ΟΗΕ – «Καλή επιτυχία στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων»

Ενόψει της αυριανής τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και με φόντο τη νέα προσφυγική κρίση που είναι σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλε μήνυμα καλής επιτυχίας στην παραολυμπιακή ομάδα προσφύγων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι σημαιοφόροι που θα εκπροσωπήσουν την ομάδα στην τελετή έναρξης των Αγώνων είναι η Alia Issa, αθλήτρια ρίψης κορίνας και ο κολυμβητής Abbas Karimi, Υποστηρικτής Υψηλού Προφίλ της Ύπατης Αρμοστείας και υπέρμαχος των εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα εισέλθει πρώτη στο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας κατά την παρέλαση των αθλητών στη διάρκεια της τελετής και θα αγωνιστεί υπό τη σημαία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC).

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη Ομάδα Προσφύγων που θα λάβει μέρος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε συνέχεια της συμμετοχής δύο αθλητών προσφύγων στους Αγώνες του Ρίο το 2016 υπό τη σημαία της Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας. Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελείται από έξι αθλητές που ζουν σε τέσσερις χώρες υποδοχής και αγωνίζονται σε πέντε παραολυμπιακά αθλήματα. Η συμμετοχή τους συμβάλλει στο να ξεπεραστεί το στίγμα και οι αρνητικές αντιλήψεις γύρω από τους εκτοπισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν με αναπηρίες.

«Με τεράστια χαρά θα υποστηρίξω την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην τελετή έναρξης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων», δήλωσε o Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Η παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή των Παραολυμπιακών Αγώνων σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή εκπροσώπησης για περισσότερα από 12 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους με αναπηρία σε όλο τον κόσμο».

Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον κόσμο με την επιμονή και το ταλέντο τους
«Τα εκτοπισμένα άτομα με αναπηρία μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν διακρίσεις, βία και εκμετάλλευση», πρόσθεσε. «Παρά τις τεράστιες αυτές προκλήσεις, οι πρόσφυγες με αναπηρία είναι φορείς θετικής αλλαγής και πρωτοπόροι στις κοινότητές τους, όπως και στο πεδίο του παραθλητισμού. Αξίζουν να έχουν ίση πρόσβαση και ευκαιρίες για να διαπρέψουν. Θα πανηγυρίσω περήφανα για την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον κόσμο με την επιμονή και το ταλέντο τους».


Η Alia Issa, σημαιοφόρος της ομάδας, ζει στην Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται δίπλα και μαζί με τους εκτοπισμένους ανθρώπους με αναπηρίες προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και ευκαιρίες. Ο οργανισμός συνεργάζεται με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή από το 2016 προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των προσφύγων στον παραθλητισμό, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους, καθώς και στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και ισότιμου κόσμου».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι; «Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων, την αμφισβήτηση των πεποιθήσεων γύρω από το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα εκτοπισμένα άτομα με αναπηρία και τη διασφάλιση της ένταξης και της ενδυνάμωσής τους. Ο αθλητισμός ενισχύει ακόμα τη σωματική και πνευματική τους ευεξία.

Είναι η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο
«Το έχω πει στο παρελθόν και θα το πω πάλι – η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων είναι η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο», δήλωσε ο Andrew Parsons, Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

«Όταν δει κανείς το απίστευτο ταξίδι που έχουν κάνει αυτοί οι αθλητές για να φτάσουν στο Τόκυο, τότε πραγματικά καταλαβαίνει πώς η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει με τον αθλητισμό. Την ίδια εβδομάδα που ξεκινήσαμε την εκστρατεία “WeThe15” (Εμείς το 15 τοις εκατό), τονίζοντας τη σημασία της φωνής και της παρουσίας των ατόμων με αναπηρία στο Τόκυο 2020, η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα εκπροσωπήσει περήφανα και θα υψώσει τη φωνή της για 12 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους με αναπηρία».

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλους εταίρους, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει διεθνή έκκληση για έναν κόσμο όπου όλοι οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τα άτομα με αναπηρίες, να μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση και συμμετοχή στον αθλητισμό».

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ