Μαύρη μέρα για τον όμιλο Διβάνη: Το Caravel, η σχέση με τα Ξενία και την πολιτική

«Μαύρη» ημέρα για τον ξενοδοχειακό όμιλο Διβάνη, μετά την απώλεια της Έλλης Διβάνη σε ηλικία μόλις 33 ετών. Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, το 2018 είχε προηγηθεί η απώλεια του πατέρα της Ερρίκου Διβάνη σε ηλικία 63 ετών, η οποία μάλιστα συνέπεσε με την επέτειο 60 χρόνων του ομίλου στον κλάδο της φιλοξενίας. Οι δυο τους μέλη μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ο όμιλος που εξακολουθεί να «γράφει» ιστορία στον ξενοδοχειακό κλάδο με τις επενδύσεις του, αλλά και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, είναι ταυτισμένος με την σύγχρονη ιστορία του ιστορικού ξενοδοχείου Caravel, το εμβληματικό τοπόσημο των Νοτίων Προαστίων Apollon Pallas στη Βουλιαγμένη που απέκτησε στην επέτειο των 40 χρόνων, αλλά και τα ξενοδοχεία σε Ακρόπολη, Μετέωρα, Λάρισα και Κέρκυρα. Μάλιστα, το πολυτελές τουριστικό θέρετρο που διατηρεί στο νησί των Φαιάκων, στην περιοχή Κανόνι, έχουν φιλοξενηθεί καλλιτέχνες, πολιτικοί και διάσημοι από όλο τον κόσμο.

 

Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα του ιδρυτή του ομίλου Αριστοτέλη Διβάνη και πρώην προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) έγινε το 1958 από την Θεσσαλία απ’ όπου κατάγεται.  Αφορμή για να δραστηριοποιηθεί με τον κλάδο φιλοξενίας και τον τουρισμό ήταν η συμβουλή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Για την ακρίβεια, ήταν η περίοδος που ξεκινούσε το πρόγραμμα κατασκευής των κρατικών Ξενία και ο δραστήριος τότε Α. Διβάνης, σκέφτηκε να υλοποιήσει μία επένδυση που θα λειτουργούσε συμπληρωματικά, γι’ αυτό κι έφτιαξε έναν κινηματογράφο. Όμως η συνάντησή του με τον Εθνάρχη και παρότρυνσή του να φτιάξει ξενοδοχεία, ήταν καθοριστική, καθώς «εγκατέλειψε» το εμπόριο για χάριν του τουρισμού.  Λίγο καιρό αργότερα εγκαινίαζε στα Τρίκαλα μία ξενοδοχειακή μονάδα 65 δωματίων, λουξ για την εποχή της, καθώς το κάθε δωμάτιο διέθετε το δικό του λουτρό.

Η ικανοποιητική πορεία του πρώτου ξενοδοχείου, ώθησε το δημιουργό της να ιδρύσει και δεύτερο ξενοδοχείο, αυτή τη φορά στην Καλαμπάκα, καθώς ο τουρισμός για τα Μετέωρα, διέγραφε ανοδική πορεία.  Η Λάρισα ήταν ο τρίτος σταθμός του επιχειρηματία, ο οποίος πλέον είχε δημιουργήσει έναν ισχυρό ξενοδοχειακό όμιλο, μεγάλης εμβέλειας.

To Caravel «ναυαρχίδα» των Αθηνών

Μετά το πέρας των σπουδών του ο γιος του Αριστοτέλη, Σπύρος Διβάνης ξεκίνησε το 1986 την ενασχόλησή του με τα ξενοδοχειακά, επιδιώκοντας να δώσει μια νέα δυναμική, στον όμιλο που μετρούσε ήδη 29 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.  

Η κίνηση ματ για τον όμιλο αποτέλεσε η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Caravel, η οποία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου που χαρακτήρισε τη δεκαετία του ΄80. 

Με τη συμβολή του εκπρόσωπου της δεύτερης γενιάς Σπύρου Διβάνη, η ισχυρή πλέον οικογένεια ξενοδόχων απέκτησε το Caravel από τον εφοπλιστή Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, έναντι 15 δισ. δρχ.,  ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της οικογένειας Διβάνη ήταν να «αποσυνδέσουν» το όνομα του Caravel από την κομματική ταυτότητα που του είχαν κάποτε προσδώσει, λόγω των τακτικών επισκέψεων από στελέχη της Χούντας.

Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για να μετατρέψει το Divani Caravel σε μία κερδοφόρα ξενοδοχειακή επιχείρηση, που επιπλέον αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.   

Το 2019 ανακαινίστηκαν πλήρως οι χώροι του, όπως το Lobby, τα δωμάτια και οι σουίτες που ανασχεδιάστηκαν με λειτουργικό και εργονομικό design, καθώς και τα εστιατόρια και τα μπαρ του ξενοδοχείου.  Επίσης η ευρεία ανακαίνιση επεκτάθηκε και στους χώρους όπου διοργανώνονται κορυφαία συνέδρια και εκδηλώσεις διεθνών προδιαγραφών. Οι συνεδριακοί χώροι του Divani Caravel ανανεώθηκαν πλήρως με μοντέρνα αισθητική και εγκατάσταση του πιο σύγχρονου εξοπλισμού με συστήματα information management και Wi-Fi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ