Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: Καμία απολύτως πρόβλεψη σχετικά με την δημιουργία δομών για την ψυχική υγεία ασθενών με άνοια και Alzheimer’s στην Αχαΐα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ερώτηση για την εξαίρεση της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας από την δημιουργία Κέντρων Υγείας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Alzheimer’s, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των βουλευτών:

Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται οργανώσεις, οι οποίες φροντίζουν χιλιάδες ασθενείς με άνοια και τα μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για δομές που προωθούν την ενημέρωση και την πρόληψη της άνοιας με δράσεις που αφορούν όλη την κοινότητα και που εργάζονται στην κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος, μετατρέποντας έναν ανοϊκό ασθενή σε ένα ακόμα άτομο το οποίο νοσεί από μία ασθένεια, αλλά έχει ακόμα το δικαίωμα να έχει ποιότητα στην ζωή του.

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και έχει φροντίσει περισσότερους από 1.500 ασθενείς με άνοια, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας 2ου Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με άνοια, Οικοτροφείου για τη φιλοξενία ψυχογηριατρικών ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν συγγενείς και Κινητή Μονάδα φροντίδας ασθενών με άνοια στο σπίτι.

Δυστυχώς, όμως η κυβέρνηση εξαίρεσε την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας από την δημιουργία Κέντρων Υγείας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Alzheimer’s, παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχει η περιοχή, λόγω του αυξημένου αριθμού ασθενών με διαγνωσμένη άνοια, οι οποίοι ξεπερνούν τους 3.500.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υγείας

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 Θέμα: «Καμία απολύτως πρόβλεψη για την δημιουργία δομών για την ψυχική υγεία ασθενών με άνοια και Alzheimer’s στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας». 

 

Με την με αριθμό πρωτ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ.42952 απόφαση με θέμα την «Έγκριση σκοπιμότητας πολιτικών ψυχικής υγείας για την περίοδο 2021-2023» προβλέφθηκαν δράσεις και πολιτικές με γνώμονα την ψυχική υγεία. Μεταξύ άλλων σχεδιασμών που αφορούν την ψυχική υγεία, εγκρίθηκε και η δημιουργία Κέντρων Υγείας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και την πρόληψη της Άνοιας και της νόσου Alzheimer’s. Οι δομές αυτές σχεδιάστηκαν να λειτουργούν συνδυαστικά με Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες. Στην άνω απόφαση όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία τέτοιων δομών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχει η περιοχή, λόγω του αυξημένου αριθμού ασθενών με διαγνωσμένη άνοια, οι οποίοι ξεπερνούν τους 3.500. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για κάθε ένα άτομο που πάσχει από άνοια, νοσεί και όλη υπόλοιπη οικογένεια. Τούτο σημαίνει ότι το λιγότερο 1 με 2, πολλές φορές δε και περισσότεροι οικογενειακοί φροντιστές, χρήζουν συμβουλευτικής υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και στην φροντίδα που προσφέρουν στον άνθρωπό τους.

Σύμφωνα με το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και έχει φροντίσει περισσότερους από 1.500 ασθενείς με άνοια και τα μέλη των οικογενειών τους, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας 2ου Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με άνοια, Οικοτροφείου για τη φιλοξενία ψυχογηριατρικών ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν συγγενείς και Κινητή Μονάδα φροντίδας ασθενών με άνοια στο σπίτι.

Επειδή η υποστήριξη των ψυχικά ασθενών και η φροντίδα των ασθενών τρίτης ηλικίας με άνοια, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Πολιτεία. Ειδικά την δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε λόγω της πανδημίας COVID-19, η κοινωνική απομόνωση στις ευπαθείς ομάδες έχει διογκώσει τα προβλήματα τα οποία ήδη υπήρχαν. 

Επειδή οι δομές φροντίδας προωθούν την ενημέρωση και την πρόληψη της άνοιας με δράσεις που αφορούν όλη την κοινότητα, όπως επίσης εργάζονται στην κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος, κάνοντάς έναν ανοϊκό ασθενή, ένα ακόμα άτομο το οποίο νοσεί από μία ασθένεια αλλά έχει ακόμα το δικαίωμα να έχει ποιότητα στην ζωή του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία δομών για την ψυχική υγεία ασθενών με άνοια και Alzheimer’s στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας;

2. Πού θα λάβουν την απαραίτητη φροντίδα οι πάνω από 3.500 ασθενείς με άνοια;

3. Ποια πρόβλεψη υπάρχει για τη φιλοξενία ασθενών τρίτης ηλικίας, που νοσούν από άνοια, αν δεν δημιουργηθούν Οικοτροφεία;

                               

  Οι ερωτώντες βουλευτές

                                         

Μάρκου Κώστας

                                       

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

                                         

Αθανασίου Αθανάσιος(Νάσος)

                                       

 Βαρδάκης Σωκράτης

                                        

Καφαντάρη Χαρά

                                        

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

                                         

Μωραΐτης Θάνος

                                       

  Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

                                        

Παππάς Νικόλαος

                                        

Πούλου Παναγιού

                                        

Ραγκούσης Γιάννης

                                        

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

                                        

Σκούφα Μπέττυ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ