Στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική της για το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – εκεί όπου αναζητούν την πρώτη τους βοήθεια οι πολίτες είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία - αναφέρθηκε με επίκαιρη ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ιάσονας Φωτήλας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της αποτυχίας αυτής είναι οι ασθενείς να επιδίδονται σε ένα εξευτελιστικό σαφάρι εύρεσης ιατρού. Επίσης, διοχετεύθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια με λανθασμένο σχεδιασμό, για τη δημιουργία κρατικίστικων υποδομών, στην πλειονότητά τους υποστελεχωμένων και με προβληματικά αναλογία. Ο κ. Ξανθός – κατά την προσφιλή του συνήθεια - κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξαναέδωσε υποσχέσεις για έργα και προσλήψεις που επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συζήτησης:
https://www.youtube.com/watch?v=k_SNQVF3vU8&feature=youtu.be
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ,
Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο σύστημα υγείας. Και τονίζω το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί ενώ και οι δύο συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης του, η διαφορά μας έγκειται στον ορισμό του.
Δηλαδή, ενώ για εσάς στο δημόσιο σύστημα υγείας, η υγεία πρέπει να παρέχεται από το κράτος, για εμάς μπορεί να παρέχεται και από έναν ιδιώτη. Αυτό που για εμάς καθιστά το σύστημα υγείας δημόσιο δεν είναι το ποιος είναι ο πάροχος όσο είναι το ποιος λαμβάνει τη φροντίδα και ποιος επιβαρύνεται γι’ αυτή, ποιος την πληρώνει δηλαδή. Αν ο πάροχος είναι ιδιώτης και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και πληρώνει το κράτος, αυτό δεν παύει να είναι μία δημόσια παροχή υγείας.
Τους λόγους αυτής της αποτυχίας τους εξηγήσατε με μία, αφοπλιστική θα έλεγα, ειλικρίνεια μόλις πριν από λίγο, απαντώντας στον προηγούμενο συνάδελφο, στον κ. Ηγουμενίδη. Με μία θα έλεγα - το ξαναλέω - αφοπλιστική ειλικρίνεια είπατε ότι πράγματι, κύριε Ηγουμενίδη, υπάρχει ανάγκη κατάρτισης ενός χάρτη αναγκών της υγείας και αυτό σκοπεύετε να κάνετε στην επόμενη θητεία σας.
Καταλάβατε, κύριε Υπουργέ, τι είπατε; Είπατε δηλαδή ότι ξεκινήσατε μία μεταρρύθμιση για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς πριν να έχετε προβεί στη σύνταξη, στην κατάρτιση ενός χάρτη αναγκών. Δηλαδή, χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε και τι ακριβώς χρειαζόμαστε ξεκινήσαμε να κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Για να το πω αυτό με ιατρικούς όρους, - εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά εσείς είστε - αυτό σημαίνει ότι προέβην στην εγχείρηση του ασθενούς και κατόπιν θα προβώ και στη διάγνωση της ασθένειας. Αυτό είπατε μόλις τώρα!
Η αποτυχία δε αυτή, κύριε Υπουργέ, αφορά στον κρίσιμο τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των πολιτών, όπου αναζητούν την πρώτη τους βοήθεια είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία, ακόμα και για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων τους. Ο Ν. 4486/2017 υποσχόταν διακόσιες τριάντα εννιά Τοπικές Μονάδες Υγείας και σχεδόν χίλιους διακόσιους ιατρούς που θα τις στελέχωναν, σε αναλογία ένας προς δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα ασθενείς – σε ό,τι αφορά στους ενήλικες.
Αυτό ούτε κατά το ήμισυ δεν έχει επιτευχθεί. Γιατί, μπορεί να λέτε ότι έχετε ανοίξει εκατόν δεκατρείς ΤΟΜΥ, αλλά οι περισσότερες είναι υποστελεχωμένες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ιδιώτες ιατροί σας γύρισαν την πλάτη, διότι μόνο εξακόσιοι είκοσι από τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους τριάντα που προέβλεπε το πρόγραμμά σας δέχτηκαν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνουν οικογενειακοί ιατροί.
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα σε αυτή την αποτυχία σας να προωθήσετε το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, ήταν να βαφτίσετε αυθαίρετα ως οικογενειακούς ιατρούς τους ιατρούς από τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις τους.
Και πού οδήγησε αυτή η αποτυχία; Οι ασθενείς που επιδιώκουν ένα ραντεβού για εξέταση να επιδίδονται πραγματικά σε ένα εξευτελιστικό σαφάρι για να βρουν ιατρό. Το ίδιο ακόμα και για να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα φάρμακά τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, μπορεί να περιμένουν μέχρι και δέκα μέρες για να βρουν ένα ραντεβού να γράψουν τα φάρμακά τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες στο τέλος της ημέρας αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Τι κάνουν; Καταφεύγουν στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτός από αυτούς που ακόμα έχουν τη δυνατότητα να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να πληρώσουν, αλλά κι αυτοί συνεχώς μειώνονται.
Διοχετεύθηκαν δε ευρωπαϊκά κονδύλια με λανθασμένο σχεδιασμό, για τη δημιουργία κρατικίστικων υποδομών, στην πλειονότητά τους υποστελεχωμένων - όπως προείπα -, και με προβληματική αναλογία. Γιατί σήμερα είναι ένας γιατρός προς δώδεκα χιλιάδες ασθενείς, αντί για ένας προς δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα, όπως είχατε ψηφίσει. Και αυτό, εκτός της συνέπειας στην υγεία των ασθενών, θα έχει και συνέπεια στη μη λειτουργικότητα και επιλεξιμότητα του συγκεκριμένου σχεδίου, γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει την απένταξη του προγράμματος από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε λίγους μήνες, όταν προφανώς εσείς δεν θα είστε στην εξουσία. Γι’ αυτό δεν σας αφορά αυτό ιδιαίτερα και δεν σας ενδιαφέρει ή ίσως και να σας αφορά και να σας βολεύει.
Και να μην πω πλέον - για να τελειώσω - ότι οι κωδικοί που έχετε χρησιμοποιήσει για την πραγματοποίηση της μεταρρύθμισης είναι άσχετοι με το Υπουργείο Υγείας. Θα το εξηγήσω στη δευτερολογία μου.
Πείτε μου λοιπόν: Αντιλαμβάνεστε, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το πείτε, ότι η αποτυχία αυτού του προγράμματος είναι δεδομένη; Σχεδιάζετε να αλλάξετε κάτι, που θα φέρει και θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή πολίτη, ώστε να μην συνεχίζει να ταλαιπωρείται στην αναζήτησή του για οικογενειακό ιατρό, κι αν ναι, τι κύριε Υπουργέ;
Σας ευχαριστώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
Αγαπητέ συνάδελφε, να αντιπαρατεθούμε όσο θέλετε, αλλά να μην σκιαμαχούμε. Δεν θα διαστρεβλώνετε αυτά που λέω.
Εγώ είπα ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας ανασχεδιασμός των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της χώρας, και μια συνολική αναδιοργάνωση της χωροταξίας των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων. Αυτό είπα. Όχι ότι δεν έχουμε χάρτη αναγκών.
Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το σχέδιο που υποβάλαμε στην Κομισιόν και χρηματοδοτήθηκε ακριβώς βασίστηκε σε μία καταγραφή ενός φαινομένου υγειονομικής φτώχειας που υπήρξε επί των ημερών σας. Για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Δεν υπήρχε ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού στην Ελλάδα από ιδρύσεως του ΕΣΥ. Αποδιοργανώθηκαν οι δημόσιες δομές στα αστικά κέντρα το 2014 με την παρέμβαση Γεωργιάδη, που εκδιώχθηκαν μαζικά τρεις χιλιάδες ειδικευμένοι γιατροί. Τέτοια διαρροή δεν υπήρξε ποτέ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Σε ένα τοπίο, λοιπόν, διαλυμένο, με τον κόσμο να φτωχοποιείται και να επιβαρύνεται οικονομικά, έρχεται μία μεταρρυθμιστική παρέμβαση ιδιαίτερα καινοτόμα, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως, το είπα και πριν, αλλά δεν ακούσατε, επινοήσαμε τρόπο για να χρηματοδοτηθεί αυτή η αλλαγή. Γιατί στο ΕΣΠΑ που σχεδιάσατε, κύριε συνάδελφε, δεν υπήρχε ούτε θεματικός άξονας ούτε τομεακό πρόγραμμα που να αφορά τον τομέα της υγείας. Γι’ αυτό, κάτω από τον άξονα 9 για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αναλύοντας αυτά που σας λέω τόση ώρα για την υγειονομική φτώχεια η οποία υπήρξε στη χώρα μας, καταφέραμε να εντάξουμε αυτή την πάρα πολύ σημαντική χρηματοδότηση.
Με αυτόν τον τρόπο, είχαμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε δημόσιες δομές στο Σύστημα Υγείας. Αυτό έχει να γίνει από τη δεκαετία του 1990. Τα τελευταία κέντρα υγείας στην Ελλάδα φτιάχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και μέσα σε έναν χρόνο έχουμε σε λειτουργία εκατόν είκοσι δομές, το 50% του αρχικού σχεδιασμού. Είναι τεράστιος διοικητικός, διαχειριστικός, λειτουργικός και οργανωτικός άθλος αυτό! Και είναι σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες περιορισμών, σε συνθήκες λιτότητας. Έχουμε χίλιους παραπάνω εργαζόμενους στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κι έχουμε τριακόσιους ιατρούς παραπάνω, οι οποίοι σιγά-σιγά αρχίζουν και εμφυσούν μία νέα φιλοσοφία στο Σύστημα Υγείας και στην κουλτούρα και των επαγγελματιών υγείας αλλά και των πολιτών.
Είναι μία φιλοσοφία που δεν λέει ότι Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι μόνο η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και η συνταγογράφηση, αλλά είναι κάτι πολύ πιο ολοκληρωμένο και πολύ πιο ευρύ, που έχει σχέση με την πρόληψη, με την αγωγή υγείας, με τους εμβολιασμούς, με τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, με τη συστηματική παρακολούθηση, με τις παραπομπές μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των αναγκών υγείας τους ασθενή.
Αυτή είναι μία τεράστια αλλαγή συνείδησης, είναι ένα νέο υπόδειγμα, το οποίο, βεβαίως, έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του. Εάν η κριτική είναι ότι καθυστερούμε, είναι απολύτως αποδεκτή.
Αποφασίστε, όμως, τι λέτε. Δεν γίνεται να μας λέτε ότι κάνουμε αχρείαστες κρατικίστικες - ο κ. Οικονόμου έχει πει σοβιετικού τύπου ή και φαραωνικού τύπου - δομές. Αυτά τα ακούει και γελάει όποιος πολίτης έχει επισκεφθεί μια από αυτές τις δομές και έχει δεχτεί τις υπηρεσίες τους.
Και ταυτόχρονα ρωτάτε γιατί δεν προχωράμε και έχουμε μόνο 113 - σας είπα ότι είναι 120 - από τις 239. Ή είναι άχρηστες και δεν χρειάζονται και θα τις κλείσετε - και αυτό έχει προϊδεάσει σε τοποθετήσεις του ο κ. Οικονόμου - ή είναι καλές και πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στην παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είπε ρητά: «Οι Τοπικές Μονάδες, λοιπόν, θα πρέπει να ενισχυθούν δίπλα στον οικογενειακό ιατρό». Αποφασίστε ποια είναι η γραμμή σας.
Επειδή η κοινωνία βλέπει ανταποδοτικότητα, βλέπει καλές υπηρεσίες, αξιολογείται θετικά από τον πολίτη η επαφή του με το σύστημα υγείας, καταλαβαίνει ότι δημιουργείται μια νέα σχέση, που οι επαγγελματίες υγείας αφιερώνουν χρόνο, καταγράφουν το ιστορικό, συμπληρώνουν τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ενημερώνουν, καθοδηγούν, για πρώτη φορά υλοποιούν την ουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι απλώς την εξωνοσοκομειακή φροντίδα – όπως αυτό πιστεύετε εσείς - γι’ αυτόν τον λόγο αυτές οι δομές θα έχουν βιωσιμότητα.
Είναι, ούτως ή άλλως, διασφαλισμένη η μετάπτωση από τους κοινοτικούς σε εθνικούς πόρους μέσα από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Για πρώτη φορά ακούω σήμερα εδώ για την απένταξη του προγράμματος. Εάν επενδύσετε σε αυτό, θα αποδειχθεί άλλο ένα σενάριο καταστροφολογίας, το οποίο θα καταπέσει παταγωδώς, όπως το ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, όπως ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, όπως ότι θα κοπούν οι συντάξεις των ανθρώπων, όπως όλα τα σενάρια καταστροφής στα οποία επιδίδεται και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία.
ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε με το ότι εμείς λέγαμε ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Μήπως δεν κόπηκαν οι συντάξεις του κόσμου επί των ημερών σας, κύριε Υπουργέ;
Οι συντάξεις κόπηκαν πολλές φορές επί των ημερών σας, αρκεί να θυμίσουμε ποιος σε αυτήν τη Βουλή τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος σε αυτήν τη Βουλή ψήφισε τη μείωση του αφορολογήτου. Νομίζω ότι όσο και να θέλετε να κοροϊδέψετε τον κόσμο, πλέον δεν γίνεται. Μπορείτε να τον κοροϊδεύετε με αυτά που υπόσχεστε ότι θα κάνετε. Δεν μπορείτε να τον κοροϊδεύετε σε σχέση με αυτά που κάνατε. Αυτά τα κάνατε και έχουν τελειώσει.
Όσο κι αν προσπαθείτε, κύριε Υπουργέ, να ωραιοποιήσετε την κατάσταση, τα στατιστικά στοιχεία σας διαψεύδουν. Η αληθινή, η καθημερινή επαφή των πολιτών με το σύστημα υγείας είναι μία: Για μια εξέταση αίματος, για μια απλή γρίπη, αναγκάζονται να καταφύγουν στο νοσοκομείο, περιμένοντας άπειρες ώρες στα επείγοντα και οδηγώντας το προσωπικό των νοσοκομείων στην εξαθλίωση. Αυτή είναι η επιλογή τους. Αλλιώς, όποιος μπορεί, πάει σε ιδιώτη γιατρό, μη συμβεβλημένο, και πληρώνει από την τσέπη του.
Όσο δε για τα φάρμακά τους - περιμένουμε και την επόμενη αύξηση, σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία που ψηφίσατε - όλο και περισσότεροι, όλο και φτωχότεροι άνθρωποι στη χώρα μας αναγκάζονται ή να αγοράσουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους ή να μην τα πάρουν, γιατί δεν βρίσκουν καν γιατρό να τους τα γράψει.
Αυτή, κύριε Υπουργέ, είναι η αλήθεια, όσες υποσχέσεις κι αν δίνετε σήμερα και όσο και αν τάζετε πάλι διορισμούς ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι» σε λίγους μήνες που θα γίνουν - όποτε γίνουν - οι εκλογές.
Όσο κι αν λέτε το αντίθετο, την χρηματοδότηση που είχατε και βρήκατε από τη Νέα Δημοκρατία από το 2014 - και μπορούμε να συζητήσουμε σε μια άλλη επίκαιρη αυτό - δεν την διοχετεύσατε για να βελτιώσετε το υφιστάμενο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Αντί, δηλαδή, να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα αστικά Κέντρα Υγείας και να αξιοποιηθούν οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, διοχετεύτηκαν οι κοινοτικοί πόροι για να δημιουργηθούν καινούργιες κρατικές δομές –ξαναλέω - οι οποίες φυσικά και δεν λειτουργούν.
Λέτε ότι οι μισές λειτουργούν. Εγώ σας λέω ότι ούτε οι μισές δεν λειτουργούν. Δεν μας απαντήσατε, όμως. Πότε πιστεύετε τελικά ότι θα λειτουργήσουν όλες; Πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας της πρώτης φοράς Αριστερά; Πότε θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία; Πότε θα έχουμε 239 ΤΟΜΥ και γιατί θα τις έχουμε; Τι είναι αυτό που θα αλλάξετε, ώστε πλέον οι ιατροί να πάψουν να γυρίζουν την πλάτη σε αυτή τη δήθεν μεταρρύθμιση και να την αποδεχθούν και να δεχθούν να συμβληθούν; Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι παραπάνω, όχι πάλι τα ίδια.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν σας χρειάζεται, εμείς τον χάρτη αναγκών τον έχουμε έτοιμο. Είναι το πρώτο πράγμα που ξεκινήσαμε να κάνουμε πριν δύο χρόνια στη Νέα Δημοκρατία στον τομέα υγείας και είναι σχεδόν έτοιμος. Και μπορούμε να σας δώσουμε τις συμβουλές μας, προκειμένου να δείτε ξανά τις ανάγκες της χώρας στην υγεία, για να δούμε πού χρειάζεται να φτιάχνουμε δομές και όχι πού χρειάζεται να φτιάχνουμε εκλογικά κέντρα.
Ευχαριστώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο σαφής και ήπιος στις αντιδράσεις και στις τοποθετήσεις.
Αγαπητέ μου συνάδελφε, νομίζω το εξήγησα. Υπήρχε ένα τοπίο και συνολικά στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα απολύτως αποδιοργανωμένο, μετά από μια πενταετία παγώματος των προσλήψεων και σωρευτικά με περικοπές πάνω από 40% στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σταμάτησε το 2015. Από τότε δεν έγινε καμία περικοπή. Και έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών. Τις πήραμε στο 4,6% του ΑΕΠ και τις φτάσαμε στο 5,2% ΑΕΠ. Υπήρξε σημαντική ενίσχυση αθροιστικά περίπου γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018 στους προϋπολογισμούς σε βάθος τετραετίας, δηλαδή το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, των δημόσιων νοσοκομείων.
Έγινε μια κρίσιμη ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας και με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και έτσι αποτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης.
Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταφέραμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να προωθήσουμε ένα νέο καινοτόμο σύστημα, το οποίο δεν υπήρχε ποτέ στη χώρα. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είχε εξελιχθεί απλώς σε εξωνοσοκομειακού τύπου υπηρεσίες και όχι στην ουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - όπως είπα πριν - που είναι η πρόληψη, η αγωγή υγείας, η παρέμβαση στην κοινότητα, η συμβουλευτική για τις ανάγκες όχι μόνο των ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και ανθρώπων που δυνητικά μπορούν να αρρωστήσουν και πρέπει να μπορούμε να παρέμβουμε αποτρεπτικά.
Δεν υπήρχε μέχρι τότε, μέχρι τώρα αυτό, λοιπόν, το καινοτόμο σύστημα με τις νέες αποκεντρωμένες δομές, με την ομάδα υγείας, με την κουλτούρα της ομάδας υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα ήταν υπόθεση μόνο των ιατρών. Εμείς λέμε ότι δεν είναι μόνο υπόθεση των ιατρών. Είναι διατομεακή και διεπιστημονική υπόθεση και έχει ρόλο και ο νοσηλευτής, ο κοινοτικός νοσηλευτής, ο επισκέπτης υγείας, η μαία, ο κοινωνικός λειτουργός, γιατί η αρρώστια είναι πολυπαραγοντική υπόθεση.
Με την εξωστρέφεια των δομών, με την παρέμβαση στα σχολεία ξέρετε πόσες δράσεις αγωγής υγείας έχουν γίνει και σχολικής υγείας από τα στελέχη, από τους επαγγελματίες υγείας των εκατόν είκοσι αυτών Τοπικών Μονάδων; Ξέρετε πόσες ενημερωτικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στην κοινότητα; Ξέρετε πόσες συνεργασίες έχουν γίνει με συλλόγους ασθενών, με κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και του κεντρικού κράτους, με προνοιακές δομές; Είναι άλλη φιλοσοφία αυτή που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα, σας αρέσει δεν σας αρέσει, και έχει προσθέσει…
Άρα, η κριτική είναι ότι καθυστερούμε. Αν η κριτική είναι ότι τα βήματα που κάνουμε δεν είναι ικανοποιητικά για εσάς, να το συζητήσουμε όσο θέλετε. Το αποδέχθηκα και προηγουμένως, ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και για να βρούμε διαθέσιμες κτιριακές υποδομές και για να βρούμε κυρίως ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων, δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Γιατί τι να κάνουμε; Το σύστημα υγείας επί δεκαετίες δεν ήταν προσανατολισμένο στην ανάπτυξη αυτού του πεδίου, του πεδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και του οικογενειακού ιατρού. Ήταν προσανατολισμένο στην παραγωγή εξειδικευμένων ιατρών, ιατρών υπερεξειδικευμένων ειδικοτήτων…
Θα ολοκληρωθεί, αγαπητέ συνάδελφε, σε βάθος χρόνου, σταδιακά και με διαρκώς βελτιούμενα βήματα, όπως έγινε σε όλες τις χώρες του κόσμου, τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Σχετικά με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όποιος πιστεύει ότι γυρνάς ένα κουμπί και αυτομάτως μεταμορφώνεται η χώρα, καλύπτονται όλες οι ανάγκες με οικογενειακό ιατρό όλων των πολιτών, ότι αναπτύσσονται δομές παντού, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη, απλώς δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούν τα συστήματα υγείας. Αυτή είναι η ουσία, κατά την άποψή μου, της ιστορίας. Δυστυχώς, αυτό το οποίο στην πραγματικότητα υπερασπίζεστε είναι ένα χρεωκοπημένο μοντέλο, είναι ένα μη σύστημα.
Είχαμε αυτήν την αθλιότητα – επιτρέψτε μου να πω - των συμβάσεων των διακοσίων επισκέψεων, οι οποίες με έναν περίεργο και μαγικό τρόπο τελείωναν τις πρώτες μέρες του μήνα.
Αυτό το πράγμα υπερασπίζεστε; Αυτή την κοροϊδία απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και απέναντι στον κόσμο, που δεν εξυπηρετούσε και που επιβάρυνε οικονομικά τον κόσμο;
Εμείς είπαμε, λοιπόν, νέο σύστημα συμβάσεων ανοικτό, με δέσμευση χρόνου για όλον τον μήνα και, κατά την άποψή μας, με τις οικονομικές απολαβές που μπορούν να δοθούν αυτή την περίοδο. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το μισθολογικό στάτους των ιατρών του συστήματος υγείας. Ίσα - ίσα θεωρούμε ότι η δουλειά που κάνουν είναι υψηλής ευθύνης και υψηλής αξιοπιστίας και πρέπει να αμείβεται καλύτερα. Ο στόχος μας είναι σιγά - σιγά, όσο αυξάνεται το δημοσιονομικό περιθώριο στη χώρα, αυτό να το βελτιώσουμε. Και αυτό θα είναι ίσως και καταλυτικό στο να αντιστρέψουμε το brain drain. Όμως, δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα και για πρώτη φορά χιλιάδες θέσεις ιατρών και λοιπού προσωπικού έχουν προωθηθεί αυτά τα χρόνια και ακόμα σχεδιάζεται άλλη μια απλόχερη δέσμη για το επόμενο διάστημα. Το έχουμε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου: Δυόμισι χιλιάδες γιατροί και λοιπό προσωπικό τον χρόνο, αρχής γενομένης από το 2019. Μέχρι το Πάσχα ή λίγο μετά το Πάσχα - σήμερα είχαμε υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο - θα προκηρύξουμε την επόμενη δέσμη των χιλίων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ και θα ακολουθήσει και των χιλίων πεντακοσίων λοιπού προσωπικού.
Το σύστημα υγείας αναπτύσσεται. Υπάρχει επένδυση από το κράτος. Υπάρχει νοιάξιμο για την δημόσια περίθαλψη και κυρίως υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση των πολιτών η οποία είχε χαθεί τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.
Μη μας λέτε τώρα εδώ και μη μας παρουσιάζετε μια εικόνα καταστροφής και επιδεινούμενης δυσλειτουργίας. Υπάρχουν ανοικτές πληγές στο σύστημα υγείας, προφανώς, από την κρίση και από τα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτές οι πληγές επουλώνονται σιγά - σιγά, με δυσκολίες, με προβλήματα, χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού, χάρη στην αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας. Αυτό το ξέρει ο κόσμος και το κατανοεί.
Επιτρέψτε μου να πω: Τι σημαίνει ακριβώς αυτό το οποίο λέτε στο πρόγραμμά σας «ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα». Με ποια κριτήρια κάποιος θα απευθύνεται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα;
Θέτω ρητορικά ερωτήματα και θα τα απαντήσετε στην ομιλία σας στην επόμενη δυνατότητα που θα σας δοθεί.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Στην ουσία αυτό το οποίο υπερασπίζεστε είναι το προηγούμενο μοντέλο, το μοντέλο των βιβλιαρίων του Δημοσίου. Αυτό υπερασπίζεστε, ένα μοντέλο στο οποίο το Δημόσιο είχε ισχνή παρουσία, οι δημόσιες δομές στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι αυτό το νέο μοντέλο, η νέα φιλοσοφία μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως μέσα από τις δημόσιες δομές και βεβαίως με επικουρική τη συνέργεια του ιδιωτικού τομέα, όπου οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν, όπου υπάρχει πραγματική αδυναμία να προσελκύσουμε πολίτες.
ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ
Θα σας μαλώσει ο Πρωθυπουργός σας! Μην λέτε τέτοια!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Επιτρέψτε μου να πω – και κλείνω με αυτό - ότι το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσατε είναι - θα το έλεγα με μια φράση - η κρυφή γοητεία του φιλελευθερισμού. Αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Το λέτε ευθέως. Δεν χρειαζόμαστε δημόσιο σύστημα υγείας, χρειαζόμαστε οριακές από άποψη στελέχωσης και εξοπλισμού δημόσιες δομές. Το είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή είπε «Γιατί να αγοράζουμε μαγνητικούς τομογράφους στα δημόσια νοσοκομεία, όταν έχουμε τόσους μαγνητικούς τομογράφους στον ιδιωτικό τομέα;».
Όλη η φιλοσοφία, λοιπόν, είναι αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο, θα πω εγώ, ιδιωτικό τομέα της χώρας μας και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό οργανωμένο. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας και αυτό σημαίνει υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και σημαίνει επιβάρυνση του πολίτη.
Αφήστε, λοιπόν, τα κλάματα για τα χάλια της δημόσιας υγείας και για την ταλαιπωρία των πολιτών. Το μοντέλο το οποίο προσπαθείτε και πλέον ανοικτά διατυπώνετε ότι θα εφαρμόσετε είναι ένα μοντέλο που οδηγεί στη χειρότερη φάση της μνημονιακής απαξίωσης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ
Καταρχάς, να πω ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο, κύριε Υπουργέ, ή καταστρέψαμε το προηγούμενο μοντέλο και το σταματήσαμε και έτσι δημιουργήσαμε προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας ή το θέλουμε και αυτό θα επαναφέρουμε. Δεν μπορεί να το καταστρέψαμε χθες, αλλά να θέλουμε να το επαναφέρουμε αύριο. Συμβαίνει ένα από τα δύο.
Τέλος, επειδή είπατε, λοιπόν, τι εννοούμε «ελεύθερη επιλογή». Εννοούμε ο κάθε Έλληνας πολίτης να μπορεί να διαλέξει τον ιατρό του, τον ιατρό που εμπιστεύεται, τον ιατρό που έμαθε, τον ιατρό στον οποίο πήγαινε μέχρι σήμερα. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όλους αυτούς τους ιατρούς, ώστε να μπουν στο σύστημα για να έχει ο Έλληνας πολίτης τη δυνατότητα να τον βρει και να τον επιλέξει.
Εσείς δεν μας είπατε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί, γιατί δεν το γνωρίζετε, προφανώς, το σύστημα το δικό σας και δεν μας είπατε γιατί ξαφνικά θα ανταποκριθούν οι ιατροί σε αυτό το σύστημα πού μέχρι σήμερα του έχουν γυρίσει την πλάτη, αφού δεν μας είπατε κάτι το οποίο θα αλλάξετε και που θα κάνει την επιλογή τους διαφορετική. Άρα, «άρες μάρες κουκουνάρες».
Ευχαριστώ.