Πάτρα: Κάθειρξη με αναστολή σε άνδρα που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου

Μια... χειρονομία σ’ ένα παιδί με νοητική υστέρηση τον έστειλε στην φυλακή ως προσωρινά κρατούμενο για το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου.

Ωστόσο, χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών αν και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 6 ετών για το αδίκημα της γεννετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκου, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του έδωσε την δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, πράγμα που σημαίνει ότι αποφυλακίζεται τις επόμενες ώρες.

Ο ηλικιωμένος άνδρας κάθισε χθες στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, το οποίο διερεύνησε τα όσα είχαν καταγγελθεί πριν από τρία χρόνια στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο κατέθεσε η μητέρα του παιδιού, η οποία μετέφερε όσα της είχε πει το ίδιο, ό,τι δηλαδή ο κατηγορούμενος τον πήγε στο σπίτι του για να του δώσει καραμέλες και τον χάιδεψε.

«Δεν το πείραξα ποτέ...»

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του. «Το παιδί το κυνηγούσαν κάτι άλλα παιδιά και του πρότεινα να έρθει σπίτι μου για να το προστατεύσω. Φοβήθηκε μήπως τον χτυπήσουν. Ηρθε και μόνος του έβγαλε την μπλούζα του γιατί μου είπε πως ήταν ιδρωμένος. Μου ζήτησε χρήματα για να πάρει κάτι να φάει, του έδωσα 2-3 ευρώ και έφυγε. Δεν τον έχω ξαναδεί από τότε», ανέφερε.

Ο ίδιος, όπως είπε, δεν πίστευε όταν τον κάλεσε – μετά από 2,5 ολόκληρα χρόνια- η Ανακρίτρια πως θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τόσο σοβαρή κατηγορία. Αυτό άλλωστε, αποδείχθηκε, από το γεγονός ότι δεν ζήτησε νομικό παραστάτη και υπέγραψε την απολογία του.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε πολλές φορές πως «πείραξε» το παιδί και μάλιστα επικαλέστηκε και την παρουσία της κατάκοιτης ηλικιωμένης μητέρας του που ήταν τότε εν ζωή και βρισκόταν στο σπίτι.

«Καλοκάγαθος και φιλήσυχος»

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν συνάδελφοι και γείτονες του κατηγορούμενου, οι οποίοι τον σκιαγράφησαν ως έναν καλοκάγαθο και φιλήσυχο άνθρωπο που έδινε χρήματα στους επαίτες που σύχναζαν στην πλατεία της περιοχής του, ενώ τόσο στον επαγγελματικό του χώρο όσο και στο κοινωνικό του περιβάλλον δεν είχε δώσει κανένα δείγμα.

Ενοχή πρότεινε η Εισαγγελέας

Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της Έδρας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος υπέπεσε σε αντιφάσεις από την αρχική του κατάθεση στην Ανακρίτρια και δήλωσε πεπεισμένη ότι προέβη σε γεννετήσια πράξη τονίζοντας με έμφαση πως «ακόμα και μια χειρονομία μαρτυρά συμπεριφορές...»

Για το λόγο αυτό πρότεινε την απόρριψη των ισχυρισμών του κατηγορούμενου και ζήτησε από το Δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Αποστολόπουλος: «Ανύπαρκτη η ασέλγεια στο Νέο Κώδικα»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος Πατρών, Ιωάννης Αποστολόπουλος αντέκρουσε την εισαγγελική πρόταση, υποστηρίζοντας πως ο εντολέας του δεν προέβη στην πράξη που του καταλογίζεται και έδωσε έμφαση στα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τέτοιου είδους αδικήματα.

«Πλέον, μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την 1η Ιουλίου, όλο το οικοδόμημα της κατηγορίας καταρρέει εφόσον αφορά ασέλγεια, αδίκημα που πλέον είναι ανύπαρκτο και αφορά προγενέστερο χρονικό διάστημα που πλέον δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε πως ο νέος Νόμος που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες και πως ο νομικός κόσμος θα πρέπει να εμβαθύνει μελετώντας τις διατάξεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο δικαστικό έτος. «Θα περάσουμε καυτό καλοκαίρι, καθόμαστε πάλι στα θρανία να μελετήσουμε το Νόμο με κίνδυνο να ανασταλλεί και πάλι» ανέφερε, ενώ προσέθεσε πως ανακύπτουν σοβαρά  ζητήματα που θα αναδειχθούν κατά το νέο δικαστικό έτος.