Γάλα: Ο λευκός χρυσός της Αχαΐας που κινδυνεύει να χάσει την λάμψη του

του ηρακλη ρουπα

Λευκός χρυσός το γάλα για τα χωριά των Καλαβρύτων αλλά και όλων των χωριών που αναπτύσσουν την κτηνοτροφία. Η βάση συντήρησης των χωριών που διατηρούν ζωή στον τόπο μέσω της κτηνοτροφίας. Ξαφνικά για το υπόλοιπο της χώρας ο χρυσός αυτός με την μοναδικότητα του Ελληνικού γάλακτος άρχισε να χάνει την λάμψη του καθώς η τιμή κατέρρευσε. Στα Καλάβρυτα ακόμα διατηρείται. Η εκτίμησή μου είναι πως αυτό δεν θα είναι δυνατό για πολύ ακόμα.

Με τις παρούσες συνθήκες οι τιμές για το αιγοπρόβειο θα είναι δύσκολα διατηρήσιμες, καθώς ο ανταγωνισμός μέσω των οργανωμένων συμφερόντων σύντομα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ως μη ανταγωνιστικά. Το γαϊτανάκι της πτώσης κυρίως της τιμής του πρόβειου γάλακτος καλά κρατεί. Το ερώτημα όμως που προκύπτει συνολικά για να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα συμπεράσματα που πρέπει είναι αν η ελληνική κτηνοτροφία γενικώς καταρρέει ή αυξάνει την παραγωγικότητά της;  Αν έχει την δυνατότητα ανάπτυξης με διαφορετικές παραγωγικές δομές ή θα παραμένει έρμαιο δομημένων συμφερόντων;

Οι συνεταιρισμοί όφειλαν και οφείλουν να διευρύνουν άμεσα τις δραστηριότητές τους ως μορφή άμυνας  προβλέποντας την εξέλιξη αυτή. Λίγοι το πράττουν. Ακόμα λιγότεροι το έχουν πράξει έγκαιρα. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης των συνεταιρισμών που δρουν σήμερα σε ένα πολυκερματισμένο πεδίο είναι να διαμορφώσουν προϊόντα ποιοτικής διαφοροποίησης που να δικαιολογούν υψηλές τιμές ή να συγχωνευθούν παραγωγικά και δικτυακά. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένω σύντομα πολλοί  να βρίσκονται σε εξαιρετικά προβληματική φάση καθώς η πολιτεία είτε δεν θέλει, είτε αδυνατεί να παρέμβει, παρά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα.

Μέσα από το γενικό αυτό προβληματισμό και την αναποτελεσματικότητα,  θα πρέπει να υπάρξει γενικευμένος συντονισμός αντιμετώπισης των φαινομένων καρτελοποίησης του γάλακτος. Καλούνται τόσο οι  παραγωγοί, όσο και οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες κυρίως, να προετοιμασθούν για διαφοροποίηση στου πλαισίου λειτουργίας τους. Καλούνται όμως και οι θεσμικοί παράγοντες να παρέμβουν ουσιαστικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δομηθεί ένα αξιόπιστο πλέγμα προστασίας. Άλλωστε, για το γάλα είναι εύκολο να διαπιστωθεί η στρεβλότητα της εγχώριας αγοράς συγκρίνοντας την τάση τιμών με εκείνη των συμβολαίων του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρούνται τα φαινόμενα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχυρισθεί κανείς πως η τιμή του γάλακτος για όσους αγοράζουν από τους παραγωγούς ακόμα ψηλά θα μπορέσει να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά λόγω  του ανταγωνισμού για μεγάλο διάστημα.

Αρκεί μία επίσκεψη σε καταστήματα της συνεργαζόμενης με τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων αλυσίδας σουπερμάρκετ για να διαπιστώσει ότι ο ανταγωνισμός αρχίζει να αναδεικνύει αυτή την διαφοροποίηση. Προφανώς, οι συσκέψεις που έγιναν για την ενεργοποίηση των παραγωγών και την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων αποτελούν μία πρώτη άμυνα. Όμως, ενόσω δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προστασία από τις εισαγωγές αμφιβόλου προελεύσεως γάλα και η αιτιολογία των βιομηχανιών στηρίζεται στην μειωμένη ζήτηση, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι ευέλικτες συνεταιριστικές παραγωγικές μονάδες θα πρέπει να αναζητούν συνεχώς νέες διεξόδους για να μπορούν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον.

Το ζητούμενο είναι στην προκειμένη περίπτωση εάν η διατήρηση της τιμής σε υψηλό επίπεδο δημιουργεί ουσιαστικό μελλοντικό πρόβλημα σε όσους ακολουθούν την στρατηγική στήριξης των παραγωγών, ή έχει επιλεγεί η πολιτική της διατήρησης σταθερής τιμής αγοράς από τους παραγωγούς με στόχο την ανάδειξη ενός ακριβότερου σε σχέση με τον ανταγωνισμό προϊόντος προωθούμενο ως «εξαιρετικής ποιότητας». Μία πολιτική που στην παρούσα φάση δεν είναι ευδιάκριτη, καθώς παρά τις προσπάθειες εξαγωγικής διείσδυσης, υπάρχει μονοδιάστατη προσέγγιση στην προμηθευτική βάση. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει στρατηγική διέξοδο για πολλούς παραγωγούς καθώς αν δεν συνασπισθούν οι παραγωγοί η κτηνοτροφία θα οδηγηθεί σε μαρασμό.

Στο εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον οι δοκιμασίες για την κτηνοτροφία στον νομό μας είναι μπροστά μας. Οι προκλήσεις για τους συνεταιρισμούς πολλές πολλές αρκεί οι στρατηγικές επιλογές του να βασίζονται σε καινοτόμες και διεισδυτικές πολιτικές και όχι «πολιτικές» της στιγμής.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ