H δρομολόγηση των διαδικασιών για δημιουργία νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα, στην περιοχή του ΚΕΤχ, ανοίγει – ή θα έπρεπε να ανοίγει από την πλευρά του Δήμου- μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το παλιό κτίριο της οδού Ερμού το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης και σε μια περιοχή όπως το Μαρκάτο, άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική μνήμη της και βεβαίως με την ιστορία του εμπορίου της.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας παρακολουθεί αμέτοχη το γεγονός σαν να πρόκειται για ένα τετελεσμένο που δεν την αφορά. Χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία ώστε να διεκδικηθεί η δυνατότητα ανάδειξης του παλαιού χαρακτήρα της περιοχής, η παλιά αγορά της πόλης και να ενισχυθεί η ξεχωριστή φυσιογνωμία του Μαρκάτου, η οποία αλλοιώθηκε μετά την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου.
Η λογική της στέγασης στο κτίριο της οδού Ερμού υπηρεσιών και γραφείων δεν μπορεί να είναι η μόνη σκέψη που μπορεί να έχει η πόλη για το συγκεκριμένο κτίριο την ίδια ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι υπηρεσίες και τα γραφεία αποκεντρώνονται.
Η Πάτρα μπορεί επιτέλους να σκεφτεί και κάτι άλλο πέρα από τα γραφεία και να το διεκδικήσει. Κάτι που θα αλλάξει την εικόνα της, θα συνδέσει την ιστορία της με το σήμερα και αναζωογονήσει το κέντρο της.
Με αφορμή λοιπόν τη δημιουργία νέου αστυνομικού μεγάρου στο ΚΕΤχ επαναφέρουμε μια συζήτηση που είχαμε ανοίξει προεκλογικά για την διεκδίκηση της παραχώρησης του κτιρίου και την εναλλακτική αξιοποίησή του σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο, με τη δημιουργία μιας ενότητας με ιδιαίτερο «άρωμα» και τουριστικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.
Η πρόταση αφορά στη στέγαση στο ισόγειο του κτιρίου παραδοσιακών καλλιτεχνικών εργαστηρίων που θα έχουν σχέση και με τα παλιά επαγγέλματα του Μαρκάτου, καθώς και καλλιτεχνικών σχημάτων και συλλόγων πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς (στους ορόφους) που είτε δεν έχουν στέγη, είτε αναζητούν χώρο για την διοργάνωση των εκδηλώσεών τους.
Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί στον περιβάλλοντα χώρο με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας ή και πεζοδρομήσεις τμημάτων περίξ του κτιρίου σε συνεργασία βεβαίως με τους κατοίκους της περιοχής, με τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων και άλλους αρμόδιους φορείς όπως π.χ. το Επιμελητήριο και με στόχο πάντα την διατήρηση των ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της παλιάς αγοράς.
Παράλληλα η πρόταση περιλαμβάνει:
-τη συγκέντρωση και άλλων παραδοσιακών μικροεπιχειρήσεων που ταιριάζουν στην παλιά αγορά με δυνατότητα περιοδικής διοργάνωσης ανοικτής αγοράς τύπου Porto Bello του Λονδίνου και διεθνείς συμμετοχές.
- τη διοργάνωση, κάθε Κυριακή, παζαριού παλιών παραδοσιακών αντικειμένων ή και παζαριού λουλουδιών από τις συγκεντρωμένες επιχειρήσεις του είδους.
Όλα αυτά σημαίνουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος πόλης.
Καλούμε τον Δήμαρχο της Πάτρας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβού