Εντοπίστηκε εξωγήινο πλουτώνιο στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού

Πρόσφατα εντοπίστηκε σε βάθος περίπου δύο χλμ. κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού ένα επικίνδυνο ισότοπο του πλουτώνιου. Ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και του Αυστραλιανού Οργανισμού Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» υποστηρίζουν ότι το πλουτώνιο 244 που εντοπίστηκε στον ωκεανό είναι προϊόν βίαιων κοσμικών γεγονότων και ταξίδεψε στον πλανήτη μας μαζί με άλλο ένα σπάνιο ισότοπο που βρέθηκε στην ίδια περιοχή, τον σίδηρο 60.

Το πλουτώνιο 244 έχει ημιζωή περίπου 80 εκατ. έτη, δηλαδή σε αυτό το διάστημα η ισχύς των ιδιοτήτων του πέφτει στο μισό. Ο σίδηρος 60 έχει ημιζωή περίπου 2,5 εκατ. έτη και στην συνέχεια μετατρέπεται σε νικέλιο. «Η ιστορία τους δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Το πλουτώνιο 244 πιθανώς να παράχθηκε σε εκρήξεις σουπερνόβα ή σε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό φαινόμενο όπως η έκρηξη ενός άστρου νετρονίων. Τα ευρήματα μας οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση και είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αποδείξεις για την παραγωγή του πλουτώνιου 244 σε εκρήξεις σουπερνόβα» αναφέρει ο Άντον Γουάλνερ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προτείνουν ένα ακόμη σενάριο για την ύπαρξη του πλουτώνιου 244. Πιθανολογούν ότι μπορεί να υπήρχε στο διαστρικό μέσο (την ύλη και την ακτινοβολία που υπάρχει ανάμεσα στα άστρα) ενός γαλαξία και το ωστικό κύμα μια κοντινής στο ηλιακό μας σύστημα έκρηξης σουπερνόβα τα έσπρωξε προς στην Γη. Τα δύο βαρέα ισότοπα θα έπρεπε να έχουν αποσυντεθεί και μετασχηματιστεί σε σταθερή μορφή.

Το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη στην αρχική τους κατάσταση σημαίνει ότι κοσμικό γεγονός που τα παρήγαγε είναι σχετικά πρόσφατο και έχει ηλικία λίγων εκατ. ετών και μπορεί να συνέβη ακόμη και εντός του ηλιακού συστήματος. Η μελέτη αυτών των ισότοπων μπορεί να αποκαλύψει άγνωστα γεγονότα που συνέβησαν κοντά ή και μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ