Τι παθαίνει με το χασμουρητό ένας… ψυχοπαθής!

Αν χασμουριέστε λιγότερο από την οικογένεια και τους φίλους σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κοιμάστε καλά, ή, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Personality and Individual Differences, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υποκείμενης ψυχοπαθητικής τάσης!

Κάθε άνθρωπος είναι πιο πιθανό να του έρθει χασμουρητό, όταν βλέπει τους άλλους γύρω του κάνουν το ίδιο. Το φαινόμενο αυτό βασίζεται στο ότι το χασμουρητό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό της ενσυναίσθησης και της ικανότητάς μας να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων.

Ορμώμενοι από αυτή την ιδέα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας υπέθεσαν ότι τα άτομα με λιγότερη ενσυναίσθηση θα είναι λιγότερο πιθανό να “κολλήσουν” το “μεταδοτικό” χασμουρητό. Ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από αντικοινωνική συμπεριφορά και μειωμένη ενσυναίσθηση και τύψεις. Αν η θεωρία των ερευνητών επαληθευόταν, τότε εκείνοι που θα είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, θα ήταν και λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν στο μεταδοτικό χασμουρητό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 135 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι συμπλήρωσαν πρώτα ένα εξειδικευμένο Τεστ Απογραφής Ψυχοπαθητικής Προσωπικότητας (Psychopathic Personality Inventory Revised, ή PPI-R) για να καταγραφεί το επίπεδο ψυχοπάθειας του κάθε ενός συμμετέχοντα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ένα πείραμα “μεταδοτικού χασμουρητού” και καταγράφηκαν οι αντιδράσεις του καθενός.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χασμουρηθούν κατά τη διάρκεια του πειράματος, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Αντίθετα, η βαθμολογία του καθενός στο τεστ PPI-R “προέβλεψε” με μεγάλη ακρίβεια την επίδραση του “μεταδοτικού χασμουρητού” στους συμμετέχοντες.

Όσοι είχαν “περισσότερο ψυχοπαθητική προσωπικότητα”, επηρεάστηκαν λιγότερο από το μεταδοτικό χασμουρητό.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δεν μπορεί να είναι πολύ ακριβή, “εντούτοις δίνουν βάση στην ιδέα ότι η ανάπτυξη της ψυχοπάθειας, η ενσυναίσθηση και το μεταδοτικό χασμουρητό σχετίζονται μεταξύ τους”.

Οι ψυχοπαθείς γενικά θεωρείται ότι γεννιούνται με συναισθηματικές και χημικές ανισορροπίες που τους κάνουν να έχουν μια ασύμμετρη ηθική συμπεριφορά. Πολλοί πιστεύουν ότι, παρόλο που η ψυχοπάθεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, όταν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, αυτά τα άτομα μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που τα καθιστούν πιο επιρρεπή σε μια ζωή εγκλήματος και βίας.

http://www.medicaldaily.com

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ