Τραγική η εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ σήμερα στο Χρηματιστήριο. Την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η διοίκηση αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ποιες είναι οι λύσεις για να σωθεί η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία.
Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας της ΔΕΗ. Αναζητεί μέσα στις επόμενες ημέρες περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην επέλθει «ξαφνικός θάνατος». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που δεν έχει διαψεύσει μέχρι αυτή την στιγμή η διοίκηση, απαιτούνται άμεσα αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια.
Η εικόνα της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι σήμερα τραγική δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Η μετοχή χάνει 12% περίπου και διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. Την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η διοίκηση αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Μία λύση θα είναι να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση, να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Πάγωσε και η τιτλοποίηση
Τα κακά νέα για την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση δεν σταματούν εδώ. Η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, πάγωσε εξαιτίας της των επικείμενων εκλογών. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.
Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρεία, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Στη μία εταιρεία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, η ΔEH, μέσω των δύο θυγατρικών της, θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.
newsit.gr