Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 260 έχουν τραυματιστεί, από τις μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές μαχητές και στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης, από τις 8 Αυγούστου
Οι μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές μαχητές και στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης, οι οποίες συνεχίζονται από την Πέμπτη στη νότια πόλη του Άντεν, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους ενώ 260 έχουν τραυματισθεί, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.
«Με πόνο διαπιστώνουμε πως στη διάρκεια της Αΐντ αλ-Άντχα, οι οικογένειες θρηνούν τον θάνατο συγγενών τους αντί να γιορτάζουν (αυτή τη γιορτή) με ειρήνη και αρμονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λιζ Γκραντέ, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 260 τραυματισθεί από τις 8 Αυγούστου», μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, πρόσθεσε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που διαχειρίζονται ένα νοσοκομείο του Άντεν, είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι μέσα σε 24 ώρες δέχθηκαν 119 τραυματίες.
«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται επί του πεδίου και συνεχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε η Γκραντέ.
Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στους κόλπους του στρατοπέδου των αντιπάλων των Χούτι φέρνοντας αντιμέτωπους τους αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης με τις μονάδες της κυβέρνησης και κορυφώθηκαν με την κατάληψη χθες, Σάββατο, το προεδρικού μεγάρου στο Άντεν.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασαν οι εχθροπραξίες παραμένουν συγκεχυμένες, όμως αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν το ισλαμιστικό κόμμα Αλ-Ισλάχ ότι σκότωσε έναν διοικητή της δύναμης «Ζώνη Ασφαλείας» που υποστηρίζει την υπόθεσή τους. Όμως σύμφωνα μ' αυτούς, το Αλ-Ισλάχ έχει διεισδύσει στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Η Γκραντέ υπογράμμισε πως «το κύριο μέλημα του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή είναι να στείλει ιατρικές ομάδες για να βοηθήσουν τους τραυματίες».
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους δεν έχουν τρόφιμα και νερό», ενώ υπενθύμισε στα μέρη «τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τα κάλεσε «να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν όλους τους αμάχους».