«Αλλάχου ακμπάρ» φώναζε ο μακελάρης του Στρασβούργου

Την φράση «Αλλάχου ακμπάρ» (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) κραύγαζε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δολοφόνος του Στρασβούργου. Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμύ Ετζ, απέδωσε ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ισλαμικής τρομοκρατίας στην αιματηρή επίθεση του Γαλλομαροκινού, που άφησε πίσω 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τον στόχο, τον τρόπο που επιχείρησε, το προφίλ του δράστη και τις καταθέσεις αυτήκοων μαρτύρων ότι τον άκουσαν να ουρλιάζει «Αλλάχου ακμπάρ», αποφάσισαν να ζητήσω από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να αναλάβει την υπόθεση», είπε ο επικεφαλής των ερευνών Γάλλος δικαστικός, ο οποίος πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες σε τόπους όπου συχνάζει ο Σεκάτ και συνελήφθησαν τέσσερις οικείοι του.

Ο καταζητούμενος είναι γνωστός στις αρχές έχοντας συνολικά 27 καταδίκες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, καθώς επίσης στη Γερμανία και στην Ελβετία.

«Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορρά του ως προσήλυτου», δήλωσε ακόμη ο Ετζ επιβεβαιώνοντας πως περιλαμβανόταν στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την DGSI».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Γαλλομαροκινού δράστη, με τις γαλλικές αρχές να θεωρούν πιθανό να έχει διαφύγει εκτός της χώρας, ίσως στη Γερμανία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές ανακοίνωσε ότι ο δράστης διαθέτει ποινικό μητρώο και στη Γερμανία, όπου είχε φυλακιστεί το 2016 και το 2017 για κλοπές, ενώ στη συνέχεια απελάθηκε στη Γαλλία. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας.

Τα ίχνη του μακελάρη αναζητούν πλέον περισσότεροι από 600 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle, και με τη χρήση εναέριων μέσων και ειδικών οχημάτων.

Διαβάστε επίσης