"Είχαμε μια αρκετά πυκνή συζήτηση με 4 πιο σημαντικές θεματικές ενότητες", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες έγινε εκτενής συζήτηση για τις αυξήσεις του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το ίδιο ισχύει για παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ επαναλαμβάνοντας όμως ότι χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.
"Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να κάνει αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις", συνέχισε.
Επ αυτού αναφέρθηκε στη δυνατότητα η ΕΕ να ενισχύσει την αποθήκευση του φυσικού αερίου ώστε να υπάρχει απόθεμα και στη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο όπως και με τα εμβόλια και να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.
Παράλληλα δήλωσε πως ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και έγινε μεγάλη συζήτηση για το φυσικό αέριο στην περιοχή. "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας και για την τριμερή σύνοδο και για τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό αέριο μπορεί να φτάνει είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω υγροποίησης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, να επαναεριοποιείται και από εκεί να μπορεί να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες", συμπλήρωσε.
Επιπλέον ανέφερε στη δυνατότητα και ηλεκτρικής σύνδεσης που θα μπορεί να μας δώσει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο. "Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση για να αναδείξουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για την ΕΕ συνολικά", υπογράμμισε σημειώνοντας πως ήταν κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα είπε ότι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ πιο φτηνές πηγές από το λιγνίτη ή το φυσικό αέριο και όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε για πιο φτηνή ενέργεια από ήλιο, άνεμο και νερό. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, για τις δυνατότητες αποθήκευσής του αλλά και για το αν τάχθηκε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.
"Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια" απάντησε κατηγορηματικά τονίζοντας πως το θέμα δεν αφορά τη χώρα μας αλλά την υπόλοιπη Ευρώπη, άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή και είναι δικαίωμά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η επιλογή έχει προφανή μειονεκτήματα αλλά και ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς δίνει το δικαίωμα για σταθερή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παρότι δεν μας αφορά, έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την πρόταση της Ελλάδας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική .
"Δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου και το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης", σημείωσε.
Είπε επίσης ότι αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη σημασία γιατί αναδεικνύει την ενεργειακή σημασία της ανατολικής Μεσογείου και λόγω της ενεργειακής κρίσης υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της
Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς μετά από τις παρεμβάσεις του, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.
"Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο. Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία "η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πίεση στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία".
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της και αναφέρθηκε στην παράγραφο 20 στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ, μέτρα και χρηματοδότηση για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και αν μπορεί η Κομισιόν να χρηματοδοτεί για παράδειγμα ένα φράκτη ή μία δομή.
"Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό", πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτή ήταν ξεκάθαρα η δική μας θέση όπως και κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο και της προκλητικότητας
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο όπως και για το γεγονός πως ό,τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ.
"Μπορεί ένα δύο χρόνια πριν να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον αγωγό east med ή το υγροποιημένο αέριο από την Αίγυπτο, αλλά τώρα με την ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη", υπογράμμισε.
Ειδικά για την Κύπρο τόνισε πως τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων ισχύουν στο ακέραιο και η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο και της προκλητικότητας. "Γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε και να επιλέγουμε", τόνισε.
Επανερχόμενος στο μεταναστευτικό μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά τώρα βλέπουν με τη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν να αυξήσουν πίεση στην ΕΕ.
"Υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ανάγκη να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Διότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, κινδυνεύει το οικοδόμημα του Σένγκεν", δήλωσε τονίζοντας πως αυτό θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί σταυρόλεξο που δεν έχει λυθεί και η πιο εύκολη πτυχή του είναι η φύλαξη των συνόρων. "Και εκεί διακρίνω μία αλλαγή και μία εναρμόνιση πιστεύω και πολλών άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας", συνέχισε.
Σήμερα έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων - "Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν"
Για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ακόμα δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα για τους εμβολιασμούς σε πολλές χώρες ενώ η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας.
Επίσης είπε ότι έγινε συζήτηση για τα νέα φάρμακα που μπορεί να προσθέσουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη με την πανδημία.
Μετά από σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη είναι το εμβόλιο και πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει τους πολίτες που μπορεί να έχουν εύλογα ερωτήματα ότι οφείλουν να κάνουν αυτή την επιλογή. "Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια της πειθούς. Θα την εντείνουμε . Αν χρειάζεται να το πούμε 1000 φορές θα το πούμε. 9 στους 10 στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι και αυτή είναι μια σκληρή και όχι μόνο ελληνική πραγματικότητα", δήλωσε αναφέροντας πως σήμερα έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων, οι πιο ηλικιωμένοι κινδυνεύουν σοβαρά και όλοι ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε, ειδικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.
"Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν", συνέχισε εξηγώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σαφή και είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων.
"Κάθε εμβολιασμός που γίνεται είναι κέρδος. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Κάνω έκκληση στους πολίτες που δικαιούνται να κάνουν την 3η δόση, να σπεύσουν να την κάνουν. Τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας είναι καταλυτικά ως προς την αύξηση της προστασίας που παρέχει η αναμνηστική 3η δόση. Κάποιος που έχει ήδη κάνει δύο εμβόλια θα σπεύσει να κάνει και το τρίτο. Κάνω έκκληση να μην το αμελήσουν όπως είναι ανάγκη να κάνουν το αντιγριπικό όσοι έχουν προτεραιότητα", υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει η πανδημία θα επιμείνει στην προσπάθεια να πείσει "αυτούς που μας αφήνουν περιθώρια να πειστούν, γιατί κάποιους δεν θα μπορέσουμε να τους πείσουμε ποτέ". Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων έχει σήμερα έντονα ερωτήματα και "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους εξηγήσουμε".
Η ισχύς του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού, η μη δυνατότητα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για την Πολωνία και η Ελλάδα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του απόλυτου σεβασμού των ευρωπαϊκών θεσμών και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση και είπε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε καλό κλίμα χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες και χωρίς η ΕΕ να απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που θέτει σε αμφισβήτηση βασικά συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Για τις προτεινόμενες λύσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κανείς είναι λογικό να ξεκινά από την πιο ήπια και να κρατά στο οπλοστάσιο τη δυνατότητα να σκληρύνει τη στάση του και πως όλες οι χώρες, οι 25 από τις 27, έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χειριστεί το θέμα. "Το κράτος δικαίου, η ισχύς του ευρωπαϊκού, του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, η μη δυνατότητα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", υπογράμμισε.
Τέλος για την 'Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι πράγματι συμμετείχε για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν το 107ο και έχει ταυτίσει την πολιτική της διαδρομή με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ τα τελευταία 16 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος που η Γερμανίδα Καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του και θα έρθει στην Αθήνα όπου θα είναι και μια ευκαιρία να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει πολύ μεγάλο σεβασμό για την σταθερότητα και την ευθυκρισία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι είναι ένα όργανο που οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.
"Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Νομίζω είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ", συμπλήρωσε.
Σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου έχει προσκαλέσει για δείπνο στο σπίτι του τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
ΑΠΕ