Πλήθος κόσμου στην συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» για την συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου που είναι η δεύτερη συναυλία που αφιερώνει ο συνθέτης στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. 

 Ο Θάνος Μικρούτσικος, πότε στη διεύθυνση των εξαίρετων μουσικών του, πότε στο πιάνο παρέα με τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, ταξίδεψαν όσους βρέθηκαν σε τραγούδια που τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους.

Στη συναυλία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης κ.ά..

Η συναυλία

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», σε ποιητική απόδοση του Γ. Ρίτσου, το οποίο ερμήνευσε ο Κώστας Θωμαΐδης. Ακολουθεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Το έργο αυτό παρουσιάζεται ξανά ολόκληρο στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια.

Στο Β' μέρος της συναυλίας περιελάμβανε επιλογές πολιτικών τραγουδιών απ' όλη τη μουσική διαδρομή του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη, Κώστα Λάχα και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Οι Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης ανέλαβαν την ερμηνεία των τραγουδιών.

Μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρες), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Ντουτσούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Οπτικό υλικό: Κώστας Σταματόπουλος, Σωτήρης Γκέκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ