Βιβλία που έχουν πολλά να πουν ακόμα και στην ...παραλία


Πολλές οι ώρες της καλοκαιρινής ραστώνης και τα βιβλία πάντα μας κρατούν συντροφιά στην παραλία, στο μεσημεριανό μας διάλειμμα ή όπου πάμε ταξιδάκι.  Ακόμα και στο μπαλκόνι τα καλοκαιρινά βράδια με ένα δροσερό ποτό στο χέρι.
Οι επιλογές είναι πολλές, άλλα πιο ανάλαφρα σε ύφος, αστυνομικά, ιστορικά, κοινωνικά ή ό,τι τραβά η διαθεσή μας. 
Επιλέξαμε τρία για σας που ψάχνετε λίγο περισσότερο τι να διαβάσετε.

- ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ  Κ. Μαλακατέ

Πάνω σε έναν καβγά με τη μητέρα του, ο 23χρονος Διονύσης αυτοπυροβολείται. Επιζεί, αλλά το μισό του πρόσωπο έχει διαλυθεί. Θα ζήσει στη σκιά, χωρίς μύτη, στόμα, μάγουλα, με μόνη συντροφιά τους γονείς του. Δυσκολεύεται να φάει και να μιλήσει και για αρκετό καιρό ζει μέσα στα σόσιαλ μίντια, κρυμμένος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του. Ώσπου ένα βράδυ τον βρίσκει η ελπίδα, μια γιατρός τού στέλνει υλικό για την εγχείρηση που θα τον σώσει – μεταμόσχευση προσώπου. Μπορεί όμως το πρόσωπο ενός άλλου να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια;

 

- ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ, ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ  Μ. Κόντζογλου

Στο δεύτερο μέρος της διλογίας με τον τίτλο Πόρτο Λεόνε παρακολουθούμε τη ζωή και τη δράση των αδερφών Αντώνη στον Πειραιά και της Αυγουστίνας στην Αθήνα. Ένας αιφνίδιος θάνατος που θα μπορούσε να είναι και φόνος, οικογενειακές σχέσεις που διαρρηγνύονται και γάμοι συμφέροντος για την Αυγουστίνα και τον Αντώνη, όπως και το «Λαυρεωτικό ζήτημα», η πρώτη «χρηματιστηριακή φούσκα» στην Ελλάδα, που προκαλεί τεράστιες οικονομικές ανακατατάξεις, θα αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση της ποτοποιίας. Επιτυχία και δόξα. Το όνειρο του Αντώνη και της Αυγουστίνας έχει πραγματοποιηθεί. Όμως οι προσωπικές τους ζωές; Σκουριά και χρυσάφι. Γιατί, όπως λέει ο Αντώνης στον απολογισμό του «… όλοι σταλάξαμε λίγη σκουριά στη ζωή μας»…

 

- Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ Γ. Κοντογεωργοπούλου

Τρία χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και λίγους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το Ληξούρι, η οικογένεια Διακάτου φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας.
Η φιλοξενία της από τον σταφιδέμπορο Φωκίωνα Παπαπάνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιπέτειας που θα διαρκέσει έως το 2015 και τις ημέρες του δημοψηφίσματος, οπότε και οι τελευταίοι απόγονοι των δύο οικογενειών θα κληθούν να ξετυλίξουν το νήμα του μυστηρίου που περιέπλεξε τις ζωές τους, την ίδια ώρα που η χώρα αναζητά τη νέα ταυτότητά της μέσα από τις συγκρούσεις ενός μικρού εμφυλίου.

Διαβάστε επίσης