Ο Χρήστος Πατούχας για το βιβλίο και την ενίσχυση συγγραφικών έργων

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Οι προτάσεις της Ανυπότακτης Πολιτείας για το χώρο του βιβλίου , όπως αποτυπώθηκαν χθες το βράδυ στην Πάτρα από τον επικεφαλής Χρήστο Πατούχα στη σχετική εκδήλωση των εκδόσεων Πικραμένος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να επιχορηγεί την πρώτη έκδοση κάθε συγγραφικής προσπάθειας. Στην λογοτεχνία, στο βιβλίο ιστορικής έρευνας, ιδιαίτερα δε στον πολύ δύσκολο τομέα της ποίησης. Μέχρι την ευόδωση αυτού του αιτήματος, ο Δήμος για τους συμπολίτες πνευματικούς ανθρώπους, να εγγράφει στον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού αντίστοιχο με τον αριθμό των συγγραφικών και εκδοτικών ετήσιων προσπαθειών, ποσό δαπάνης που να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό επιχορήγησης. Ίσως στο 50%. Ο Π.Ο. να παίρνει αριθμό αντιτύπων για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των παραρτημάτων της, και την δωρεάν διανομή τους σε επισκέπτες και προσκεκλημένους της πόλης. Να χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το κόστος έκδοσης ιστορικών δοκιμίων που αναφέρονται στην ευρύτερη ιστορία της περιοχής.

Οργάνωση της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ότι απαιτεί η συντήρηση και επέκταση της και η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργία παραρτημάτων- αναγνωστηρίων σε όλες τις μεγάλες συνοικίες και δημοτικά διαμερίσματα, σε συνεργασία με τα συμβούλια των διαμερισμάτων και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Να οργανώνει σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τις παρουσιάσεις των νέων εκδόσεων,

Παρότρυνση του Δήμου στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων και βοήθεια του για δημιουργία δανειστικού τμήματος βιβλίων στα Σχολεία. Απαίτηση να διδάσκεται η τοπική Ιστορία αλλά και η Ιστορία της Πνευματικής δημιουργίας, τουλάχιστον στην βασική υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων, εκθέσεων ή φεστιβάλ βιβλίων, μαθητικών διαγωνισμών σε όλα τα λογοτεχνικά είδη, προβολή και βραβεύσεις νέων συγγραφέων. Η εμπειρία θα μας οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες και δημιουργικές προτάσεις και δραστηριότητες.
Πιστεύουμε σε μια γενική αρχή: Ηπνευματική δημιουργία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι προοδευτική δραστηριότητα. Ανεξάρτητη μάλιστα από τον δημιουργό της. Και στις λίγες περιπτώσεις που δεν θα είναι έτσι, το ένστικτο του αναγνώστη θα τακτοποιήσει τα πράγματα. Άρα, η τόλμη που πρέπει να επιδείξουμε, δεν έχει κανένα μεγάλο ρίσκο.

Τέλος, συγκρότηση μόνιμου γνωμοδοτικού οργάνου από εκπροσώπους του συνόλου των πνευματικών ανθρώπων και τις επί μέρους ενώσεις τους, όπως η εταιρεία λογοτεχνών, το οποίο θα εισηγείται στα αρμόδια Δημοτικά όργανα, για το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και το σύνολο της πολιτιστικής πολιτικής της πόλης μας. Η πόλη πρέπει να εμπιστευτεί τους πνευματικούς δημιουργούς. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης.

Eκτιμούμε ότι διάγουμε μια από τις δυσκολότερες ιστορικές περιόδους για την χώρα μας. Ίσως την δυσκολότερη από την περίοδο της ξένης κατοχής. Σε όλες τις δύσκολες περιόδους, το καταφύγιο μας, η παρηγοριά μας, ίσως η ανατροφοδότηση του αγωνιστικού μας φρονήματος, έβρισκε σύμμαχο τους την πνευματική δημιουργία σε όλες της τις μορφές. Εκεί, ο λαός μας έβρισκε αναπνοές, αντοχή, δυνατότητα ανασύνταξης, κουράγιο για την καινούρια, αναγκαία ιστορική έκρηξη προς τα μπρος.

Διαβάστε επίσης