Γερμανία: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη

Οι αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου οικονομικής έρευνας Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούστ σε συνέντευξή του στην "Passauer Neue Presse"(PNP).

«Η εξάπλωση των λοιμώξεων δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής κατανάλωσης - γαστρονομία, ταξίδια, πολιτισμός και εκδηλώσεις - μειώνεται, επειδή οι άνθρωποι αποφεύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης", δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος, προειδοποιώντας ότι η ήδη εύθραυστη ανάκαμψη θα τεθεί σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Φούστ, σε μεγάλο βαθμό «δεν είναι τα μέτρα lockdown που προκαλούν οικονομικό κόστος, αλλά η ίδια η πανδημία». Ο οικονομολόγος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του κανόνα 2G: «Από οικονομική άποψη, θα ήταν σημαντικό να περιοριστούν οι λοιμώξεις και να επιτευχθεί με τους κανονισμούς 2G ότι οι οικονομικές δραστηριότητες δεν θα βλάπτονται περισσότερο από όσο είναι αναπόφευκτο», τονίζει ο πρόεδρος του Ifo. «Όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε εστιατόρια ή εκδηλώσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι κλειστά από κυβερνητικούς κανονισμούς ή όχι», προσθέτει.

Πιο αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα πάντως με τον επιδημιολόγο του Ινστιτούτου του Λάιμπνιτζ, Χάτζο Τσέεμπ, τα μέτρα που σχεδιάζονται σήμερα για τον περιορισμό των ραγδαία αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι επαρκή. «Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση, τα μέτρα που προτείνονται, σίγουρα δεν είναι αρκετά», προειδοποίησε ο Γερμανός επιδημιολόγος. «Χρειαζόμαστε μια πρωτοβουλία εμβολιασμού που θα θέτει την Τρίτη ενισχυτική δόση σε πρώτο πλάνο», τόνισε ο Τσέεμπ, ο οποίος, μαζί με τους συναδέλφους του, υποστηρίζει ένα σύντομο αλλά σκληρό lockdown. 

Με αυτόν τον «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» τα καταστήματα, και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείσουν, να σταματήσουν οι δημόσιες εκδηλώσεις με κόσμο και να εφαρμοστεί με συνέπεια η αυστηρή υποχρέωση υποβολής σε τεστ για όσους πηγαίνουν στην εργασία τους», υποστήριξε ο Γερμανός επιδημιολόγος.

Τα σχολεία-προσθέτει- θα πρέπει να επιστρέψουν σε όλα τα δοκιμασμένα μέτρα προστασίας, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά. Από επιδημιολογικής άποψης, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «σίγουρα πολύ ενδεδειγμένο μέτρο», τονίζει ο Τσέεμπ και θεωρεί επίσης λογικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένα επαγγέλματα, «ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους τομείς της περίθαλψης και για εργασία σε εγκαταστάσεις υγείας και σε νοσοκομεία».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ