Τι γίνεται με τα υδροπλάνα στην Πάτρα - Εξελίξεις μέσα στον Μάη

Μέχρι τον επόμενο μήνα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος από τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΟΛΠΑ για την άφιξη των υδροπλάνων στην Πάτρα.

Η εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για το θέμα του υδατοδρομίου, δίνοντας ένα φως ελπίδας για τη λειτουργία τους, αποτελεί ένα σχήμα κοινοπραξίας δύο εταιρειών που αποφάσισαν να ενωθούν και να συνεργαστούν για τον κοινό σκοπό. Πρόκειται για τα Ελληνικά Υδατοδρόμια και την Hellenic Seaplanes οι οποίες κατέθεσαν έναν ενιαίο φάκελο οικονομικών και τεχνικών προσφορών ως ένωση εταιρειών, με την κοινοπραξία τους να ονομάζεται “Υδρατοδρόμα Πάτρας”. “Είναι ένα σημαντικό βήμα όμως υπάρχει  ακόμα δρόμος για να καταφέρουμε να φέρουμε τα υδροπλάνα στην πόλη, καθώς είναι αρκετά ακόμα τα εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν“ τονίζει στις «7Μ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές. «Το σημαντικό και η εξέλιξη είναι ότι υπήρξε ενδιαφερόμενος στον διαγωνισμό και έγινε μία συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε γίνει. Το νερό μπαίνει στο αυλάκι και από την στιγμή που δεν θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα άλλοι ενδιαφερόμενοι, δεν θα υπάρξουν και οι συνήθης ενστάσεις, άρα το ζήτημα του αναδόχου θα λήξει μέσα στον επόμενο μήνα».

 

Ελάχιστη προσφορά τα 240.000 ευρώ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών ζητάει για την παραχώρηση, τη λειτουργία και τη διαχείριση του υδατοδρομίου ως ελάχιστη προσφορά το ποσό των 240.000 ευρώ. Αν ικανοποιηθεί η προσφορά από το συνεργατικό σχήμα και οι υπόλοιποι όροι της διακήρυξης, τότε ανοίγει στην πράξη ο δρόμος για την λειτουργία του υδατοδρομίου στην Πάτρα. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη για να βρει τους εταίρους που θα αναλάβουν το πτητικό έργο. Εδώ όμως προκύπτουν αρκετές δυσκολίες.

 

Μας «προσγειώνουν» οι αδειοδοτήσεις

“Για να υπάρξει ενδιαφέρον από εταίρους θα πρέπει η γραμμή να είναι βιώσιμη και φυσικά οι εταιρείες που θα συμπεριληφθούν στις πτήσεις να έχουν το ανάλογο κέρδος” τονίζει ο Νίκος Κοντοές. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η γραμμή των πτήσεων των υδροπλάνων είναι συγκεκριμένη για την ώρα τουλάχιστον και αφορά την Πάτρα – Κέρκυρα – Παξούς, αφού τα υπόλοιπα σημεία της χώρας δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα την άδεια για την κατασκευή αντίστοιχων υδατοδρομίων. Με βάση την εμπειρία, μια γραμμή υδροπλάνων με τρεις μόλις σταθμούς είναι δύσκολο να αποδειχθεί βιώσιμη».

 

 12 χρόνια η διάρκεια παραχώρησης

Η άφιξη των υδροπλάνων στην Πάτρα εξαρτάται με λίγα λόγια από την εξέλιξη που θα έχει το ζήτημα της υποδομής των υδατοδρομίων σε όλη την χώρα. Πάντως, η διάρκεια παραχώρησης του υδατοδρομίου της Πάτρας στην κοινοπραξία που αναμένεται εκτός απροόπτου να αναλάβει την διαχείριση και την λειτουργία του, θα έχει διάρκεια 12 έτη, κάτι που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠΑ μετά από σχετικό αίτημα του ανάδοχου.

 

Οι υποδομές

Αξίζει να σημειωθεί η Πάτρα έχει εδώ και ορισμένα χρόνια έτοιμο υδατοδρόμιο, στην προβλήτα της Άστιγγος, στην βόρειο λιμενολεκάνη του παλαιού λιμένα, στην προέκταση της οδού Νόρμαν, με τον οργανισμό να έχει κατασκευάσει εκεί μία πλωτή εξέδρα που τηρεί όλες τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για την άφιξη και την αναχώρηση υδροπλάνων. Παρόλα αυτά έχουν περάσει τουλάχιστον τρία καλοκαίρια χωρίς το υδατοδρόμιο να λειτουργεί και χωρίς στο παλαιό λιμάνι να φτάνουν υδροπλάνα.

Διαβάστε επίσης