Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Πολιτικό Τραπέζι» της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη (26.06)
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, η Αναπληρώτρια Υπουργός είπε «ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Χάρη στην εξωτερική πολιτική που ανέπτυξε από το 2015 και μετά, μια εξωστρεφή και πρωταγωνιστική πολιτική η χώρα δεν είναι μόνη όπως αποδείχθηκε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αλλά κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της προηγούμενης εβδομάδας. Για πρώτη φορά η ΕΕ πήρε απόφαση να επιβάλει μέτρα για την τουρκική προκλητικότητα που έχει αναπτυχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ σε τέτοιο βαθμό. Αυτά που λέγονται από την πλευρά της Τουρκίας και σε τέτοιους τόνους και από τον κ.Μπαχτσελί, έναν γνωστό ηγέτη των πιο εθνικιστικών και ακραίων κύκλων της Τουρκίας, δεν μας φοβίζουν. Έχοντας το διεθνές δίκαιο στο πλευρό μας και κυρίως την αξιοπιστία και το κύρος που έχει αποκτήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το τι θα γίνει στην περιοχή».
Ερωτηθείσα για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ήταν απαραίτητη κάτι που αποδείχθηκε και από το τι έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει αποτρεπτική ικανότητα, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς κανένα φόβο και χωρίς κανένα κίνδυνο. Άρα λοιπόν είμαστε ασφαλείς και έχουμε διεθνείς φίλους χάρη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο ΕΣΕΠ ενημερώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων».
Από το 2015 η Ελλάδα ανέπτυξε συμμαχίες, είπε η Σία Αναγνωστοπούλου και έθεσε τα ερωτήματα: Έπρεπε ή δεν έπρεπε να έχει λυθεί το μακεδονικό, έπρεπε στα βόρεια σύνορά μας ή δεν έπρεπε να μην έχουμε αφήσει μια θολή υπόθεση η οποία δεν διευκόλυνε τα εθνικά συμφέροντα, έπρεπε η χώρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο να έχει ισχυρές συμμαχίες που να βασίζονται στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την αλληλεξάρτηση; Με το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά, την καταστροφολογία και τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται περί προδοτικής και ταπεινωτικής συμφωνίας, θα πρέπει τώρα τα κόμματα να τοποθετηθούν ευθαρσώς, όταν έχουμε αυτή την αστάθεια και την στάση αναθεωρητισμού της Τουρκίας, αν έπρεπε στα βόρεια σύνορά μας και στη βαλκανική μας γειτονιά, αν έπρεπε να έχουμε σταθερότητα με μία συμφωνία άκρως συμφέρουσα για τη χώρα, από όλες τις απόψεις, και όπου μπορούμε να προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον πολύ καλύτερα».
Και σημείωσε: «Είχα την τύχη να είμαι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ στάθηκε κοντά μας γιατί η χώρα με την ικανότητά της να επιλύει προβλήματα με τον πλέον ειρηνικό τρόπο, έχει δείξει πια στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς ότι είναι μια χώρα της ειρήνης και της σταθερότητας, και το έχει δείξει έμπρακτα, και ότι οι δυνάμεις που λειτουργούν αναθεωρητικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη. Κέρδισε πάρα πολλά η χώρα και για αυτό μιλάμε με αυτοπεποίθηση και απέναντι στην Τουρκία όχι για να απειλήσουμε αλλά για να δείξουμε ότι εμείς και την ασφάλειά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα υπερασπιστούμε και ότι έχουμε συμμάχους για να το κάνουμε».
Επειδή στήθηκε χορός πατριδοκαπηλίας και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ, οι Έλληνες πολίτες πρέπει ενόψει εκλογών να γνωρίζουν, είπε επίσης η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ αναφερόμενη στην παραπληροφόρηση που επιχειρείται να κυριαρχήσει, είπε ότι όροι όπως «ανθέλληνες» θα ήθελα να αποσυρθούν, εκτός κι αν η ΝΔ αλληθωρίζει στην ακροδεξιά.
Η ευρωπαϊκή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας συναρτάται από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε τέλος η Σία Αναγνωστοπούλου.