Οι αγωνιστές της ΕΜΑΚ

του ηρακλη ρουπα

Επίσκεψη στους «αγωνιστές» της ΕΜΑΚ. Πήγα για μία απλή επίσκεψη και έφυγα προβληματισμένος. Οι πυροσβέστες και οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι μόνιμοι «μάχιμοι» του καλοκαιριού. Για να αισθανόμαστε εμείς ασφαλείς ενώ εκείνοι βιώνουν καθημερινά κάθε μορφής ανασφάλεια συμπεριλαμβομένης και της εργασιακής. Κατηγορίες διάφορες. Μόνιμοι, πενταετής, τριετής, εποχικοί και προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα. Ίδια η επικινδυνότητα της εργασίας τους. Ιδια ή αγωνία για την καθημερινή μας ασφάλεια, αλλά και το μέλλον τους.  

Άκουσα για εργασιακή ανασφάλεια και εξαρτήσεις. Ακόμα και για διαφορετικής μορφής διάρκεια στις βάρδιες, ανάλογα με την εργασιακή σχέση κάθε κατηγορίας πυροσβεστών. Φαντασθείτε την έκπληξή μου όταν έμαθα πως στην περσινή μεγάλη φωτιά στην Αρλα, ενώ οι μόνιμοι συνέχιζαν την μάχη με τις φλόγες, οι άλλες κατηγορίες σιγά – σιγά αποχωρούσαν καθώς έληγε η βάρδια της εργασιακής κατηγορίας τους. Σε ένα σώμα που ακόμα αναζητά την ιδιωτική στήριξη για να εξασφαλίσει ανταλλακτικά, λάστιχα, ειδικό εξοπλισμό, συντήρηση εξοπλισμού και πολλά άλλα.  Ένα σώμα που για κάποιους λόγους εντάχθηκε καθυστερημένα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.  Ένα σώμα όπως η ΕΜΑΚ, που το κτίριο που στεγάζεται θυμίζει εργασιακό μεσαίωνα με ανεπάρκεια να στηρίξει τις δράσεις και την εκπαίδευση. Προτάσεις και «διαβήματα» έχουν γίνει. Έμαθα όμως πως καθυστερούν για λόγους που δεν κατανοώ.

Οι εποχικοί και πενταετής της ΕΜΑΚ χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «ημιπυροσβέστες». Τι ειρωνικό άραγε καθώς μας παρέχουν πλήρη και όχι ημιασφάλεια σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Τώρα υπάρχει ο νόμος που στην ουσία οδηγεί τους εποχικούς στην ανεργία σε δύο χρόνια. Γιατί άραγε; Δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες μονίμων; Μήπως δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις μονίμων; Ο χρόνος και το κόστος εκπαίδευσης νέων δεν συνηγορεί υπέρ της άποψης της προώθησης ορισμένων στις θέσεις μονίμων;

Απλές ερωτήσεις που μου δημιουργήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην ΕΜΑΚ. Τις Πρώτες βέβαια εντυπώσεις μου τις διαμόρφωσα όταν πριν από χρόνια είχα επισκεφθεί τον πυροσβεστικό σταθμό στην Βιομ. Ζώνη υπό την διοίκηση του σημερινού περιφερειάρχη κου Κυριακόπουλου.  Συνομίλησα τόσο με τον διοικητή κο Πανόπουλο, όσο και με τον υποδιοικητή κύριο Φαλίδα. Είχε την καλοσύνη να με δεχθεί και ο διοικητής Νομού κος Ρουμελιώτης. Άλλη η προσέγγιση των αξιωματικών. Άλλη η σκέψη των απλών πυροσβεστών. Πρέπει να τους ακούμε όλους. Ειδικά τώρα που ξεκινάει η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού. 

Διαβάστε επίσης