Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας: Κρίσιμες ώρες για το μέλλον των Τμημάτων

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών και η… ετοιμότητα των τοπικών φορέων

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται να θέσει επί τάπητος την μεταφορά δύο Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Πρόκειται για το Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΔΠΦΠ) και το Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) που πρόκειται να καταργηθεί και να μετονομαστεί σε Ιστορίας Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, με βάση το νόμο Γαβρόγλου.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, δείχνουν όμως ξεκάθαρα τις προθέσεις της Συγκλήτου, οι οποίες βέβαια δεν είναι καινούριες καθώς από… παλιά έδειχναν την πρόθεση για «αποψίλωση» της Τριτοβάθμιας στο Αγρίνιο και ταυτόχρονα σαφή προτίμηση αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, υπό την Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, επιμένει -και καλώς- να κρατά το θέμα στην επικαιρότητα μετά την προ ημερών νέα επιστολή του στο υπουργείο, μέσω της οποίας ζητά την ανάκληση απόφασης κατάργησης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Η επιστολή του ΤΕΕ αναλυτικά:

Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας επιστήσουμε την προσοχή για ένα πολύ σημαντικό θέμα που εσχάτως απασχολεί έντονα τόσο την κοινωνία όσο και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Αγρινίου.

Η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου σας, με τον Ν. 4610/2019 (άρθρο 36, παρ. 2 περ. α ΦΕΚ 70Α/7-5-2019), κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο και ίδρυσε στην θέση του Τμήμα Ιστορίας –Αρχαιολογίας. Η ενέργεια αυτή προβλημάτισε έντονα την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος και στις 6/6/2019 στείλαμε επιστολή στον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου όπου αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να καταργηθεί το συγκεκριμένο τμήμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πολιτισμική διαχείριση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο έχει ανάγκη από εξειδικευμένα άτομα.
Ο Τουρισμός αλλά και η συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας πρέπει να έχουν αναπόσπαστο κομμάτι τον πολιτισμικό τουρισμό κάτι που απαιτεί πολιτισμικούς διαχειριστές οι οποίοι είναι οι καταλληλότεροι για την ανάπτυξη πρακτικών προώθησης και προβολής.
Το συγκεκριμένο τμήμα εκτός του ότι συνδέει τις νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό πολιτισμικό προϊόν με την διαχείριση, κάτι που το κάνει πρωτοπόρο, έχει και μια σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα διότι διαθέτει:

17 μέλη ΔΕΠ (από τους οποίους 6 είναι μηχανικοί Η/Υ)
ερευνητικό εργαστήριο με έργα πάνω στο αντικείμενο του τμήματος,
μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Δικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις» που εξειδικεύει σε δράσεις μιας πόλης από πολλές απόψεις με πολυσυλλεκτική επιλογή υποψηφίων από την Αρχιτεκτονική και την Πληροφορική έως την Ιστορία και την Μουσειολογία.
θέσεις πρακτικής άσκησης σε σχετικές επιχειρήσεις που βοήθησαν αρκετούς φοιτητές για την επαγγελματική αποκατάσταση.
εξοπλισμό στα εργαστήρια που πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ.
επαγγελματικά δικαιώματα για τους φοιτητές σχετικά με το τμήμα (ΠΕ πολιτιστική διαχείριση για όλους και ΠΕ19 ως δεύτερη ανάθεση για τους φοιτητές της σχετικής κατεύθυνσης)
πρόσφατη άριστη αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) που αναδεικνύει την αναγκαιότητα και την καινοτομία του τμήματος
πρόσφατα πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών με εργαστήρια, εργασίες και παρουσιάσεις επιπλέον των θεωρητικών παραδόσεων

Την τελευταία δεκαετία είμαστε μάρτυρες συνεχών και περιστασιακών μεταβολών στην παιδεία (ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών-τμημάτων, κατάργηση μεταφορά ή και συγχώνευση άλλων) με τρόπο που δείχνει προχειρότητα χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και της επιστήμης, αλλά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς του φοιτητές την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία.

Θεωρούμε ότι η κατάργηση του τμήματος δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και η στροφή προς ένα υπερκορεσμένο αντικείμενο, αυτό των Αρχαιολόγων που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (17,1%), δεν συμβάλλει στις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η χώρα και η περιοχή μας το επόμενο διάστημα.

Ζητούμε την ανάκληση της κατάργησης του τμήματος, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων (επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού) και του παραγόμενου επιστημονικού έργου τους, την ενδυνάμωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών των φοιτητών και των αποφοίτων.

img_20180712_111054.jpg
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Σε νέες του δηλώσεις στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του Νίκου Αγγελόπουλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, στέλνει μηνύματα διεκδίκησης και επαγρύπνησης προς τους τοπικούς φορείς.

«Στόχος μας με τις επιστολές είναι να ανοίξει η συζήτηση για τα Τμήματα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μία άναρχη κατάσταση σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Πλέον, ίσως και να αποτελεί μονόδρομο η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Αιτωλοακαρνανία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπλέτσας».

Πηγή: sinidisi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ