Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα

4 πορτοκάλια

1 πακέτο φύλλο κρούστας

250 ml. ηλιέλαιο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 κ.σ. βανίλια εκχύλισμα

1 κ.γ. ανθόνερο

100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

4 μέτρια αυγά

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

 

Υλικά για το σιρόπι:

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml. νερό

1 στικ κανέλα

Χυμό από τα πορτοκάλια

 

Παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για την πορτοκαλόπιτα: Απλώνουμε τα φύλλα κρούστα σε μία επιφάνεια, ξεχωριστά το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε να ξεραθούν πάρα πολύ καλά για περίπου 2 ώρες. Μόλις ξεραθούν, τα θρυμματίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

2Παίρνουμε τα δύο από τα τέσσερα πορτοκάλια της συνταγής και τρυπάμε την επιφάνεια τους με ένα πιρούνι. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε τα πορτοκάλια για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
3Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως. Στη συνέχεια τα στύβουμε με τα χέρια ώστε να βγάλουμε όσο περισσότερο υγρασία μπορούμε. Κρατάμε το χυμό στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
4Βάζουμε τα πορτοκάλια στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Όταν είναι έτοιμος, τον αφήνουμε στην άκρη.
5Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και με ένα σύρμα χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε μέσα στο μπολ το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια εκχύλισμα, το ανθόνερο και τέλος τον πουρέ από τα πορτοκάλια.
6Στύβουμε τα άλλα δύο πορτοκάλια της συνταγής, αδειάζουμε το χυμό μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
7Στη συνέχεια βάζουμε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το φιλέ αμυγδάλου προσεκτικά. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
8Τέλος ρίχνουμε τα θρυμματισμένα φύλλα μέσα στο μπολ σε δόσεις και με την βοήθεια μίας σπάτουλας ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
9Αλευροβουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 34x25 και αδειάζουμε το μείγμα της πορτοκαλόπιτας μέσα.
10Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
11Εκτέλεση για το σιρόπι: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το στίκ κανέλας και το χυμό από τα πορτοκάλια που είχαμε κρατήσει στην αρχή. Βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να βράσει το σιρόπι.
12Με ένα μαχαίρι τρυπάμε ελαφρώς την επιφάνεια της πορτοκαλόπιτας ώστε να σιροπιαστεί καλύτερα. Στη συνέχεια περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στην κρύα πορτοκαλόπιτα.
13Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ