Σεξουαλική κακοποίηση Παιδιών: Πώς να μιλήσω στο παιδί μου;

“Μένει Μυστικό” Καμπάνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Καθώς το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι ένα θέμα που δυσκολεύει αλλά και φοβίζει ιδιαίτερα τους γονείς, πολλές φορές εκφράζουν την ερώτηση «πως θα μιλήσω στο παιδί μου για κάτι τόσο σοβαρό;», «μήπως το φοβίζω αν του μιλήσω για κάτι τέτοιο;», «με ποια αφορμή θα ξεκινήσω μια τόσο σοβαρή κουβέντα;».


Ανησυχίες και προβληματισμοί που είναι απολύτως κατανοητοί και σεβαστοί. Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουμε στο παιδί μας για κάτι τέτοιο, αλλά οι συνέπειες του να μην γίνει αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι χειρότερες.


Καταρχάς θα πρέπει και ο ίδιος ο γονέας να νιώθει άνετα με την σεξουαλικότητά του και να έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό πληροφοριών για το θέμα. Μια βοηθητική κίνηση θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό από την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».


Μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε την κουβέντα:

Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές. Βασιστείτε στη φυσική και αναμενόμενη περιέργεια των παιδιών. «Από πού έρχονται τα παιδιά;», «Τι σημαίνει σεξ;». Δώστε τις πληροφορίες / απαντήσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Παίξτε το παιχνίδι «τι θα έκανες αν....». Για παράδειγμα «τι θα έκανες αν κάποια στιγμή στο supermarket δεν με έβλεπες κοντά σου;» ή «τι θα έκανες αν κάποιος σου ζητούσε να μου κρατήσεις μυστικό ότι σου έδωσε γλειφιτζούρι;» και ενθαρρύνετε το παιδί προς την σωστή απάντηση.
Διαβάστε παραμύθια στα παιδιά σας. Η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Συζητήστε μαζί τους για τις λύσεις, για τους ήρωες / τις ηρωίδες και ρωτήστε τα παιδιά τι θα συμβούλευαν αυτά τους ήρωες / τις ηρωίδες για το τι να κάνουν.


Μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα παιδιά μπορεί να σας πουν για θέματα και καταστάσεις που τα απασχολούν.


Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση /παρενόχληση επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές ή καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Χωρίς την φωνή σου μένει μυστικό.

Ενημερώσου και υπέγραψε τις προτάσεις μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στον παρακάτω σύνδεσμο  https://meneimystiko.gr/petition/

Επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού και ενημερωθείτε στο www.hamogelo.gr

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ