Συνεδρίασε το συντονιστικό της Πάτρας - Τί συζητήθηκε

 

Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 16 Απριλίου, το πρωί, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων, με θέμα τον απολογισμό και τις εκτιμήσεις της αντιπλημμυρικής περιόδου και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Παρών στην συνεδρίαση, ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Όλο αυτό το διάστημα, στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, είχαμε την ευκαιρία,  να αναπτύξουμε μια σχέση καλής συνεργασίας, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, για το καλό της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε και ό,τι εντοπίζει ο ένας, να ενημερώνει τον άλλον. Όλος ο Δήμος, με το δυναμικό που έχουμε, αλλά και την εμπειρία, καθώς και τους υπεύθυνους της Πολιτικής μας Προστασίας μπορούμε να βοηθήσουμε. Φυσικά, έχουμε και μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση, που πρέπει να ικανοποιηθούν, ώστε να έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία, που θα μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς. Θέλουμε περισσότερους εργαζόμενους, αλλά και μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για να υλοποιούμε όλα όσα πρέπει και εντοπίζουμε όλοι μαζί, ότι πρέπει να γίνουν».

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του: «Ο Δήμος Πατρέων, έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που του έχουν μεταφερθεί στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΠ, το επιστημονικό δυναμικό και εργατοτεχνικό προσωπικό ασχολούνται οργανωμένα και μεθοδικά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, συνεισφέροντας πολύτιμο έργο.

Αποτελεί θετικό γεγονός η διαμόρφωση και η κατάκτηση από τις Δημοτικές υπηρεσίες στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, μιας στέρεας βάσης του επιστημονικού και οργανωτικού σχεδιασμού – συνεχώς ανανεωνόμενου - που καλύπτει όλους τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας.

Αφορά τις αναγκαίες ενέργειες, τεχνικών παρεμβάσεων, πρόληψης, ενημέρωσης, αλλά και στην ετοιμότητα της άμεσης κινητοποίησης του μηχανισμού του Δήμου ανά φυσικό φαινόμενο.

Σε ιδιαίτερο υψηλό επίπεδο διατηρείται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δασαρχείο, που είναι καθοριστική για την θετική έκβαση κάθε ενέργειας.

Από αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη αντλούμε σχετική αισιοδοξία για ακόμα πιο επιτυχή και αποτελεσματική παρέμβαση στην νέα αντιπυρική περίοδο.

Η Δημοτική Αρχή παρακολουθώντας τις γενικότερες εξελίξεις εκφράζει βαθύ προβληματισμό, διότι παραμένει η μεγάλη αντίφαση και αναντιστοιχία ανάμεσα στην κεντρική πολιτική που εφαρμόζεται στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας απ’ όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα σε αντίθεση με το πλούσιο και θετικό έργο και αποτελέσματα, που παράγονται από τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, όπως και μέσω της συνεργασίας με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυτό το πολύτιμο αποτέλεσμα και έργο που παράγεται με την φιλότιμη και ανιδιοτελή προσφορά των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες και της ΔΕΥΑΠ όχι μόνο δεν στηρίζεται, αλλά αντίθετα υπονομεύεται λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφαρμόζει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική – αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Κριτήριο της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων αποτελεί η λογική του κόστους – οφέλους γιατί στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών μέσω ενός ολοκληρωμένου κεντρικού επιστημονικού – τεχνικού σχεδιασμού που θα αντιμετωπίζει με επάρκεια και θα προστατεύει έγκαιρα το λαό μας από τα φυσικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική μεταφοράς περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στους δήμους της χώρας, χωρίς αυτές να συνοδεύονται με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καμία νέα πρόσληψη μονίμου επιστημονικού και έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού.

Επίσης σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών του Δήμου μας αποτελεί η χρηματοδότηση των 130.000 € ετησίως, υπογραμμίζοντας μάλιστα την μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς του, καθώς δεν έχει καταβληθεί ακόμα, και βρισκόμαστε στα τέλη Απρίλη. Σημειώνουμε επίσης πως στο Δήμο μας απαιτείται πολλαπλάσια ετήσια δαπάνη μόνο για τις παρεμβάσεις αποψίλωσης των κοινοχρήστων χώρων, δασών, αλσών, κοινοτικών αγροτικών οδών, όπου μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης αναγκαστικά χρηματοδοτείται από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για το λαό, δημιουργεί συνεχώς νέους κινδύνους.

Αναδεικνύεται η μέγιστη ανάγκη η κυβέρνηση, να δρομολογήσει άμεσα ενέργειες:

Γενναίας αύξησης  της χρηματοδότησης.
Ενίσχυση σε μέσα – εξοπλισμό των δήμων.
Προσλήψεις μόνιμου  επιστημονικού – εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους.

Τα παραπάνω χωρίς άλλη καθυστέρηση είναι στοιχειωδώς απαραίτητα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για να είναι οι δήμοι σε θέση να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και στις αρμοδιότητές τους». 

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ:

«ΑΡΙΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Στην συνεδρίαση του Οργάνου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο Πατρών, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και την ΔΕΥΑΠ.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Αποκεντρωμένης, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας, αναφέρθηκαν στην «άριστη και ουσιαστική συνεργασία τους με τον Δήμο», στην «άμεση παρέμβαση και συνδρομή» για όπου και όποτε ζητήθηκε, αλλά και για το «μεγάλο βάρος» που σηκώνουν οι Δήμοι, ενώ οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για «εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ