Πατρινές έγιναν πορτραίτο στο Μουσείο Μπενάκη- Νέες και βραβευμένες επιστήμονες στη "μηχανή" μιας αισιόδοξης Ελλάδας

Δύο δυναμικές Πατρινές επιστήμονες, έκαναν την εμφάνισή τους στο μουσείο Μπενάκη, ανάμεσα σε άλλα όμορφα, αισιόδοξα και πολλά υποσχόμενα πρόσωπα που σκιαγραφούν το ανθρώπινο μωσαϊκό μιας άλλης Ελλάδας, η οποία αφήνει πίσω της την εσωστρέφεια και πορεύεται με αισιοδοξία και σύμμαχο την καινοτομία στο μέλλον.
Η Φωτεινή Λάμαρη και η Αικατερίνη Ανδρεοπούλου επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών η μια και ερευνήτρια της επιστήμης των πολυμερικών υλικών η άλλη, είναι δύο από τα λαμπερά πρόσωπα της χώρας που στέλνουν διάπλατα χαμόγελα στο αύριο μέσα από τα πορτραίτα τους που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του Διεθνούς Προγράμματος L’Oréal-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», από την ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και τη L’Oréal Hellas. Μαζί τους, άλλες 24 Ελληνίδες επιστήμονες από 12 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας που βραβεύτηκαν για το ερευνητικό τους έργο από το Διεθνές Πρόγραμμα «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» L’Oréal-UNESCO.
Φωτογραφημένες από τον ταλαντούχο Τάσο Βρεττό, ο οποίος κατάφερε να φωτίσει με έναν μοναδικό τρόπο την ανεπιτήδευτη γυναικεία ομορφιά, την ευφυΐα και την γυναικεία αλήθεια πίσω από την επιστήμονα, οι γυναίκες που μπήκαν στο… μουσείο στην πιο παραγωγική τους ηλικία, αποτυπώνουν το πάθος και το όραμα μιας γενιάς που έρχεται να αλλάξει τα πράγματα ή έστω να προσπαθήσει φιλότιμα και με αξιώσεις να το επιτύχει. Η σειρά των ασπρόμαυρων φωτογραφιών συμβάλλει στην αποτύπωση της δυναμικής των νέων γυναικών επιστημόνων και την προσπάθεια του προγράμματος για υποστήριξη των γυναικών της επιστήμης, σε διεθνές επίπεδο.


Η Φωτεινή Λάμαρη και το αρωματικά φυτά


Η Φωτεινή Λάμαρη βραβεύτηκε το 2011 για τη συνολική προσφορά της στην επιστήμη ως γυναίκα επιστήμονας κάτω των 40 ετών. «Ήμουν μια από τις 2 γυναίκες εκείνη τη χρονιά που βραβεύτηκαν για τη συνολική προσφορά τους στην επιστήμη» λέει η Φωτεινή Λάμαρη. «Επιστημονικό μου αντικείμενο είναι η μελέτη των αρωματικών φαρμακευτικών προϊόντων, οι ιδιότητές τους, η φαρμακευτική τους δράση, ο ρόλος τους στη διατροφή. Υπάρχουν πολλά αρωματικά φαρμακευτικά προϊόντα που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, είναι πολύ μεγάλος ο ορίζοντας μπροστά μας.
To 2016 μαζί με άλλους αξιόλογους συναδέλφους εντός ακαδημαϊκού χώρου και αξιόλογους επιχειρηματίες ιδρύσαμε στο επιστημονικό πάρκο Πατρών τον κόμβο καινοτομίας Aroma Innovation Hub που έχει σκοπό την όσμωση του αγροτικού κόσμου με την έρευνα και την καινοτομία και τη χημική βιομηχανία γύρω από τα αρωματικά φυτά. Στον κόμβο αυτό, είμαστε καθηγητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο αντικείμενο ενώ υπάρχει συνεργασία και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων, των ποτών, των καλλυντικών, της ενέργειας κ.α. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα σε αυτό το πεδίο και βεβαίως να χαρτογραφήσαμε το χώρο και σε επιστημονικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Σκοπός του Aroma Innovation Hub είναι η εφαρμογή της καινοτομίας στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Είναι ο μοναδικός κόμβος καινοτομίας εστιασμένος στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που αγκαλιάζει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση στον χώρο των τροφίμων και ποτών, των καλλυντικών, των φαρμακευτικών προϊόντων και της φυτοπροστασίας.
«Στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα πλούσια σε αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, τώρα στρέφεται ο κόσμος στην καλλιέργεια με όλα τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής. Σιγά σιγά έχουμε μια μεταποίηση αρκετά υψηλή που μπορεί να έχει μέλλον καθώς αγκαλιάζει όλους τους κλάδους, καλλυντικά, φάρμακα τρόφιμα, κλπ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να θάβουμε αρωματικά φυτά στην χώρα» λέει η κ. Λάμαρη.
Στην Ελλάδα, ευδοκιμούν περίπου 500-600 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα ως προς το πλήθος τους.
Τα αίτια είναι πολλά και εντοπίζονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης προϊόντων. Το πλήθος των αρωματικών φυτών βρίσκεται στην φύση, αλλά μέχρι στιγμής πολύ λίγες ποικιλίες αυτών έχουν αναπτυχθεί ώστε οι καλλιεργητές να βρίσκουν τυποποιημένο και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε το προϊόν της καλλιέργειας να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές και να είναι μοναδικό ελληνικό. Από την άλλη συχνά ακολουθούνται λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές, οι παραγωγές είναι μικρές, πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών».
Η ίδια η Φωτεινή Λάμαρη έχει… αδυναμία στον κρόκο Κοζάνης και το τσάι του βουνού.
«Είναι και τα δυο πολύ δυνατά αρωματικά με απίστευτες δυνατότητες» λέει.

Η Κατερίνα Ανδρεοπούλου και τα πολυμερικά υλικά

Η Κατερίνα Ανδρεοπούλου είναι χημικός ερευνήτρια στα πολυμερικά υλικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Βραβεύτηκε το 2008 για τη συνολική προσφορά της στην επιστήμη. Ο τομέας της έρευνάς της είναι η ανάπτυξη των πολυμερικών υλικών για ενεργειακές εφαρμογές όπως είναι το φωτοβολταϊκά και άλλες συσκευές αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας περιβαλλοντικά φιλικές.
«Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες ειδικά οι επιστήμονες και ερευνητές που εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Κυρίως οικονομικές και πρακτικές δυσκολίες γιατί ενώ υπάρχει διάθεση προσπάθεια και επιμονή, λείπει η υποστήριξη» λέει η κ. Ανδρεοπούλου. «Το να είσαι επιστήμονας δεν έχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες. Ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο για τις γυναίκες όταν αυτές γίνονται μητέρες και επιφορτίζονται έναν επιπλέον ρόλο.
Σε όλες τις νεαρές κοπέλες που θέλουν να ακολουθήσουν επιστημονική- ερευνητική καριέρα, ακόμη και αν δεν έχουν καταλήξει να εφαρμόσουν αυτά που σπούδασαν ως επάγγελμα, έχω να πω ότι το ταξίδι είναι αυτό που μένει στην πορεία».
Η κ. Ανδρεοπούλου επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και έμπνευσης στην έως τώρα πορεία μου στον τομέα των πολυμερικών υλικών. Η μεγαλύτερη έμπνευση για όλα είναι η φύση. Όλες οι απαντήσεις και όλες οι λύσεις βρίσκονται δίπλα μας. Αρκεί να παρατηρούμε, να συνδυάζουμε και να αξιολογούμε τα δεδομένα και τα μαθήματα που μας δίνει η ίδια η φύση».

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

Διαβάστε επίσης