Παιδική κεφαλαλγία: Τι πρέπει να προσέξετε;

Πολλοί, λανθασμένα ωστόσο, πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος και η ημικρανία είναι μία «ενήλικη» υπόθεση, καθώς στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι ταλαιπωρούνται εξίσου συχνά με εμάς.

Μην ξεχνάμε ότι οι μικρότερες ηλικίες είναι πολύ πιο ευαίσθητες και ευάλωτες απέναντι σε ένα κοινό εποχιακό κρυολόγημα. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα σημάδι που απλώς προειδοποιεί πως το παιδί έχει αρρωστήσει. Η ημικρανία από την άλλη είναι μία διαφορετική περίπτωση και πολλές φορές τυχαίνει να είναι ένα σύμπτωμα που έχει κληρονομηθεί από τον μπαμπά ή τη μαμά ή έχει απλά προκληθεί από την έντονη άσκηση, το έντονο φως (ακόμη και αυτό του ήλιου), την κούραση, ακόμη και την αλλαγή του καιρού.

Για να ανακουφιστεί το παιδί από τον προσωρινό πονοκέφαλο, θα χρειαστεί πρώτα από όλα να λάβει κάποιο αναλγητικό. Έχει τεράστια σημασία να γίνει η λήψη του φαρμάκου τη στιγμή που προκύπτει ο πόνος, αλλιώς μπορεί να μην είναι το ίδιο δραστικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα αναλγητικό με παρακεταμόλη ενδείκνυται, ακολουθώντας πάντα «κατά γράμμα» το φύλλο οδηγιών για την προτεινόμενη δοσολογία και τη συμβουλή του γιατρού.

Αφού κάνει ένα ζεστό μπάνιο, καλό θα ήταν να ξαπλώσει στο κρεβάτι, τοποθετώντας το κεφάλι του ελαφρώς πιο πάνω από το υπόλοιπο σώμα. Επιλέξτε να ενισχύσετε τον οργανισμό του με κάποια τροφή που περιλαμβάνει βιταμίνη B2 (ή ριβοφλαβίνη) όπως τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα αυγά και το γιαούρτι.

Στην περίπτωση της ημικρανίας, το παιδί θα πρέπει να ξαπλώσει σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο όπου τα μάτια και το κεφάλι του θα μπορέσουν να χαλαρώσουν από το θόρυβο και το φως. Μπορείτε αν θέλετε να τοποθετήσετε στο κεφάλι και τα μάτια του ζεστές ή κρύες κομπρέσες που θα το ανακουφίσουν πιο άμεσα από τον πόνο.

Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία σε αυτές τις ηλικίες, είναι ένα σύμπτωμα εντελώς ακίνδυνο όπως και σε εμάς τους μεγαλύτερους. Αν βέβαια με το πέρασμα του χρόνου ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία επιμένουν, ίσως από πίσω κρύβεται ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα αν ο πόνος στο κεφάλι συνδυάζεται με κάποιο επιπλέον σύμπτωμα, όπως σταδιακή απώλεια όρασης, εμετό, μυϊκή αδυναμία και αϋπνία, καλύτερα να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό που το παρακολουθεί.