Για ολικό μπάχαλο στον πολιτισμό κάνει λόγο σε παρέμβασή της η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.
Όπως αναφέρει:
«21 μήνες μετά τις εκλογές και τους σκανδαλώδεις χειρισμούς από την κ. Μενδώνη στα δύο μεγαλύτερα ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ (Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων) κανένα από τα δύο δεν έχει ακόμη αποδοθεί στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και στο κοινό. Μετά τη γνώριμη πλέον και συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κατ’ ευφημισμό υπουργό του πολιτισμού, η οποία προκλητικά συγκαλύπτεται από την κυβέρνηση και τα περισσότερα ΜΜΕ, αρκούσε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που δεν τόλμησε να διαψεύσει, για να αναγκαστεί η κ. Μενδώνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις δήθεν «ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης αρκούσε μια εισαγγελική διάταξη – καταπέλτης που απέρριψε την εκφοβιστική μήνυση της εταιρείας IKNOWHOW και δικαίωσε τους έντιμους υπαλλήλους που δεν δέχτηκαν να παραλάβουν το έργο των Κινητών Μνημείων, για να κάνει την κ. Μενδώνη να ζητήσει… εσπευσμένα να παρουσιαστούν ΜΟΝΟ οι διαδικτυακές πύλες των 2 ψηφιακών έργων και ΜΟΝΟ στην ίδια, 10 χρόνια μετά την έναρξη της υλοποίησης των έργων, 1 χρόνο μετά την δική της σκανδαλώδη απόφαση να ανακαλέσει την έκπτωση της εταιρείας IKNOWHOW που εμπλέκεται και στα δύο πληροφορικά συστήματα, 6 μήνες μετά την «αποζημίωση» της εταιρείας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το έργο των Κινητών Μνημείων και 3 ακόμη απευθείας αναθέσεις στην ίδια εταιρεία ύψους περίπου 150.000 ευρώ συνολικά, για το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.
Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται και ξέρουμε ότι σε αυτήν δεν πρόκειται να απαντήσει ποτέ η ίδια, γιατί σε κάθε σκανδαλώδη απόφαση που της χαλάει το αφήγημα έχει βάλει την υπογραφή της:
Ποιο ήταν τελικά το πρόβλημα και στα δύο έργα;
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Διαχειριστική Βάση & Διαδικτυακή Πύλη), που είχε αναλάβει να υλοποιήσει και στα δύο έργα ο ίδιος ευνοούμενός της ανάδοχος (IKNOWHOW) για να φιλοξενήσει τα δεδομένα τους.
Πότε κέρδισε τους διαγωνισμούς η εν λόγω εταιρεία;
Όταν η κ. Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και υπεύθυνη για τα ΕΣΠΑ, το 2012 (Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο) και το 2014 (Κινητά μνημεία).
Πότε επανήλθε η εταιρεία στο ΥΠΠΟΑ παρότι έκπτωτη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν η κ. Μενδώνη έγινε Υπουργός.»
Παρατίθεται για όσους ενδιαφέρονται σύντομο ιστορικό των 2 έργων, με τα πεπραγμένα της κ. Μενδώνη και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους:
Α. Έργο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» (ένταξη στο ΕΣΠΑ στις 03.01.2011 με π/υ περίπου 7.000.000 e)
Με 3 υποέργα: ΥΕ1. Αυτεπιστασία-παραγωγή δεδομένων, ΥΕ2. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ΥΕ3. Ανάδοχοι-παραγωγή δεδομένων
Από τις 03.01.2011 έως τις 25.01.2015 (4 χρόνια) η κ. Μενδώνη ως αρμόδια Γ.Γ. ΔΕΝ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει ΚΑΝΕΝΑ υποέργο της Πράξης, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της και ενώ έληγε η προγραμματική περίοδος 2007-2013.
Η επιλογή της Κ/Ξ με την IKNOWHOW για το 2ο υποέργο του ΟΠΣ δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Προήλθε από διαγωνισμό επί εποχής Μενδώνη, (2012), με συνεχείς παρατάσεις (από 15 σε 27 μήνες) και σκανδαλώδεις τροποποιήσεις της σύμβασής του από την ίδια την κ. Μενδώνη που ήταν τότε Γ.Γ. και υπεύθυνη για τα ΕΣΠΑ. Αποκορύφωμα ήταν η αφαίρεση της δυνατότητας να κηρυχθεί έκπτωτος, με διαγραφή της σχετικής πρόβλεψης στην α’ τροποποίηση της Σύμβασης τον Μάρτιο του2014.
Για το ήδη από τότε προβληματικό Υποέργο 2 του πληροφοριακού συστήματος πέταξε την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατείνοντας για 4η φορά τη σύμβαση του αναδόχου 2 μέρες πριν από τις εκλογές (23.01.2015). Το έργο τελικά παρελήφθη Νοέμβριο 2015, κατόπιν εισήγησης της ορισμένης από την κ. Μενδώνη επιτροπής.
Επί ΣΥΡΙΖΑ (4 χρόνια) ολοκληρώθηκαν και τα τρία υποέργα της Πράξης, με ένταξη και στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και παραμονή του προσωπικού της αυτεπιστασίας. Μετά τις εκλογές του 2019 απέμενε μόνο η αποπληρωμή του 3ου Υποέργου (περίπου 2.000.000 ευρώ), καθώς η υλοποίησή του είχε ήδη ολοκληρωθεί. Από τα Υποέργα 1 και 3 παρήχθησαν χιλιάδες περιγραφικά, τοπογραφικά και γεωχωρικά δεδομένα για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ακίνητα μνημεία και την ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ ανά την επικράτεια.
Όταν έγινε αντιληπτή η δυσλειτουργία του ΟΠΣ επί ΣΥΡΙΖΑ και η μεθοδευμένη συγκάλυψη της πραγματικότητας από την Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) που υλοποιούσε το έργο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ απέστειλε αφενός τον Φεβρουάριο του 2019 στοιχεία στη ΓΕΔΔ για την κακοδιαχείριση, αφετέρου προχώρησε στις 22.05.2019 σε Συγκρότηση ανεξάρτητης Επιτροπής ειδικών-εμπειρογνωμόνων (καθηγητών Πανεπιστημίου) για τον έλεγχο του Συστήματος του Α.Κ. και τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με την υφιστάμενη αλλά και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση, αξιοποίηση και λειτουργία του για τις ανάγκες του ΥΠΠΟΑ.
Μετά τις εκλογές του 2019 η Μενδώνη επί 5 μήνες δεν έκανε τίποτα, ενώ τον Νοέμβριο 2019 έπαυσε και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, με την οποία άλλωστε ποτέ δεν συνομίλησε. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Έκτοτε έχει προβεί σε 3 αναθέσεις περίπου 150.000 ευρώ στην IKNOWHOW, 1 ανάθεση στη ΣΤΑΔΙΟΝ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» και 1 ανάθεση στη UNISYSTEMS για «υπηρεσίες τεκμηρίωσης», ΧΩΡΙΣ ωστόσο να προσλάβει καθόλου προσωπικό από εκείνο που προπαγάνδιζε η ίδια και οι υπόλογοι στη δικαιοσύνη συνδικαλιστές που τη στηρίζουν ότι δήθεν απέλυσε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, επιδόθηκε εκ νέου στο άθλημα των.. διαρκών παρατάσεων, αρχικά έως 31.10.2020 και στη συνέχεια δόθηκε ΝΕΑ παράταση έως 30.06.2021 (!).
Β. Έργο ψηφιοποίησης Κινητών Μνημείων (ένταξη στο ΕΣΠΑ στις 22.05.2012)
Με 4 υποέργα: ΥΕ1. Αυτεπιστασία-παραγωγή δεδομένων, ΥΕ2. Ανάδοχοι-παραγωγή δεδομένων, ΥΕ3. Εξοπλισμός ψηφιοποίησης (ολοκληρώθηκε Ιούνιο 2014), ΥΕ4. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα -μετονομάστηκε σε ΥΕ3 μετά την ένταξη στη νέα Προγραμματική περίοδο (2014-2020).
Από τις 22.05.2012 έως τις 25.01.2015 (2,5 χρόνια) η κ. Μενδώνη ως αρμόδια Γ.Γ. και υπεύθυνη για τα ΕΣΠΑ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μόνο το πιο μικρό υποέργο εξοπλισμού της Πράξης (από τα 4), ενώ όλοι οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί με διάφορες προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις άρχισαν να πραγματοποιούνται μόλις το β’ εξάμηνο του 2014 και ενώ έληγε η προγραμματική περίοδος 2007-2013.
Επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν τα 2 μεγαλύτερα υποέργα περίπου 9.000.000 ευρώ που παρήγαγαν τα δεδομένα για τα περίπου 600.000 κινητά μνημεία που ψηφιοποιήθηκαν και βρίσκονται στη διαχειριστική βάση δεδομένων (Ενδιάμεσο Σύστημα) που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Η πρωτογενής καταγραφή σε καταλόγους και η ψηφιοποίηση ακατάγραφων μνημείων έφτασε τις 243.000 (από τις 134.000 που είχε προβλέψει η Μενδώνη) και απασχολήθηκαν πάνω από 60 εργαζόμενοι επί 4 επιπλέον χρόνια στην αυτεπιστασία του έργου, καθώς εντάχθηκε και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Η επιλογή της IKNOWHOW για το 3ο υποέργο του ΟΠΣ των κινητών μνημείων δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προήλθε από διαγωνισμό επί εποχής Μενδώνη (Δεκέμβριος 2014) και ενώ ήδη τότε η ίδια γνώριζε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που συμμετείχε και στο ΟΠΣ του Κτηματολογίου (από το 2012) αδυνατούσε να το υλοποιήσει.
Όταν το καλοκαίρι του 2018 αποκαλύφθηκε ότι τελικά ο Ανάδοχος δεν είχε υλοποιήσει το Σύστημα κατά τα προβλεπόμενα, η πολιτική ηγεσία επέλεξε τη νομιμότητα παρά τη συγκάλυψη που επιχειρούσε συστηματικά η ΔΔΕΑΜ, δεδομένου μάλιστα ότι υπήρχε ήδη και το προβληματικό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου που ταλαιπωρούσε το Υπουργείο επί χρόνια (του ίδιου αναδόχου ως κύριο μέλος της Κ/Ξ).
Κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο (IKNOWHOW) και ταυτόχρονα εξασφάλισε 2ετή παράταση για το Υποέργο 3 της Πράξης (έως 30.11.2020) ώστε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο. Παράλληλα αιτήθηκε στην ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ τον Φεβρουάριο του 2019 αλλαγή φορέα υλοποίησης του υποέργου, ώστε αυτό να υλοποιηθεί από την αρμόδια Δ/νση Πληροφορικής του ΥΠΠΟΑ και όχι πλέον από τη ΔΔΕΑΜ, αναθέτοντας στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα απέστειλε και για το έργο αυτό όσα στοιχεία κακοδιοίκησης συγκέντρωσε για τη ΔΔΕΑΜ στη ΓΕΔΔ.
Μετά τις εκλογές του 2019 και μετά από 8 μήνες απραξίας, η κ. Μενδώνη ανέστειλε τις δρομολογημένες εξελίξεις και το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να ανακαλέσει τον Μάρτιο 2020 την έκπτωση του αναδόχου ενώ υπήρχε εκκρεμοδικία, χωρίς να περιμένει την κρίση του Διοικητικού Εφετείου στο οποίο είχε προσφύγει ο ανάδοχος και ενώ ήδη είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο η αίτηση αναστολής του.
Επίσης επέλεξε να τον σιγοντάρει στην εκφοβιστική του μήνυση κατά των υπαλλήλων/μελών της επιτροπής παρακολούθησης και, εν τέλει, με διάφορες μεθοδεύσεις να τον αποπληρώσει για ένα έργο μη λειτουργικό προφανώς, αφού 20 μήνες μετά την αλλαγή σκυτάλης και 4 μήνες μετά την αποπληρωμή του δεν έχει ακόμη διατεθεί στις Υπηρεσίες και στο Κοινό. Και, παρά την υποτιθέμενη ολοκλήρωσή του, ζητήθηκε νέα παράταση της Πράξης μέχρι 31-12-2020. 4 μήνες μετά, το έργο ακόμη αγνοείται.