Αν και είμαστε η χώρα της θάλασσας, το έλλειμμα κολυμβητικής παιδείας το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφουμε 250 – 300 πνιγμούς. Το 27% αυτών αφορά σε άτομα κάτω των 50 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό σε άτομα άνω των 50 ετών.
Οι αριθμοί αυτοί μας φέρνουν πρώτους στην Ευρώπη και δεύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο σε πνιγμούς. Η βασική αιτία των πνιγμών είναι η άγνοια κινδύνου, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας και η άρνηση συμμόρφωσης που με τους κανόνες κολύμβησης. Όλα αυτά αποτυπώνουν το έλλειμμα της θαλάσσιας παιδείας και κουλτούρας.
Ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στη θάλασσα αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει και ζουν με την ψευδαίσθηση ότι τη γνωρίζουν καλά και μπορούν να είναι κυρίαρχοι όταν βρίσκονται στην αγκαλιά της. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι και αρκετοί το έχουν πληρώσει με την ίδια τους τη ζωή.
Στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας φτάνουν την περίοδο αυτή δεκάδες περιστατικά πνιγμών και παρ’ ολίγον πνιγμών. Το κολύμπι και η θάλασσα που είναι μία από τις ωραιότερες απολαύσεις στη ζωή μας μετατρέπεται σε απειλή και σε ορισμένες περιπτώσεις αιτία θανάτου.
Υπό τις συνθήκες αυτές το μόνο αποτελεσματικό σωσίβιο είναι η καλλιέργεια της κολυμβητικής κουλτούρας. Κι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της εκπαίδευσης στα σχολεία μας. Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια η οποία όμως έληξε άδοξα στο πιλοτικό της στάδιο και πριν περάσει στο δεύτερο χρόνο της εφαρμογής της.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να δει το θέμα αυτό με τη δέουσα σημασία ώστε ξεκινώντας από τις σχολικές αίθουσες σιγά – σιγά να αποκτήσουμε ως κοινωνία την κατάλληλη παιδεία που θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε τη θάλασσα στις σωστές της διαστάσεις και να ζούμε μαζί της σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο. Μόνον η γνώση μπορεί να βάλει τέλος στους εκατοντάδες πνιγμούς.
* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και πολιτευτής της Ν.Δ.
Ο απολογισμός των θυμάτων από τον τυφώνα Λεκίμα στην ανατολική Κίνα αυξήθηκε στους 44 νεκρούς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο συνέχιζε να κινείται κατά μήκος των κινεζικών ακτών, προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλήματα στις μετακινήσεις.
Άλλοι δώδεκα άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών, επτά στην επαρχία Τζετζιάνγκ και πέντε στην επαρχία Σαντόνγκ, ενώ 16 πολίτες αγνοούνται, ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.
Το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV είχε μεταδώσει χθες Κυριακή πληροφορίες για 32 νεκρούς.
Ο τυφώνας Λεκίμα έφθασε πάνω από το έδαφος νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην επαρχία Τζετζιάνγκ, με ριπές ανέμου η ταχύτητα των οποίων έφθανε ακόμη και τα 187 χιλιόμετρα την ώρα. Το κέντρο του κατόπιν κινήθηκε προς βορρά, κατά μήκος της Σαντόνγκ και στα ανοικτά των κινεζικών ακτών.
Πολλοί από τους θανάτους οφείλονταν στην κατάρρευση φυσικού φράγματος στη Τζετζιάνγκ, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής: η κατακρήμνιση έφθασε τα 160 χιλιοστά μέσα σε τρεις ώρες.
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας Σαντόνγκ ανέφερε ότι πάνω από 180.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατεπειγόντως από τις εστίες τους, αριθμός που προστέθηκε στους περίπου 1 εκατ. κατοίκους που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στις επαρχίες Τζετζιάνγκ και Τζιανγκσού, καθώς και στο μεγάλο κινεζικό οικονομικό κέντρο, τη Σαγκάη.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση από τη Σαντόνγκ, η εκτιμώμενη ζημία από το ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια γιούαν (2,28 δισεκ. ευρώ) σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφών σε 3.640.000 στρέμματα καλλιεργειών και σε πάνω από 36.000 σπίτια. Μόνο στη Σαντόνγκ, η ζημία για τον πρωτογενή τομέα υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε 939 εκατομμύρια γιούαν.
Η πόλη Τσινγκντάο, δημοφιλής τουριστικός κόμβος στο ανατολικό τμήμα της Σαντόνγκ, κήρυξε κατάσταση συναγερμού χθες, έκλεισε όλες τις τουριστικές τοποθεσίες και ανέστειλε 127 δρομολόγια τρένων και όλα τα δρομολόγια λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Ο Λεκίμα είναι ο ένατος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι πάνω από 3.200 πτήσεις ακυρώθηκαν, αλλά οι απαγορεύσεις των δρομολογίων κάποιων συρμών υψηλής ταχύτητας έχουν πλέον αρθεί.
Ο τυφώνας προβλέπεται να αποδυναμωθεί καθώς κινείται βορειοδυτικά, στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Σαντόνγκ, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της κινεζικής πρωτεύουσας, του Πεκίνου.