Πάτρα: Ποιες περιοχές "έπνιξε" η αιθαλομίχλη - Τι έδειξαν οι μετρήσεις

από το δίκτυο Αιθέρας του Εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Aποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές εκτός κέντρου των Πατρών, καθώς το φαινόμενο της αιθαλομίχλης καλά κρατεί.

Η καύση αγνώστου προελεύσεως ξύλων και υλικών σε τζάκια και σόμπες, το τελευταίο διάστημα έχουν επιτείνει το φαινόμενο που κορυφώνεται κυρίως τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες των Χριστουγέννων η αιθαλομίχλη χτύπησε κόκκινο στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου,  καταγράφηκε υπέρβαση των ορίων μέτρησης μικροσωματιδίων από το δίκτυο Αιθέρας του Εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Νέο λιμάνι, Δεμένικα, Κυψέλη, Κουκούλι, Αγία Σοφία, είναι μερικές περιοχές της πόλης όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταγραφή ποσοστών αιθαλομίχλης.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

 Η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. 

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.
 
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
 
Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων


 

Διαβάστε επίσης