Διασκεδαστικές ιδέες για να βοηθήσουμε το μωρό να μάθει

Τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη τάση για μάθηση και ως γονείς οφείλουμε να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον το οποίο ενισχύει την τάση τους αυτή. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εξεζητημένο ή περίπλοκο για να το πετύχουμε αυτό. Μέσα από μερικές απλές, καθημερινές και διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό να μάθει και παράλληλα να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί του.

Διασκεδαστικές ιδέες για να βοηθήσουμε το μωρό να μάθει

Του μιλάμε καθώς το φροντίζουμε

Μία από τις καλύτερες στιγμές για να μιλήσουμε στο μωρό μας είναι όταν το φροντίζουμε, καθώς τότε είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό. Έτσι, όταν το κάνουμε μπανάκι, όταν του κάνουμε μασάζ και όταν του αλλάζουμε πάνα, είναι μερικές καλές ευκαιρίες για να του μιλήσουμε. Μάλιστα, σχετικές μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ μιλάμε στα παιδιά και όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιούμε, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το λεξιλόγιό τους μετέπειτα. Καθώς μιλάμε στο μωρό, φροντίζουμε να του χαμογελάμε και να διατηρούμε οπτική επαφή ώστε να ενισχύσουμε και τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

Μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε παίζοντας

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού μας – δηλαδή, την ικανότητα του μωρού να σκέφτεται, να κατανοεί, να επικοινωνεί, να θυμάται, να φαντάζεται και να επεξεργάζεται τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Το παιχνίδι του μωρού αφορά τις αλληλεπιδράσεις του με εμάς. Καθώς αλληλεπιδράμε με το μωρό μας στο πλαίσιο του παιχνιδιού, του δίνουμε σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση του κόσμου. Για παράδειγμα, ένα απλό παιχνίδι «κούκου τσα» βοηθά το μικρό μας να μάθει ότι όταν η μαμά ή ο μπαμπάς εξαφανίζεται, επιστρέφουν. Παράλληλα, το παιχνίδι με το μωρό μας ενισχύει το δέσιμό μας και του στέλνει το πολύτιμο μήνυμα ότι είναι σημαντικό για εμάς.

Όταν το μωρό είναι 3-6 μηνών

-Δείχνουμε στο μωρό πώς να κρατάει, να ρίχνει και να κυλάει διάφορες μπάλες, ώστε να μάθει πώς κινούνται τα πράγματα

-Παίζουμε με μαριονέτες

-Χρησιμοποιούμε κουδουνίστρες, κουδούνια και άλλα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο

-Τοποθετούμε παιχνίδια γύρω από το μωρό μας για να ενθαρρύνουμε την κινητική του ανάπτυξη

Όταν το μωρό είναι 6-12 μηνών

-Του δίνουμε παιχνίδια μπάνιου, τα οποία μπορεί να γεμίσει, να αδειάσει και να τα αφήσει να επιπλέουν. Τα άδεια πλαστικά μπουκάλια γάλακτος μερικές φορές μπορούν να λειτουργήσου εξίσου καλά με τα παιχνίδια που αγοράζουμε από το κατάστημα.

-Του δίνουμε παιχνίδια στα οποία πρέπει να πατήσει κουμπιά για να συμβεί η δράση ή δοκιμάστε δραστηριότητες όπως ανακίνηση ή χτύπημα αντικειμένων

-Του δίνουμε παιδικά μαγειρικά σκεύη (π.χ. ένα κουταλάκι ή ένα πιρούνι) ώστε να εξασκήσει τη δύναμη των χεριών του

-Παίζουμε με στοίβες από τουβλάκια και παιχνίδια που το μωρό μπορεί να κυλήσει ή να σπρώξει στο πάτωμα

Βγαίνουμε έξω

Καθώς βγαίνουμε έξω βόλτα με το μωρό μας, του δίνουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του και να μάθει την προσωπική του αίσθηση του χώρου. Η αίσθηση του δροσερού αέρα στα μαγουλάκια του και η μυρωδιά του γρασιδιού είναι μερικές από τις εμπειρίες που δεν μπορεί το μικρό μας να έχει όταν είναι μέσα στο σπίτι.

Του διαβάζουμε

Όταν διαβάζουμε στο μωρό μας, το βοηθάμε να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες. Καθώς διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες ή κάνουμε ήχους διαφορετικών ζώων, ώστε να διασκεδάσουμε το μικρό μας και να το μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο γύρω του.

imommy.gr