Κόντρα στην κυρίαρχη άποψη που θέλει το λευκό κρέας να αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Παίδων Oakland, τμήματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Είναι η πρώτη ανάλυση που συγκρίνει διεξοδικά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρέατος στην χοληστερόλη.
Το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι και το αρνί, έχει γίνει λιγότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της σύνδεσής του με τις καρδιακές παθήσεις και των επίσημων διατροφικών συστάσεων στους καταναλωτές να προτιμούν τα πουλερικά ως πιο υγιεινή εναλλακτική.
«Όταν σχεδιάζαμε αυτή τη μελέτη, περιμέναμε ότι το κόκκινο κρέας θα έχει δυσμενέστερη επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα συγκριτικά με το λευκό, προς μεγάλη μας έκπληξη όμως, αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του τμήματος έρευνας για την αθηροσκλήρωση στο νοσοκομείο, Δρ Ronald Krauss.
«Η επίδρασή τους στη χοληστερόλη είναι ίδια όταν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών είναι ισοδύναμα» τονίζει.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς επιδρά στα επίπεδα χοληστερόλης το κόκκινο κρέας, το λευκό κρέας και οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Διαπίστωσαν ότι τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας προκαλούσαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από τις δίαιτες που περιέχουν ισοδύναμη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών.
Το βόειο κρέας βιολογικής εκτροφής (μόνο με χόρτα), τα ψάρια και τα κατεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και μετά την καταγραφή της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, σημειώνουν οι ερευνητές.
Για τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο, προτείνουν τη «στροφή» σε πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες συστάσεις για τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και όχι του λευκού κρέατος δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στις επιπτώσεις τους στη χοληστερίνη του αίματος. Πράγματι, άλλες επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καρδιακή νόσο και πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερέστερα σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας» σημειώνει ο Ronald Krauss.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.
Πηγή: healthday.com