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια ασθένεια, ή λοίμωξη συνήθως προκαλεί HHNS και να απαιτηθεί νοσηλεία. Αυτή η ξαφνική επιπλοκή τείνει να επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ορισμένων από αυτές τις επιπλοκές. Όσο περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν ανεξέλεγκτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος άλλων προβλημάτων υγείας.

πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ