Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα με την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με την μείωση της εμβολιαστικής ροής.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι μολύνσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα.
“Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών”, τόνισε αρχικά η κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson&Johnson.
Στη συνέχεια επισήμανε πως “είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή! Προσοχή!”.
“Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων”, ανέφερε στη συνέχεια.
“Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών”.
Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση και -σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέου- η πλατφόρμα για τους γεννημένους το 2006 θα ανοίξει στις 13 Ιουλίου.