Ανοδος των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αναμένεται στις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.
Ωστόσο η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί και από τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την ΚΕΕ για την οποία υπάρχουν ήδη δύο τάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρώτον τα θέματα που θα τεθούν να είναι σε γενικές γραμμές βατά για το σύνολο των υποψηφίων, με δεδομένο ότι τη χρονιά που ολοκληρώθηκε υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας και οι μαθητές είναι ήδη ταλαιπωρημένοι και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα θέμα υψηλότερου δείκτη δυσκολίας προκειμένου να αναδειχθούν οι άριστοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Η δεύτερη τάση είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων να είναι υψηλότερος ώστε σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το επίπεδο των επιδόσεων των υποψηφίων που θα καταφέρουν να εισαχθούν να είναι πιο βελτιωμένο και να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και το επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα πρέπει τα θέματα που θα δοθούν να δυσκολέψουν στον υπέρτατο βαθμό τους υποψηφίους αλλά να είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.
To νέο σύστημα εκπομπής των θεμάτων με την επωνυμία Sam έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές λειτουργίες με όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής «έχουν ήδη γίνει δοκιμαστικά με το νέο σύστημα εκπομπής των θεμάτων που είναι αδιάβλητο στο έπακρο και γρηγορότερο».
Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τα βαθμολογικά κέντρα ενώ η προσέλευση σε όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών θα γίνεται με χρήση μάσκας και σελφ τεστ. Οπως εξηγεί ο κ. Κοπτσής τα σελφ τεστ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται δύο τρεις ημέρες νωρίτερα, ώστε αν βρεθεί θετικός ο υποψήφιος να υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα για επαναληπτικό τεστ.
Εχει ξεκινήσει η λειτουργία τηλεφωνικών Γραμμών Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στο οποίο όπως λέει ο γενικός γραμματέας ζητούν πληροφορίες σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, την εξεταστέα ύλη όχι μόνο μαθητές αλλά και γονείς.
Πού θα κυμανθούν οι βάσεις
Η χαμηλότερη βάση εισαγωγής αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις 8.000 μονάδες, λόγω της ΕΒΕ και από εκεί και πέρα, οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά. Το υπουργείο Παιδείας έχει καθορίσει ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2, άρα αποκλείεται το ενδεχόμενο η βάση εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα να κινηθεί χαμηλότερα, από τον συντελεστή 0,8, το οποίο και επέλεξε η πλειονότητα των ΑΕΙ, βάζοντας «φρένο» στην εισαγωγή με λευκή κόλλα.
Σχολές στις οποίες μειώθηκαν οι θέσεις αναμένεται να έχουν αύξηση των βάσεων, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, όπως η Νομική σχολή Αθηνών το στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών περιζήτητα τμήματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Τι αλλάζει από εφέτος
Η ΕΒΕ είναι η σημαντικότερη αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα κυρίως της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής του 2020 να σημειωθούν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως επανέφερε το σύστημα των συντελεστών βαρύτητας με το οποίο ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα,α ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7).
Όλες οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψήφιους όλων των κατηγοριών σημειώνονται οι εξής αλλαγές:
1.Μείωση εξεταστέας ύλη λόγω πανδημίας
2.Κατάθεση δυο μηχανογραφικών, καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)
3.Επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
4.Κατάθεση δύο μηχανογραφικών
Με μηχανογραφικό στα ΙΕΚ
Μία μεγάλη αλλαγή αφορά και στη δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Παράλληλα με το γνωστό μηχανογραφικό θα υπάρξει ένα δεύτερο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά, έχοντας μία δεύτερη επιλογή ενός άλλου δρόμου. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.
Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. 25.000 σπουδαστές και οι 5.000 εκπαιδευτές βρίσκονται έως σήμερα τον δρόμο της κατάρτισης.
Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι - Τα self test
Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου .
Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορωνοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.
Ενημέρωση υποψηφίων με μήνυμα στο κινητό τους
Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.
To πρόγραμμα
Επίσημα πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων , καθώς από την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ΄λυκείου. Οι περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.415 εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Οι υποψήφιοι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), την Τετάρτη 16 Ιουνίου στα Αρχαία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας), την Παρασκευή 18 Ιουνίου σε Κοινωνιολογία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), την Τρίτη 22 Ιουνίου σε Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις την Τρίτη 15 Ιουνίου με την εξέταση στα Νέα Ελληνικά και ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, με εξέταση στα Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, στους Κινητήρες Αεροσκαφών και στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.