Τι συμβαίνει με το Λαδόπουλο

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Η δημόσια επερώτηση που δημοσιεύτηκε στο Tempo24, στις 12-07-2021, του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, αρχηγού της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα Πρωτεύουσα ξανά», έγινε, ως να μην γνώριζε το «ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ» γι’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα που έχει γράψει ιστορία για την Πάτρα.

Το βιομηχανικό συγκρότημα Λαδόπουλου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Πάτρας αλλά και του Ελληνικού χώρου και περιμένει τη διάσωση της ιστορίας του, αλλά και την αξιοποίησή του, ώστε να αποτελέσει ζωντανό στοιχείο στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.

«Το εργοστάσιο αυτό σήμερα είναι μια κρυμμένη ιστορία της Πάτρας» γράφει ο μικρομέτοχος σε δημοσίευμά του. Ήδη από τον Ιούλιο του 2000, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, υπό την ηγεσία της Αρχιτέκτονος κ. Ευγενίας Γατοπούλου, εισηγείται στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ χαρακτηριστεί διατηρητέο. Και άλλοι φορείς ενήργησαν για τον χαρακτηρισμό αυτού του συγκροτήματος ως Διατηρητέου: το Πανεπιστήμιο, το Τ.Ε.Ι. κ.λπ.

Ως και πτυχιακές εργασίες ανατέθηκαν στους τελειοφοίτους για κάθε επί μέρους κτίριο του Συγκροτήματος με προτάσεις προς αναπαλαίωση, διατηρώντας με σεβασμό το ιστορικό τους παρελθόν, παρόλη την αλλαγή της χρήσης τους.

ΤΟ MASTER PLAN ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΓΙΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ

Πιο συγκεκριμένα, το Τ.Ε.Ι. της Πάτρας και συγκεκριμένα το Τμήμα «Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων» πρότεινε και ενέκρινε η Διεύθυνσή του, έως και ο τότε Δήμαρχος Πατρέων, το Master Plan αναπαλαίωσης των κτιρίων Λαδόπουλου, που περιελάμβανε και ένα Ξενοδοχείο 500 θέσεων που πρότεινε ο τότε Δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος στο βορεινό ακάλυπτο χώρο του Συγκροτήματος, επιφανείας περίπου 16.855 m2.

Το Master Plan του συγκροτήματος περιελάμβανε καλυπτόμενες επιφάνειες, Α. Ατελιέ και εργαστήρια έκθεσης 3.522 m2, Β. Εμπορικές και Τουριστικές εγκαταστάσεις 4.907 m2, Γ. Τεχνολογική και Πολυδύναμη Αίθουσα 2.396 m2, Δ. Μέγαρο Λυρικής Σκηνής Θεάτρου και Συνεδριακό Κέντρο 4.035 m2, Ε. Εργαστήρια και Τεχνών Μεγάρου 2.661 m2, Ζ. Εικονική Πραγματικότητα 1.517 m2, Η. Χώρος Εστίασης 890 m2, Θ. Μουσείο Τύπου και Μ.Ε. 1.855 m2, ΙΣ. Θυρωρείο 85 m2, Ι. Ναυτιλιακές-Τουριστικές εγκαταστάσεις 2.465 m2, Κ. Διοικητήριο και οικίσκος 718 m2, Λ. Κάλυψη διαδρομών 6.904 m2.      

Συνολική επιφάνεια κάλυψης κτιρίων 24.966 m2, Διάδρομοι και εξωτερικοί ελεύθεροι χώροι 6.304 m2. Βόρειο ακάλυπτο τμήμα περιοχής Λαδόπουλου 16.850 m2, ήτοι σύνολο 48.125 m2. Εξαιρείται ο Ναός και το Σχολείο μετά ακάλυπτων χώρων 3.648 m2 και η συνολική κάλυψη του Ξενοδοχείου ανέρχεται στα 5.813 m2.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Το Ξενοδοχείο θα γινόταν στην βορεινή περιοχή των 16.850 m2 και αντ’ αυτού έγινε το λεγόμενο Βιομηχανικό λυόμενο Θέατρο. Και όχι μόνο, τάχθηκε και ανταγωνιστικά προς την πρόταση του Τ.Ε.Ι. για την αίθουσα όπου εγίνετο η επεξεργασία του υλικού προς ολοκληρωμένη παραγωγή χάρτου, να γίνει το Θέατρο Λυρικής Σκηνής, Κινηματογράφου, ως και Συνεδριακού Κέντρου.

Το Βιομηχανικό αυτό Θέατρο, αν είναι αξιόλογο, όπως θέλει να το παρουσιάζει ο Σχεδιαστής του, γιατί να μην το προτείνει και ως έργο τέχνης της Αρχιτεκτονικής, στην αρμόδια Κριτική Επιτροπή Koper Diener, Juan Herreros και Vittorio Pizzipori, προς δημοσίευση με τα άλλα Βραβευθέντα έργα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής;

Έτσι πορεύτηκε και η Πολιτιστική του 2006, υπό την Προεδρεία του πρώην Δημάρχου της Πάτρας Ανδρέα Καράβολα με έδρα των γραφείων της, το ανακαινισμένο πρώην Διοικητήριο του Συγκροτήματος Λαδόπουλου.

Κάπως αργά μεν, αλλά ουσιαστικά δε, το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε πρόσφατα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων της Πάτρας περισσότερα στοιχεία επί του Συγκροτήματος Λαδόπουλου, για να το χαρακτηρίσει ή όχι ως Διατηρητέο, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως ενέργεια, για το Συγκρότημα εφ’ όσον εκκρεμεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας χαρακτηρισμού του.

Εν τω μεταξύ, από ενδιαφέρον μεν, αλλά όπως φαίνεται εν αγνοία του δε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με Περιφερειάρχη τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα και εφ’ όσον εξασφάλισε για 30 χρόνια από τον Δήμο Πατρέων, δηλαδή τον κ. Κώστα Πελετίδη την εκμετάλλευση προς χρήση του Συγκροτήματος, για πολιτιστικούς και οικονομικούς λόγους, προέβη στην κατάρτιση του Master Plan για την αξιοποίηση τής περιοχής.

ΤΟ MASTER PLAN ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ         

Κοινοποίησε ο κ. Κατσιφάρας το Master Plan αρμοδίως αιτιολογώντας πως αυτό δεν είναι Αρχιτεκτονικό Έργο προς Διαγωνισμό, και έγινε αποδεκτό από όλους, συμπεριλαμβανομένους και τους προέδρους του ΤΕΕ κ. Βασίλη Αϊβαλή και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιάννη Πανταζόπουλο.

Το Master Plan αυτό είναι Αρχιτεκτονικό Ογκομετρικό Κτιριολογικό πρόγραμμα με κατεδαφίσεις κτιρίων του Συγκροτήματος και ανάπλαση των εναπομενόντων εξωτερικών χώρων.

Σαφώς πολλοί, αν όχι όλοι οι Διαγωνισμοί, που προήγαγε η Περιφέρεια με τον κ. Κατσιφάρα, ουδείς εξ’ αυτών προήχθη, από τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, πόσο μάλλον αυτό του Συγκροτήματος Λαδόπουλου του οποίου ο χαρακτηρισμός αναπαλαίωσης έπασχε εξ’ αρχής.

Πρόσφατα, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, στέλνει στο Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία στοιχεία και οριστικά του Συγκροτήματος Λαδόπουλου για να θεωρηθεί Διατηρητέο ή μη.

Τουτέστιν, καμία ενέργεια δεν πρέπει να γίνει εκ μέρους των αρμοδίων αρχών αιρετών ή μη αιρετών, έως ότου δεν εκφραστεί το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτό το αντικείμενο του χαμένου θησαυρού της Πάτρας, που είναι το πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου.   

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ