Κραυγή απόγνωσης σε τρία χωριά στην Αχαΐα : "Ανοίξτε το δάσος, να πάρουμε ξύλα … Θα παγώσουν ηλικιωμένοι και παιδιά" - Αναβλήθηκε και το σημερινό "άνοιγμα" της περιόδου ξύλευσης

ήταν από σήμερα μέχρι και τις 15 νοεμβρίου

Κραυγή απελπισίας και απόγνωσης στο Μετόχι και τις γύρω περιοχές που έχουν κάνει αιτήσεις για να πάρουν ξύλα (πεσμένα, καμμένα) από το δάσος της Στροφυλιάς.

Ο πρόεδρος του ΤΚ Μετοχίου Λ. Ιωσηφίδης (φωτο)

«Θα παγώσουν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά τον χειμώνα! Δεν το καταλαβαίνουν. Εγώ έχω καλοριφέρ, θα έχω ζέστη. Οι συγχωριανοί μου που δεν έχουν τη δυνατότητα, πρέπει να τους αφήσουμε στην τύχη τους; Έχουν κάνει αιτήσεις και όπως κάθε χρόνο, πρέπει να τους επιτραπεί να μπουν στο δάσος», μας είπε ο πρόεδρος της ΤΚ Μετοχίου Λευτέρης Ιωσηφίδης που σήμερα συναντήθηκε στο Μετόχι με πολλές οικογένειες, δικαιούχους της περιόδους ξύλευσης. Στη συνάντηση που έγινε, υπήρχε μεγάλη ένταση. Ένας από τους λόγους, ήταν, ότι ούτε σήμερα άνοιξε το δάσος, που σύμφωνα με τον Δασάρχη Πατρών, η περίοδος ξύλευσης θα ξεκινούσε από σήμερα 5 Νοεμβρίου (μεταφέρθηκε από 15 Οκτώβρη που ήταν προγραμματισμένο) και θα τελείωσε στις 15 Νοεμβρίου. Αντί αυτού, οι δικαιούχοι σήμερα έμαθαν ότι το δάσος δεν θα ανοίξει. Και μάλιστα, όπως μεταφέρει ο κ. Ιωσηφίδης, οι εξηγήσεις που δίνονται στην περιοχή είναι συγκεχυμένες. Μάλιστα, σήμερα, μετά το σάλο και τη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε το ρεπορτάζ του tempo24 την Πέμπτη, μετέβη στην περιοχή ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου: «Δεν θα αφήσω κανένα σπίτι χωρίς ξύλα..,», είπε στους συγκεντρωμένους και έφυγε, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο και τους δικαιούχους ότι θα παρέμβει για να ξεκινήσει η περίοδος ξύλευσης. Μάλιστα, κατόπιν συνεννοήσεων του δημάρχου με αρμοδίους, αύριο το πρωί, πρόεδρος τη ΤΚ, Δήμαρχος και εκπρόσωποι των δικαιούχων, θα συναντηθούν με στέλεχος του Δασαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει 400 αιτήσεις από κατοίκους τριών χωριών της δυτικής Αχαΐας, ενώ μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημαρχείου, αντιστοιχούν στον καθένα περίπου 200 κιλά. 

«Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε συνηγόρησε ώστε να αναβληθεί η περίοδος καυσοξύλευσης και η απαγόρευση χορήγησης εγκρίσεων αδειών υλοτομίας ατομικών αναγκών από το δημόσιο δάσος της Στροφυλιάς. Αρμόδια Αρχή γι’ αυτό είναι το Δασαρχείο Πατρών. Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους κατοίκους της περιοχής και στέκεται δίπλα τους σχετικά με την υλοτομία στους κορμούς των κατακείμενων και ξηρών δασικών δέντρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν Δήμαρχος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και τριμελής επιτροπή των κατοίκων, με τον κ. Παναγιωτόπουλο Γεώργιο,  ο όποιος προΐσταται της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας, ώστε να ξεπεραστεί  το αδιέξοδο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος σε δηλώσεις του δασάρχη Σταύρου Βαρβατσούλη στο tempo24.news. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ