Η "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα" συμμετέχει στο συλλαλητήριο για το τρένο

 

Η παράταξη "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης για την σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, αποκαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής και περιβαλλοντοκτόνας ανάπτυξης που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φτάσει ο σιδηρόδρομος στο νέο λιμάνι της πόλης ( το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει) με το μικρότερο δυνατό κόστος, για την ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων στο πλαίσιο των «διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς» της Ε.Ε. και των «συνδυασμένων μεταφορών».

Στις επιδιώξεις τους δεν υπάρχουν οι παράγοντες δημόσια και φτηνή συγκοινωνία για το λαό (άλλωστε γι’ αυτό  ιδιωτικοποίησαν  την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την χάρισαν σε Ιταλική εταιρεία), και η  χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής με περιβαλλοντικά κριτήρια, με τη ταυτόχρονη διατήρηση του φυσικού χώρου για να μην κοπεί η πόλη στα δύο. Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία μιλάνε δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Αφού φρόντισαν με τα επικοινωνιακά όπλα της προσδοκώμενης «ανάπτυξης» της περιοχής, της «ανάπτυξης για όλους» να κλειδώσουν αυτό το στόχο,  αφού μέσα από πολιτικάντικες υποσχέσεις και καλλιέργεια αυταπατών έπαιξαν το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» των μελετών, των χρηματοδοτήσεων, θα έρθουν πανυγηρικά να πείσουν τους «ιθαγενείς», ότι το τρένο θα γίνει μόνο όπως θέλουμε εμείς. Με διχοτόμηση της πόλης, φθορά του φυσικού περιβάλλοντος και ανυπολόγιστες συνέπειες για δεκαετιές στη ποιότητα ζωής των κατοίκων.΄

Τους απαντάμε λοιπόν:

-         Η σιδηροδρομική σύνδεση  της Πάτρας δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσει σε διχοτόμηση της πόλης, περιβαλλοντική υποβάθμιση, μερική ή ολική απομόνωση μέρους του θαλάσσιου μετώπου. Αναγκαστικά, εκεί που είναι σήμερα τα πράγματα, απαίτησή μας είναι η υπογειοποίηση της σύνδεσης Ρίο – Πάτρα σε όλο το μήκος της και η δημιουργία επιφανειακού δημόσιου ελεύθερου πάρκου για την πόλη.

-         Η προαστιακή σύνδεση της Πάτρας με τον Άγιο Βασίλειο αποδείχτηκε αποτελεσματική επιλογή για τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων. Δεν διαπραγματευόμαστε την αναβάθμιση της  λειτουργίας του προαστιακού, στις νέες συνθήκες και με απαραίτητους σταθμούς τοπικής εξυπηρέτησης. Παράλληλα, διεκδικούμε να λειτουργήσει η επέκταση προς δυτική Αχαΐα. 

-       Ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων επιβατικών μετακινήσεων σταθερής τροχιάς (τραμ) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας των κινήσεων των εργαζομένων και των κατοίκων.

Απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες.

Πρέπει να γυρίσουν τη πλάτη στους εκπροσώπους των δημοτικών κινήσεων που πρόσκεινται σε σε Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΚΙΝ.ΑΛ. και στις παραφυάδες αυτών. Ανάλογα με τις εκάστοτε κυβερνητικές σκοπιμότητες, αλλάζουν θέσεις, υπόσχονται «αγώνες» και τελικά πορεύονται με τη λογική της εξαπάτησης.  Πάντα τάσσονταν και θα τάσσονται υπέρ των συμφερόντων του τοπικού κεφαλαίου και για αυτό είναι τελείως αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι. 

Τώρα είναι η ώρα αγώνα. Τώρα θα πρέπει να βγούμε μπροστά, να μην επιτρέψουμε της εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης. Το ζήτημα της διέλευσης του τρένου αλλά και συνολικά της αστικής ανάπλασης της πόλης μας να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος, της νεολαίας. Ο αγώνας για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση συνολικά με τις στοχεύσεις κυβέρνησης-ΕΕ που έχουν ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο εγκλωβισμός στο δίπολο υπεργεια ή υπόγεια διέλευση, που χαρακτηρίζει και τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής, υποτιμά τη σημαντική ταξική διάσταση που αυτό έχει. Τα εργατικά σωματεία, οι συλλογικότητες της γειτονιάς, οι οργανώσεις της νεολαίας να μπουν στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Με συγκρότηση επιτροπών αγώνα και λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε γειτονιά. Αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για διαμορφώσουν τις εξελίξεις οι εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι οι ορέξεις της κυβέρνησης και του τοπικού κεφαλαίου.

       Για να διεκδικήσουμε ελεύθερους δημόσιους χώρους για το λαό, αναπλάσεις  που δεν θα γίνονται προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,   μετακινήσεις δωρεάν, γρήγορες και ασφαλείς για τους πολίτες μέσα στην πόλη και φθηνές για εκτός αυτή.

 

Όλοι-ες στην συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διέλευση του τρένου την Κυριακή 5/06 στις 9:00 στην πλατεία Γεωργίου.

 

Διαβάστε επίσης