Πέντε έργα που άλλαξαν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας – Ανάμεσά τους η Γέφυρα και η Ιόνια Οδός!

Ασφαλέστερες μετακινήσεις, γρηγορότερο ταξίδι και ξεκούραστη διαδρομή είναι μερικά μόνο από τα προνόμια που εξασφαλίζουν τα πέντε παρακάτω μεγάλα έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας μας.
Συχνά, μιλάμε για την «τσουχτερή» τιμή των διοδίων στην Ελλάδα, αλλά και το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο που μας ταλαιπωρεί, ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα αναλωθούμε σε αυτά και θα δούμε πέντε έργα που άλλαξαν εντελώς τις μετακινήσεις μας τα τελευταία χρόνια.

Τα λιγότερα ατυχήματα είναι το σημαντικότερο όφελος που έχουμε αποκομίσει από τα συγκεκριμένα έργα, όμως ο χρόνος που εξοικονομούμε, αλλά και η άνεση που προσφέρουν, είναι μερικοί ακόμη σημαντικοί παράγοντες.

Εννοείται, ότι με το πέρασμα των χρόνων πολλά έχουν βελτιωθεί και η Ελλάδα, σε επίπεδο ποιότητας οδικού δικτύου, δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν αφού πλέον δεν έχει να ζηλέψει πολλά από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, επιλέξαμε εκείνα με τη μεγαλύτερη σημασία κρίνοντας από τον κόσμο που εξυπηρετούν και τη σημαντικότητα των πόλεων που συνδέουν.

 

Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών
Η Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών ήταν από τις χειρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ο,τι αφορούσε τα ατυχήματα και τους νεκρούς που «σημειώνονταν» ετησίως. Η σημερινή Ολυμπία Οδός, έχει κατασκευαστεί με σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας που εγγυάται γρήγορο ταξίδι χωρίς κούραση και πολύ λιγότερα τροχαία. Αναμφίβολα, αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία σύγχρονα έργα του οδικού μας δικτύου.

 

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εκτός από το χρόνο που εξοικονομείς αν την επιλέξεις (η άλλη λύση είναι το καράβι), πρόκειται και για μια από τις πιο σύγχρονες καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που τελικά κατασκευάστηκε, καθώς προέκυψαν σημαντικές δυσκολίες στην πορεία και έχει δημιουργηθεί μέχρι και ντοκιμαντέρ διεθνούς προβολής.

 

Εγνατία Οδός
Δεν κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα του οδικού δικτύου της χώρας μας όμως η Εγνατία Οδός, μέσα από 670 χιλιόμετρα κατάφερε να «γεφυρώσει» το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, από την Ηγουμενίτσα έως και τον Έβρο! Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, οι οδηγοί που θέλουν να ταξιδέψουν είχαν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που μάλιστα δεν επιβαρύνεται και από παράλογα διόδια.

 

Ιόνια Οδός
Η Ιόνια Οδός, συνεχίζει μετά τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου και φτάνει έως και την Ήπειρο, όπου συνδέεται και με την Εγνατία. Αντικατέστησε ένα κομμάτι Εθνικής Οδού που ήταν κι αυτό υπαίτιο για πολλούς θανάτους ετησίως. Έτσι όποιος θέλει να ταξιδέψει από την Αθήνα έως και τα Ιωάννινα για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσει την Ολυμπία Οδό, τη Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου και την Ιόνια Οδό, δηλαδή υπερσύγχρονους και ασφαλείς οδικούς άξονες.

 

Εθνική Οδός Αθηνών-Καλαμάτας


Εκτός από την Κορίνθου-Πατρών, ένα άλλο έργο επίσης βοήθησε στην αναβάθμιση της Πελοποννήσου και αυτό είναι η Εθνική που ενώνει την πρωτεύουσα με την Καλαμάτα. Ο προηγούμενος δρόμος δεν ήταν τόσο επικίνδυνος και κακοσχεδιασμένος, όσο εκείνος για την Πάτρα, όμως η Νέα Εθνική έχει «ρίξει» το χρόνο ταξιδιού σε μόλις 2,5 ώρες.

gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης