Επικίνδυνος καύσωνας: "Καμίνι" από σήμερα η Δυτ. Ελλάδα - 41 βαθμοί στην Πάτρα - Έρχονται μέρες του '87

 

Ξεκινά η επέλαση του αφρικανικού καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα, από σήμερα Τετάρτη με τις θερμοκρασίες να "αγγίζουν" επικίνδυνα ύψη.

Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα στην Πάτρα το θερμόμετρο θα δείξει 40-41 βαθμούς με ηλιοφάνεια και ανέμους που θα φθάσουν τα 3 μποφόρ.

Αναάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν τόσο σε Αγρίνιο , όσο και σε Πύργο, όπυο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς.

Η πρόβλεψη 

Στα ύψη θα φτάσει ο υδράργυρος το επόμενο δεκαήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ και η Αττική θα «ψηθεί» από την Παρασκευή με 40άρια.

Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.300 άνθρωποι. 

Γιατί θα είναι ακραίο το κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ακραίο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως από την Παρασκευή 30/07.

Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/07 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ποιες είναι οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. 

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων.

Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει  μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών.

Στο χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση. 

 Οι 7 περιοχές με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες

Οι 7 ζώνες όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Εσωτερικό Κεντρικής Μακεδονίας: 40 με 42 βαθμοί
Εσωτερικό Θεσσαλίας (και Λάρισα): 44 βαθμοί
Δυτικά ηπειρωτικά (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Άρτα, Πύργος Ηλείας): 43 με 45 βαθμοί
Αττική και Βοιωτία: 40 με 43 βαθμοί
Ανατολική Πελοπόννησος: 43 βαθμοί
Εσωτερικό Κρήτης: 42 βαθμοί
Εσωτερικό Ρόδου: 40 βαθμοί

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης