Μετάλλαξη Delta: «Καμπανάκι» από ΠΟΥ και ECDC – «Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, εκτός αν υπάρξει πιο ανταγωνιστικός ιός»

Η Μετάλλαξη Delta του κορονοϊού κυριαρχεί πλέον σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οι προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν για να αποφευχθεί η μετάδοση, προειδοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι μεταξύ 28 Ιουνίου και 11 Ιουλίου 2021 η παραλλαγή Delta ήταν κυρίαρχη στις 19 χώρες από τις 28 χώρες.

Σε αυτές τις 19 χώρες, το ποσοστό της παραλλαγής Delta κυμαινόταν 68,3%, ξεπερνώντας την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Alpha (22,3%).

Μετάλλαξη Delta: Το παγκόσμιο κυρίαρχο στέλεχος τους επόμενους μήνες

Όπως αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου ΠΟΥ και ECDC με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η παραλλαγή Delta θα είναι το παγκόσμιο κυρίαρχο στέλεχος τους επόμενους μήνες και έχει ήδη εντοπιστεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, εκτοπίζοντας την κυκλοφορία άλλων παραλλαγών, εκτός εάν εμφανιστεί ένας νέος πιο ανταγωνιστικός ιός.

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ / Ευρώπης δήλωσε: «Είμαστε πολύ μακριά από το τέλος της πανδημίας και δυστυχώς σε πολλές χώρες της περιοχής μας βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη διάδοση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών μελών να εμβολιάσουν άτομα σε ολόκληρη την περιοχή, εκατομμύρια ακόμη παραμένουν μη εμβολιασμένοι και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι η λήψη μιας πλήρους σειράς εμβολιασμού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν».

Η Δρ Αντρέα Άμον, Διευθύντρια του ECDC είπε από την πλευρά της ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική για να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει πλήρη εμβολιασμό μόλις προκύψει η ευκαιρία και διατήρηση της φυσικής απόστασης, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή πολλών χώρων και φορώντας μάσκα όταν είναι απαραίτητο. Αυτά είναι μέτρα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Πρέπει να τα θεωρήσουμε ως “μέτρα κατά του lockdown”, διότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».

Πενταπλάσια αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων στις ηλικίες 15-24 ετών

Ο ΠΟΥ και το ECDC παροτρύνουν τις ομάδες προτεραιότητας, όπως τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη να εμβολιαστούν για να προστατευθούν, και τα ευάλωτα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή, από σοβαρές ασθένειες.

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη κάθε εβδομάδα για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τα ποσοστά μολύνσεων έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά πιο γρήγορα μεταξύ 15 και 24 ετών, όπου παρατηρήθηκε μια πενταπλάσια αύξηση στις αναφερόμενες περιπτώσεις κατά τον τελευταίο μήνα.

Ο Δρ Κλούγκε έκανε σαφές ότι «Ο ΠΟΥ προτείνει στις χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση σε δωρεάν δοκιμές, να επεκτείνουν την αλληλουχία, να ενθαρρύνουν την καραντίνα για επαφές και την απομόνωση για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, να ενισχύσουν τον εντοπισμό επαφών για να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης και να διασφαλίσουν ότι εμβολιάζονται εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ των πληθυσμών μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ