Λαχταριστές πατάτες ντοφινουάζ

 

Κλασική γαλλική συνταγή που θα λατρέψετε!

ΥΛΙΚΑ

1.500 γρ. πατάτες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών

500 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

4 κλ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Παρμεζάνα, για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Αδειάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το βούτυρο, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.

2Έπειτα, στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 30Χ20εκ. και τοποθετούμε από πάνω τις πατάτες, έτσι ώστε να καλύψουμε πλήρως το ταψί.
3Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω από τις πατάτες το μείγμα με την κρέμα γάλακτος, έτσι ώστε να πάει παντού.
4Ύστερα, καλύπτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος με λαδόκολλα, τοποθετούμε ακριβώς πάνω της ένα μικρότερο ταψί και πιέζουμε ελαφρώς τις πατάτες (μη φοβηθείτε αν ξεχειλίσει η κρέμα γάλακτος, θέλουμε να κολλήσουν οι πατάτες μεταξύ τους).
5Κατόπιν, γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση το ταψί που χρησιμοποιούμε για να πιέσουμε τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα και 30 λεπτά.
6Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το ταψί με το νερό που χρησιμοποιήσαμε για πίεση, τη λαδόκολλα που κάλυπτε την κρέμα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
7Αμέσως μετά, ψήνουμε ξανά τις πατάτες ντοφινουάζ στους 200°C στις αντιστάσεις (ή στο grill), μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.
8Τέλος, αφαιρούμε τις πατάτες από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης