Συνέντευξη μέσα από το μουσείο στο Λούβρο παραχώρησε στην ΕΡΤ και στους Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Νίκο Αλιάγα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σημείο που βρέθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.
Μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση έγινε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. «Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά και πηγαίνουν μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα τόνισε πως η «Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή και περήφανη για την δική της ταυτότητα. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Έλληνες και Ευρωπαίοι».
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση αν είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ανέφερε: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή . Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας».
Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο ώστε να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και αναφέρθηκε σε συμφωνίες με βάση το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας». ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και μπορούμε να βρούμε και τομείς συνεργασίας όπως το μεταναστευτικό αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον γείτονα και το διεθνές δίκαιο στα μεγάλα ζητήματα.
Στις απειλές της Τουρκίας είπε ότι θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας που είναι και όρια της Ευρώπης και προτιμώ να βλέπω την θετική πλευρά των πραγμάτων.
Θα ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα παραδώσω ένοπλες δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ.
Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη – μέλη τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ακόμα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση την ισχύ μας να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης.
Εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά στο μεταναστευτικό από την Ευρώπη αφού όπως τόνισε δεν υπάρχουν χώρες που δείχνουν την ίδια αλληλεγγύη. Ομοφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν υπάρχει και δεν είμαστε μόνοι αφού υπάρχει η Frontex και ευρωπαϊκοί πόροι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα Rafalle τόνισε ότι είναι καλό γιατί στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα.
Για την Γερμανία είπε ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. Αν ο κ. Σολτς είναι καγκελάριος προσβλέπω σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί του και το Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό το αναγνωρίζει ο κ. Σολτς και η κα Μέρκελ το αναγνώριζε.
Η συζήτηση θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και όποιος και αν είναι καγκελάριος θα δεχθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές.
Για τη σχέση του με τον Εμάνουελ Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε φιλική και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικοινωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο όπως έγινε το καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τη χώρα.
Δείτε τη συνέντευξη: