Σία Αναγνωστοπούλου: «Με λογισμό και γνώση να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, τα πανεπιστήμια μας και τη νέα γενιά»

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

«Με λογισμό και γνώση να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, τα πανεπιστήμια μας και τη νέα γενιά»

Αναλυτικά η ομιλία:

«Καταρχάς από αυτό το βήμα της Βουλής θέλω να χαιρετήσω την επιτυχία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Στις 28/1 δημοσιεύτηκε η διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων. Ανάμεσα στα 12.000 πανεπιστήμια που πήραν κατάταξη, το ΕΚΠΑ είναι στην 180η θέση. Ανέβηκε 53 θέσεις από πέρσι. Το ΑΠΘ είναι στην 205η και ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτά είναι τα «άντρα ανομίας και παρανομίας». Μέσα σε αυτό τον χρόνο –όπου για τον κ. Χρυσοχοίδη και την κ. Κεραμέως μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχουν φυτείες, όπλα και τόσες άλλες ανομίες και παρανομίες- αυτά τα πανεπιστήμια που κρίθηκαν με πολλαπλά κριτήρια, ανάμεσα στα οποία είναι η ερευνητική δραστηριότητά τους, οι φοιτητές και οι καθηγητές τους, κατέλαβαν αυτές τις θέσεις. Ξέρετε που βρέθηκαν κάποια από τα ιδιωτικά ελληνικά κολλέγια; Κάτω από την 13.000η θέση και πολύ κάτω από την 20000η. 

Όταν σε μία Βουλή εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όταν μία μεταρρύθμιση για την εκπαίδευση έρχεται χέρι χέρι με την καταστολή, δεν έχουμε μεταρρύθμιση, έχουμε σκληρή αντιμεταρρύθμιση. Όλοι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όλα τα όργανα των πανεπιστημίων, όλος ο φοιτητικός κόσμος –πλην ΔΑΠ-, όλοι οι ξένοι καθηγητές της Ευρώπης από τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια αλλά και έλληνες καθηγητές που διαπρέπουν στην Εσπερία, όλοι είναι κατά της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Είναι ψοφοδεείς; Έτσι γράφουν διάφορα παπαγαλάκια. Είναι ντροπή γι αυτή τη χώρα, οι δημοσιογράφοι να γράφουν για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους αποκαλώντας τους φοβισμένα ανθρωπάκια.  Το είπε και ο κ. Συρίγος. Όχι, ούτε ψοφοδεείς είναι, ούτε φοβούνται. Έχουν βαθειά συνείδηση του ρόλου τους , σε όποια κομματική και πολιτική παράταξη και αν ανήκουν.  Και ποιος είναι ο ρόλος τους; Σε ελεύθερους ανθρώπους όπως είναι οι πανεπιστημιακοί, εμπιστεύεσαι ελεύθερους ανθρώπους. Και αυτή την αποστολή τους πρέπει να την εκπληρώσουν. Και δεν διαμορφώνεται εύκολα ένας ελεύθερος άνθρωπος, για να διαμορφωθεί χρειάζεται η ελευθερία διακίνησης ιδεών, προσώπων κλπ.  

Ήρθε σήμερα η κ. Κεραμέως και μας περιέγραψε ένα πανεπιστήμιο μαύρο, με παρανομίες και παθογένειες οι οποίες υπάρχουν χρόνια και πρέπει να διορθωθούν. Θα σας μιλήσω για τις παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου, ως πανεπιστημιακός αυτών των πανεπιστημίων και είναι η μεγάλη μου τιμή και αυτή τη μεγάλη τιμή θέλω να τη φέρω σε όλη μου τη ζωή. Παθογένειες κ. Κεραμέως είναι ότι έχουμε φοιτητικές εστίες που δεν έχουν πυρασφάλεια. Δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για τις φοιτητικές εστίες. Έχουμε πανεπιστήμια με παθογένειες επί μία δεκαετία –αν εξαιρέσει κανείς τον τεράστιο κόπο που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- χωρίς διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Δεν έχετε κάνει καμία πρόσληψη παρά μόνο αυτές που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε βάλει στον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλετε να μιλήσουμε για τις υποδομές των πανεπιστημίων; Που και εκεί προσπαθήσαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε ότι μπορούσαμε. Δεν κάνατε τίποτα, αντί να είναι η προτεραιότητά σας. 

 

 

Επειδή ήμουν σε αυτό το δύσκολο υπουργείο που αγκαλιάζει όλη την κοινωνία, ως αναπληρώτρια υπουργός, σκεφτόμουν ένα πράγμα με αγωνία: δεν μπορούν να μένουν τα πανεπιστήμια χωρίς μέλη ΔΕΠ, δεν μπορεί η νέα γενιά να μην έχει υποτροφίες. Το κάναμε, τις είχατε κόψει και αυτές. Δεν μπορούν να είναι χωρίς διοικητικό προσωπικό. Έχουμε δικαίωμα να σηκώσουμε το χέρι στη νέα γενιά μόνο όταν εμείς οι ίδιοι ως Πολιτεία έχουμε κάνει αυτά που πρέπει για τη νέα γενιά, για να μπορέσει να μας εμπιστευτεί. Δεν τα έχουμε κάνει και αν δεν το ομολογήσουμε αυτό, θα την κάνουμε εχθρό μας. 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει μία κυβέρνηση να προχωράει ακάθεκτη χωρίς να δίνει καμία σημασία στην αντίδραση όλου του κόσμου που εμπλέκεται με τα πανεπιστήμια αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης;  Γιατί πλήττει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που είναι θεμελιώδης διάταξη του Συντάγματος; Γιατί είναι μία εμμονή της κ. υπουργού και του κ. πρωθυπουργού; Ναι είναι και αυτό. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Επειδή το Σύνταγμα είναι αυτό που εξασφαλίζει την κυριαρχία του λαού,  όταν κανείς υπονομεύει θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, αυτό που υπονομεύει είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όσο και να μην θέλετε να το ακούσετε. Τέτοιες αλλαγές που πλήττουν το ίδιο το Σύνταγμα, θέλουν συναίνεση, άλλωστε το είπε και ο κ. Χρυσοχοίδης. Που είναι αυτή η συναίνεση; Επειδή έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία; Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. 

Πλήττεται η πολιτισμική ταυτότητα αυτής της χώρας. Δηλαδή οι δημοκρατικές της κατακτήσεις. Υπάρχουν προβλήματα σε κάποια πανεπιστήμια; Σαφέστατα. Και θα μπορούσαν να λυθούν πατώντας στις δημοκρατικές κατακτήσεις και προχωρώντας πάνω σε αυτές. Αυτό κάνει μία σοβαρή χώρα. Κ. Κεραμέως βαλκανοποιείτε την ελληνική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Και το «βαλκανοποιείτε» το λέω με τον ορισμό που έδιναν κάποτε οι οριενταλιστές, όχι ότι τα Βαλκάνια έχουν κάτι άλλο. Και το κάνετε γιατί θέλετε να σπάσετε όλη την παράδοση με τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις βαθιές πολιτισμικές ταυτότητες αυτού του τόπου. Επικαλείστε μία Εσπερία ανύπαρκτη. Από όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης σας έρχονται μηνύματα ότι πουθενά δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και εσείς αδιαφορείτε. Ψοφοδεείς δεν είναι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Ψοφοδεής είναι μία ελίτ η οποία θεωρεί πάντα ότι υπάρχει μία ιδανική Εσπερία και ότι εδώ είμαστε ένας τόπος άναρχος, ένας τόπος αταξίας που χρειάζεται βούρδουλα. Δεν είναι έτσι κ. Κεραμέως. Εγώ από αυτό το βήμα της Βουλής, ως μέλος της Αριστεράς, και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, καλώ όλη την κοινωνία, η οποία δεν πλήττεται από τους μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια αλλά πλήττεται επειδή τα παιδιά της, η πιο μορφωμένη γενιά αυτού του τόπου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και η άλλη δεν έχει μέλλον και βρίσκεται στην ανεργία. Αυτήν τη γενιά προσπαθούμε να δείξουμε ως άχρηστη. Καλώ λοιπόν όλους τους ανθρώπους, όλους τους πολίτες αυτής της χώρας να σεβαστούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις τους, γιατί είναι το μόνο φρούριο που έχουμε. Γιατί έξω από αυτές είναι τα θηρία. Να σεβαστούμε και με λογισμό και γνώση να σταθούμε όλοι δίπλα στα πανεπιστήμια και στη νέα γενιά της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ