Tο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2019 και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων παρουσιάζουν στις 9.30 σήμερα το βράδυ 22 Ιουνίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας , ένα αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο με τίτλο « η τέχνη σήμερα».
Η συναυλία είναι προϊόν συνεργασίας του Μουσικού Εργαστηρίου του Παμμικρασιατικού, με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και τους "Κολεκτίβα", που θα παρουσιάσουν τραγούδια από το έργο του Μάνου Λοίζου και τραγούδια από την σύγχρονη δισκογραφία, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι και σήμερα γράφονται μουσικές και παράγεται πολιτισμός.
Ο Μάνος Λοίζος ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, που άφησε μέσα από το έργο του σπουδαία παρακαταθήκη . «Μίλησε» μέσα από τα νέγρικα για τον πόλεμο και τον ρατσισμό, τον δρόμο, για τον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ δεκάδες άλλες δισκογραφικές δουλειές του άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό της εργατικής τάξης.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ
Το Μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού ξεκίνησε το 2013. Αποτελείται από μουσικούς και τραγουδιστές που έχουν την φιλοδοξία, να φέρουν την ερασιτεχνική δημιουργία στο προσκήνιο. Επιθυμεί να πορευθεί στο χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας αντλώντας δύναμη και πίστη από τις παραδόσεις των αγώνων του πολιτιστικού μας κινήματος.
Το Μουσικό Εργαστήρι είναι ανοιχτό σε όλους τους ερασιτέχνες δημιουργούς. Είναι μια ελπιδοφόρα πολιτιστική «αντεπίθεση» στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ισοπέδωση της πολιτιστικής πολυμορφίας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εργαστήρι αναδεικνύει το λαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του, ενώνει τις προσπάθειες του με τις ανάγκες και τις ανησυχίες του λαού, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του βάζονταςένα μικρό μας λιθαράκι, στην δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και το χαμόγελο θα ανθεί μόνιμα στο πρόσωπό τους
Ρίτα Αντωνοπούλου
Η Ρίτα Αντωνοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε Γραφιστική στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά). Στα 18 της ξεκινάει τα πρώτα μαθήματα μοντέρνου τραγουδιού ενώ παράλληλα πραγματοποιεί τις πρώτες επαγγελματικές δουλειές με διάφορα γκρουπ με ξένο ρεπερτόριο κυρίως. Δύο χρόνια αργότερα ξεκινάει κλασσικό τραγούδι και πραγματοποιεί και τις πρώτες εμφανίσεις εκτός Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με τους Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνο Μικρούτσικο,Γιάννη Κούτρα, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Άννα Λινάρδου,Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Κότσιρα
Έχει λάβει μέρος στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” ως κορυφαία του χορού μαζί με τους ΚαρυοφυλλιάΚαραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα και Στέλιο Μάινα και πολλούς ακόμα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη..
Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής Μουσικολογίας, το 1990. Είναι αριστούχος διπλωματούχος (με πρώτα βραβεία), Σύνθεσης (Χ. Σαμαράς) και Κιθάρας (Ν. Μαυρουδής – Κ. Κοτσιώλης) και αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενορχήστρωσης Πνευστών. Επίσης, σπούδασε 5ετή Μονωδία και φαγκότο. Ως κιθαρίστας, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ελληνικές πόλεις (Ηρώδειο, Λυκαβηττός κλπ.) και στην Αμερική, Κίνα, Καναδά, Σουηδία, Αυστρία κλπ. και σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Ως μπάσος, ερμήνευσε το ρόλο του Πολεμιστή, στην όπερα του Μ. Καλομοίρη Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (υπό τον Βύρωνα Φιδετζή), κλασσικά και προκλασσικά έργα, μαδριγάλια κλπ. (ως μέλος φωνητικών συνόλων) και άλλα έργα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες του λεγόμενου έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Μανώλη Μητσιά, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Καλλιόπη Βέττα, και άλλοι) και συμμετείχε σε αρκετούς δίσκους, με κορυφαίους τα Πικροσάββατα και μια Σερενάτα (ως ενορχηστρωτής) των Μ. Θεοδωράκη – Α. Παπαδόπουλου και το Πνευματικό Εμβατήριο των Μ. Θεοδωράκη – Αγγ. Σικελιανού (υπό τη διεύθυνση του συνθέτη). Υπήρξε κιθαρίστας και ενορχηστρωτής της ορχήστρας της ΕΡΤ-3, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1998.
Οι KollektivA
Οι KollektivA δημιουργήθηκαν το 2009. Το όνομα τους ήταν ιδέα του Μάνου Ξυδούς. Τον ίδιο χρόνο και το 2010 γίνονται συναυλίες μαζί με το Μάνο.Το 2009 κάνουν την παραγωγή της συλλογής Unsigned United όπου συμμετέχουν σχήματα εκτός δισκογραφίας. Οι KollektivA συμμετέχουν με το τραγούδι
"Μεμια αόρατη κλωστή". .
Το 2010 «ανεβαίνει» η μουσικο-θεατρική παράσταση "Αντίθετα Μπροστά" σε σενάριο και σκηνοθεσία δική τους. Επρόκειτο για το 3ο σε σειρά μουσικο-θεατρικό Project που επιμελούνταν (είχαν προηγηθεί τα "Η Ζωή σε τρεις κύκλους" και "Κολεκτιβοποίηση Τώρα" όταν ακόμα ο βασικός πυρήνας του group λειτουργούσε ως "Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό".
Τέλη του 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος "KollektivA".
Το 2012 κυκλοφορεί το digitalsingle "Φώναξε (Διακοπές στη Μεσόγειο)", η επικαιροποιημένη διασκευή σε Magic De Spell.
Απρίλη του 2013 οι KollektivA συνεργάζονται με τον συνθέτη Τάσο Γκρους και ενορχηστρώνουν εξ αρχής το έργο του «Γενιές Σημαδεμένες», σε ποίηση ΜπέρτολτΜπρεχτ το οποίο και παρουσιάζουν ζωντανά.Ιούνη του 2013 συνθέτουν την πρωτότυπη μουσική για τη θεατρική παράσταση "Ο Φώντας" σε παραγωγή της εταιρίας θεάτρου "Βήματα", με πρωταγωνιστές την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου.
Αύγουστο του 2013 οι KollektivA κυκλοφορούν μαζί με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» τη διπλή συλλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό "Μία Απάντηση", από τη δισκογραφική Phonograph. Οι KollektivA συμμετέχουν στη συλλογή με το τραγούδι "Ο Δρόμος Που Τραβάω", μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Στην ίδια συλλογή ενορχηστρώνουν το τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη "Αγύριστο Κεφάλι".
Τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, με τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής», η οποία κυκλοφορεί από την Cobalt. Είναι ένα conceptμουσικο-θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από το ποίημα του OscarWilde "Η μπαλάντα της φυλακής του Ρεντινγκ".
Το Φεβρουάριο του 2015, κυκλοφορούν σε συνεργασία με την DigitalMinds το ep "The RevolutionSessions", Τέλη του 2015 κυκλοφορούν το digitalsingle "Έλενα" και εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με τη 5th SeasonRecords.
Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" την παράσταση "Η Μπαλάντα της Φυλακής".Το Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφορούν το 3ο fulllength άλμπουμ τους με τίτλο "Σύρματα"
Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ